Ik hoef geen circushond

Ik weet dat je geen circushond wil. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het waarom je geen circushond wilt? Is het omdat je het niet natuurlijk vindt? Is het omdat je zelf geen zin hebt om zo veel en zo vaak te trainen? Wat is eigenlijk de reden dat je geen circushond wilt?

Als hij maar luistert.

Ik weet dat je dat altijd gezegd hebt. Als mijn hond maar luistert als ik hem roep. Als hij maar stopt met blaffen als ik dat zeg. Als hij mijn spullen maar heel laat.

Maar heb je niet het idee dat je je hond tekort doet door hem niets nieuws te leren? Ik probeer altijd het vergelijk te trekken met mensen omdat het soms moeilijk is om in de kop van een hond te kruipen. Als ik het vermenselijk spreekt het toch net iets meer aan.

Jij bent geen acrobaat omdat je misschien daar niet lenig genoeg voor bent. Je bent misschien geen advocaat omdat de opleding te hoog gegrepen was. Maar jij bent wel je unieke jij. En jij hebt dingen geleerd die je leuk vond en die je nu met veel plezier uitvoert. Hoe zou je het vinden als je die dingen moest verruilen voor een levenlang wonen in een supermooi huis, bediendes die alles voor je deden, dagelijks heerlijk eten voorgeschoteld krijgen maar verder mocht je alleen op een stoel zitten. Af en toe een wandelingetje, maar verder op een stoel zitten of op je mooie hemelbed liggen. Geen tv, geen computer, mobiele telefoon of iets dergelijks. Je zou mee mogen lopen met de bediendes, die zouden tegen je praten.
Maar verder zou je niet belangrijk zijn, niets “om handen hebben” alleen maar door de tuin lopen, eten, drinken , slapen en regelmatig een wandeling naar buiten waar je misschien etalages mag kijken als je door de stad loopt of even een praatje met iemand mag maken.
Heb je je dat leven wel eens voorgesteld?

Dat is namelijk het leven wat je hond leidt als hij “alleen maar” hoeft te luisteren.

De hond zit hetzelfde in elkaar als de mens.

Met dat verschil dat wij nadenken over onze situatie en over hoe slecht we het wel niet hebben en dat de hond zich simpelweg schikt in zijn lot en niet nadenkt over wat hij wel zou kunnen hebben.

Ben je het dan niet minstens verplicht aan je hond om samen met hem te gaan kijken wat hij leuk vindt om te doen? Denk je niet dat je hond het leuk vindt om dingen te doen waarbij hij zijn hersenen moet gebruiken?

Bij ons mensen zijn er denkers en doeners. De denkers vinden het fantastisch om steeds weer nieuwe dingen te leren en doen schoolwerk of een studie met veel plezier.
De doeners vinden het veel leuker om met hun handen bezig te zijn en om dingen in de praktijk te leren.
Zo werkt het bij honden ook. En we hebben daarbij een voordeel als we een rashond hebben, die zijn namelijk al gefokt voor hetgeen ze leuk vinden. Datgene wat ze leuk vinden en wat ze graag doen zit al in hun genen.

Wat vind je hond leuk?

Door te kijken naar de rasgroep waar jouw hond uitkomt kun je al een beetje zien welke kant je op zou kunnen met je hond. Zo vinden de drijvers het erg leuk om te drijven. Dus een spel als treibbal zou voor hen fantastisch zijn en je kunt het zo moeilijk en uitdagend maken als dat je zelf wilt.
De waak en verdedigingshonden is een groep waarmee je op een “gespecialiseerde cursus” moet waar ze je kunnen uitleggen wat deze honden nodig hebben.
Zelfs de honden die vallen onder de gezelschapshonden vinden het leuk om dingen te leren of om hun neus te gebruiken.

Geen circushond maar wat dan?

Ik denk dat je iedere hond, net als kinderen best een basis kunt leren. Ik denk dat je daarna met je hond samen het beste kunt gaan uitzoeken wat hij zelf leuk vindt. Is dat niet iets wat je hond verdient? Dat hij dagelijks een extraatje krijgt in de vorm van iets te leren? Dat hij dagelijks een extraatje krijgt in de vorm van iets te zoeken of te snuffelen

Ik weet dat je gek bent op je hond en dat je voor hem alleen maar het allerbeste wil. Geef hem dan dat extraatje om zijn leven veel aangenamer en leuker te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *