Staart jagen

Je ziet af en toe filmpjes voorbij komen op Facebook van een staartjagende hond, of een hond die “boos” wordt op zijn eigen achterloopt. Het wordt neergezet als zijnde hilarisch. Het is echter verre van hilarisch want deze honden zijn enorm in de stress en zoeken een uitweg.

Pijn is fijn

Vaak zijn het honden die zich letterlijk dood vervelen, die dit gedrag laten zien. Ze kunnen geen kant op met hun energie en ze gaan zelf “werk” ontwikkelen. Vaak hebben ze niet meer dan zichzelf om mee te “werken”. Als je je eigen staart of poot aanvalt en je bijt daarin, dan ben je bezig. Als je dan vervolgens zo vaak of zo hard bijt dat het pijn doet dan heb je iets anders om je op te concentreren dan alleen de verveling.

Verslaving

Bij het staart jagen of het op de achterloopt jagen komt bij de hond endorfine vrij. Endorfine geeft een gevoel van geluk en dat is precies wat een hond nodig heeft die ongelukkig is in zijn situatie. Endorfine is dus enorm verslavend geworden voor een dergelijke hond en dat is de reden dat het gedrag bijna niet te doorbreken is, ook niet in een “gewone”  situatie waarin de hond wel goed zit.

Belonen

Omdat veel mensen het gedrag ook nog eens grappig vinden, wordt er dus veel aandacht besteed aan een hond die achter zijn staart aanjaagt. Soms wordt het zelfs aangemoedigd op het moment dat de hond dit doet. Onder het mom, leuk om naar te kijken en de hond maakt zichzelf moe.

Pups

Er staat beschreven dat pups dit soms doen om te leren jagen. Ik heb al behoorlijk wat nesten gehad maar ik heb dit nog nooit gezien bij een pup.

Als je een hond hebt die hiermee begint hoeft verveling niet altijd de oorzaak te zijn. Vlooien of pijn moeten eerst uitgesloten worden voordat je kunt spreken van een gedragsprobleem. Heb je dus een hond die daar plotseling mee begint zou ik dus eerst de dierenarts om pijnstilling vragen.

Hoe stop je het

Als de hond dit al lange tijd doet is het gedrag bijna niet te stoppen vanwege de endorfine die wordt aangemaakt. Het beste is de hond zo weinig mogelijk bloot te stellen aan stress. Stress versterkt de behoefte aan endorfine. Daarnaast voldoende uitdaging en beweging. Als de hond het altijd bij jou in de buurt doet kun je nog proberen om weg te lopen bij de hond en als hij gestopt is, hem bij je roepen en iets leuks doen. Hij mag daarbij echter niet de link leggen dat dit leuks het resultaat is van het staart jagen, want dan versterk je het alleen maar.

Een hond die het doet ook als je er niet bent daarbij is het mogelijk die een jas aan te doen met rechte stangetjes zodat hij de draai niet kan maken. Tegelijkertijd kun je het stofje endorfine proberen (en ik zeg bewust proberen omdat het niet altijd werkt) te vervangen door oxytocine oftewel het knuffelhormoon door heel veel en op een rustige manier bezig te zijn met je hond.

Beste is om een goede gedragstherapeut te zoeken die je kan helpen met dit probleem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *