Daarom bijt jouw hond jou!

Één van de manieren om te communiceren bij de hond zijn de zogenaamde stress signalen. Die gaan vervolgens over in afstandsvergrotende signalen en daarna agressie signalen.

Omdat heel veel mensen deze signalen niet (her) kennen komen er nog teveel bijtincidenten voor. Iedereen denkt dat zijn lieve Fikkie niet zal bijten. Als het dan toch gebeurt is het vertrouwen in de hond er niet meer en moet de hond weg.

Redenen waarom een hond je bijt:

Pijn
Een hond is hard voor zichzelf plus dat een hond zich aanpast aan lichamelijke gebreken. We hebben dan misschien niet gemerkt dat de hond pijn had. Dat neemt niet weg dat een hond kan bijten uit reactie als hij op een pijnlijke plek wordt aangeraakt

Claimgedrag
Vaak ligt er een ander probleem ten grondslag aan claimgedrag. Maar een hond kan claimgedrag vertonen bij zijn mand, bench, maar ook de bank of het bed als hij daarop ligt.

Met een vrij eenvoudige training is dit eruit te trainen. Als je echter schrikt als de hond “uit het niets” bijt dan reageer je altijd verkeerd.

Prooi- of voernijd
Ook hier zijn er vaak meerdere problemen bij de hond. Maar bij prooi of voernijd beschermt de hond zijn speeltje of zijn voer en bijt ook serieus als je het probeert af te pakken.

Hoog in de drift
Dit komt veelal voor bij de zogenaamde hoog-risico honden maar ook bij de herders en de terriërs is dit een probleempje.
Ze winden zich op over bijvoorbeeld dingen die voorbij komen langs het raam. Ze fokken zich daarbij zo enorm op dat ze uit frustratie bijten in het eerste wat voor hun poten komt

Schrikreactie
Een hond is ergens bang van en volledig gefocust op hetgeen hij bang voor is, of hij is diep in slaap. Op het moment dat jij hem dan aanraakt heeft hij een lichte black out en bijt onmiddellijk.

Zo zijn er nog tal van redenen waarom een hond in huis kan bijten.
Het grootste probleem hierin is en blijft dat we het bij onze lieve hond niet verwachten (0ndanks dat iedere hond kan bijten) maar ook dat veel mensen de signalen niet (her) kennen.
Voor hen komt een beet altijd uit het niets

Kalmerende signalen van Turid Rugaas

Verdiep je eens in de taal van de hond. Leer eens herkennen wat je hond je heeft vertellen.
Wij als mensen zijn de lichaamstaal al heel verleerd. Maar als jij weet wat je hond je verteld en daarop ook reageert zal je hond nooit meer “zomaar” iets doen, maar heeft hij je het altijd van te voren verteld en kun jij erop reageren.

Bestel je boek bij Bookspot en profiteer nu van gratis verzending met de kortingscode VAKANTIE
Koop meteen al je boeken bij voor een heerlijke vakantie bij Bookspot

Volop boekentips voor een zalige zomer

Veelgehoorde opmerkingen

Ik heb al heel lang honden dus ik weet echt wel wat ze wel en niet doen.

Het is zeker mogelijk dat je je honden goed kent. Dat wil niet zeggen dat je ze ook altijd snapt en dat je altijd op de goede manier reageert. Mensen die de overtuiging hebben dat ze alles weten van honden omdat ze altijd honden hebben gehad zij degene die het snelst een hond terugbrengen op het moment dat de hond iets anders reageert als dat ze hadden verwacht.

Ik ben niet bang dat mijn hond zal bijten, ik heb hem goed opgevoed.

Opgevoed of niet. Iedere hond kan bijten. Iedere hond kan schrikken, of pijn hebben en uit reactie bijten. Als je de voorgaande signalen niet herkend is de kans aanwezig dat ook jouw lieve Fikkie bijt.

Wij hebben een herplaatser en de voorgaande mensen zijn niet eerlijk geweest.

Ook dat is een veelgehoorde opmerking. Maar als jij de taal van de hond hebt geleerd dan zie je wanneer een hond je bepaalde signalen geeft. En die signalen kunnen variëren van dat hij zich niet prettig voelt tot dat hij je gaat bijten als je doorgaat met waar je mee bezig bent. Het is goed mogelijk dat hij dit bij zijn vorige baas nooit heeft gedaan of heeft laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *