Chippen en registreren van een hond, de nieuwe regels per 1 november

Chippen en registreren van een hond. De regels zijn per 1 november 2021 gewijzigd.
Om welke reden zijn de regels gewijzigd? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van deze wijziging?

De oude regels vs de nieuwe regels ten opzichte van chippen en registreren van een hond

Fokkers en importeurs laten hun honden chippen door een dierenarts of een chipper. Het registreren doen ze zelf bij een databank naar keuze.

Nieuwe regel: Vanaf 1 november moeten fokkers en importeurs zich registreren bij het RVO. Ze krijgen dan een UBN. De fokkers of importeurs die al een UBN hebben kunnen dit gewoon blijven gebruiken. Alleen de dierenarts mag de honden nog chippen en de dierenarts is verplicht de honden direct te registreren bij een databank met behulp van het EU-paspoort.

Voor importeurs geldt dat ze binnen twee weken de geïmporteerde hond naar de dierenarts moeten brengen om hem daar voor het eerst te laten registreren. De dierenarts kijkt het paspoort na op echtheid van de entingen en controleert het chipnummer

De dierenarts registreert de de import, de chip en het paspoort bij een portaal.

Zowel bij de fokker als bij de importeur wordt het ubn vermeldt bij de registratie.

chippen en registreren van een hond
De zwerfhonden worden door de nieuwe regels waarschijnlijk het hardst geraakt

Honden in Nederland hebben alleen een paspoort nodig als zij naar het buitenland gaan.

Nieuwe regel: Alle honden vanaf de leeftijd van 7 weken oud zijn nu verplicht een EU-paspoort te hebben.

De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder nodig.

Importeurs van honden kunnen honden zelf registreren bij een databank

Nieuwe regel: Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.

Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

De geboorte van een nest pups werd niet geregisteerd maar pas bij 6 weken na het chippen

Nieuwe regel: De fokker registreert de geboorte van een nest pups met behulp van de chip van de moeder

Dat zijn de nieuwe regels voor de fokkers en importeurs van honden.

Dan zijn er natuurlijk ook nieuwe regels voor de kopers van honden met betrekking tot chippen en registreren van honden

  • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
  • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal.
  • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.
chippen en registreren van een hond
Honden aan de ketting in het buitenland krijgen weinig of geen kans meer op een gewoon leven

Infomatie voor stichtingen en importeurs

Chippen en registreren van een hond: Commercieel verkeer van honden

Als er sprake is van overdracht van een hond, is er ook altijd sprake van commercieel verkeer van honden. Dat betekend dat u geen gebruik meer mag maken van vluchtbegeleiders. Honden voor commercieel verkeer dienen cargo te vliegen. Tevens dienen ze vergezeld te gaan van een gezondheidscertificaat. Deze dient afgegeven te zijn door een inspectiecentrum in het land van herkomst.

Chippen en registreren van een hond: Transport

Boven de 65 km moet u het transport aanvragen. Er mag maar gebruik gemaakt worden van 1 transporteur en dat betekend dat bij vervoer door de lucht de hond dus niet verder getransporteerd mag worden.

Als de transporten langer dan 8 uur duren dienen de verblijven waarin de dieren worden getransporteerd te voldoen aan de eisen gesteld door de RDW.

Chippen en registreren van een hond: Plaats van bestemming

Op het moment dat de hond op plaats van bestemming aankomt moet hij daar minimaal 48 uur blijven. Deze plaats van bestemming moet in het bezit zijn van een ubn en van een vakbekwaamheidsbewijs

Chippen en registreren van een hond: Traces

Vanaf 11 oktober is uw oude EG nummer vervallen en dient u een nieuw traces nummer aan te vragen.

Waarom zijn er nieuwe regels gekomen over het chippen en registreren van een hond

De regels zijn officieel in het leven geroepen om de illegale handel in honden tegen te gaan. Doordat de honden verplicht gechipt en geregistreerd moeten worden door een dierenarts en omdat er een nestaangifte moet gebeuren wordt het de illegale hondenhandelaren moeilijker gemaakt.

Dat is waarom het nieuwe systeem in het leven is geroepen.

Tegenstanders

Er is veel tegenstand voor deze nieuwe regels. Of het probleem van de broodfok ooit helemaal uitgebannen zal worden zal uit deze nieuwe regels moeten blijken. Helaas hebben veel illegale handelaren ook dierenartsen die aan deze praktijken mee werken. En ook deze dierenartsen verdienen grof geld aan de illegale handel in honden.

Stichtingen

Vooral de buitenlandse stichtingen worden eigen met deze nieuwe regels geraakt. Er zijn heel veel stichtingen die ter goeder trouw zijn. Maar de laatste jaren is er ook wel een enorme wildgroei in de stichtingen gekomen wat niet alle honden ten goede is gekomen.

Maar feit is en blijft dat er door deze maatregelen veel meer honden in de buitenlandse asiels die dood zullen vinden omdat het simpelweg onbetaalbaar wordt voor stichtingen om honden deze kant op te halen.

Daarbij komt dat veel stichtingen geen plaats hebben om hun honden voor meer dan 48 uur op één bestemming te houden.

chippen en registreren van een hond
veel meer dieren zullen de dood vinden in dodingsstations en asiels in het buitenland

Dieren dumpen in Nederland

Een voordeel van de nieuwe regelgeving is wel dat het een stuk lastiger wordt om dieren te dumpen in Nederland. Vastbinden aan een boom of verdrinken ergens wordt lastiger omdat de eigenaar wel  veel makkelijker achterhaald kan worden.

Aan de andere kant is het wel zo dat Nederlandse asiels niet verplicht zijn om huisdieren op te nemen. Dus als jij een hond hebt die gevaarlijk is in jouw huis. Het asiel wil hem niet opnemen en de dierenarts mag hem geen spuitje geven omdat er nog niets gebeurt is kan het zijn dat je met een tikkende tijdbom in huis woont.

Mijn conclusie over het chippen en registreren van een hond

Ik ben het eens dat het lastig is om de juiste regels te maken voor dierenwelzijn. Aan iedere nieuw ingevoerde regels zitten voordelen en nadelen. Huisdieren staan niet hoog op de agenda in den Haag en dus worden er keer op keer regels ingevoerd die eigenlijk alleen maar uitgeprobeerd worden.
Deze regels zijn ook zeker niet waterdicht en al helemaal niet in het geval van de illegale hondentransporten. Het hardst worden in dit geval de zwerfhonden in het buitenland geraakt.

Hoe zouden jullie dit probleem oplossen met de weinige mankracht die er is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *