zindelijkheid bij de pup

Plassen en poepen in huis door de hond is vervelend. Je weet dat het erbij hoort bij een pup en toch probeert iedereen het zo snel mogelijk onder controle te hebben, wat logisch is.
Gelukkig zijn de methodes buiten vroeger al behoorlijk veranderd. Waar vroeger de trend was om de pup te straffen proberen we het nu met zoveel mogelijk koekjes en snoepjes als de hond op de goede plaats zich ontlast.

Zindelijkheidstraining

Je hond zindelijk maken is een training. Een training waarbij je hond moet begrijpen wat je van hem wil en vooral waar je dit zou willen.

Training houdt in dat je inderdaad werkt met snoepjes en positieve beloning en vooral dat fout gedrag volledig genegeerd wordt.
Deze training moet je ook opbouwen net als iedere training en het vergt dus in het begin training op dagelijkse basis.

Ongewenst of fout gedrag negeren

Je wil ongewenst gedrag niet per ongeluk intrainen.
Negatieve aandacht is ook aandacht.
Dit lijken twee totaal niet bij elkaar horende opmerkingen. Niets is echter minder waar.
Als je aandacht gaat schenken aan het binnen plassen of poepen, daar kan je pup heel blij van worden. Ook al mopper je op hem, ben je boos of vertel je hem liefdevol dat je dit niet wil hebben en dat hij dat buiten moet doen…..
Het doen van een plasje of een poepje wordt beloond met aandacht en je bent ongewild het gedrag aan het bekrachtigen. En voor een hond geldt, iets wat beloont wordt dat blijf je herhalen.

Dus als je pup een ongelukje heeft in huis dan lok je hem de ruimte uit waar het ongelukje heeft plaatsgevonden en als de pup de ruimte heeft verlaten dan ruim jij het ongelukje op.

Dat is de enige manier waarop je de pup niet ongewenst kan belonen.

Vaste plaats

Zoek een vaste plaats op zo dicht mogelijk bij je huis waar de pup mag poepen en plassen.
Een pup kan zich alleen ontlasten als alle prikkels rondom hem heen weg zijn of bekend zijn zodat hij er geen aandacht meer aan hoeft te schenken. En dat duurt soms even.
Op deze vaste plaats ga je de “wandeling” beginnen en daar eindig je. Daarnaast breng je de pup om te poepen en te plassen continu naar deze vaste plaats.

De training

Iedere keer als de pup geslapen heeft, als hij gegeten heeft of als hij moet gaan slapen ga je met je pup eerst naar de vaste plaats waar hij mag poepen en plassen.
De eerste keren blijf je daar staan net zo lang tot hij gepoept of geplast heeft. Dit kan akelig lang duren en zeker als het slecht weer is. Maar doorzetten loont. Zorg ook voor iets lekkers bij je.

Je pup kan op die plaats van alles gaan doen, snuffelen, zitten en rond kijken, liggen, naar jou kijken, tegen je aan springen, proberen verder te lopen om daar te snuffelen. Met name in het begin zal hij alles doen behalve poepen en plassen. Maar dat is prima. Hij moet de plaats zo goed leren kennen dat alle aanwezige prikkels niet meer beangstigend voor hem zijn en dat alles helemaal bekend is. Daar heeft hij tijd voor nodig.
Pas als er geen prikkels meer zijn die eng zijn, of die onderzocht moeten worden dan kan je pup zich ontspannen en als hij zich ontspant dan komt de aandrang om te plassen of te poepen en daar zal hij dan gehoor aan geven. Pas als hij heeft geplast en/of gepoept (na verloop van tijd zul je zijn ritme gaan kennen) dan ga je “wandelen” of terug naar huis.
Natuurlijk prijs je hem de hemel in als hij daar geplast of gepoept heeft en wordt hij enorm beloond met lekkers.
Als je slim bent zet je het ook meteen onder commando, dus op het moment dat hij geplast heeft:
“Plassen, goedzo” en dan belonen en bij poepen uiteraard: “Poepen, goedzo” en dan belonen. Is voor later altijd makkelijk.

Niet praten

Ga niet eerder tegen je pup praten als dat hij geplast of gepoept heeft. Jij en de omgeving moeten dodelijk saai worden zodat hij leert zo snel mogelijk te ontspannen en te plassen of te poepen.

Pup plast pas thuis

De reden dat veel pups pas thuis plassen of poepen en dan in huis is omdat het thuis een vertrouwde omgeving is met bekende prikkels. Hij zal dus ontspannen zo gauw hij thuis komt en dan gehoor geven aan de aandrang die dan komt. Je moet dus zorgen dat die vaste plaats net zo vertrouwd voor hem wordt als thuis.

Op bezoek

Veel pups plassen of poepen niet op onbekend terrein. Dit is lastig als je een hele dag ergens naar toe gaat en de pup meeneemt want de kans is groot dat ze het dan in de bench in de auto doen of plotseling ergens in de stad, of bij iemand thuis omdat ze zo nodig moeten. Hanteer dezelfde methode als je ergens naar toe gaat en neem ook daar ruim de tijd om weer een nieuwe plaats te leren kennen. Probeer een plaats op te zoeken met geen verkeer, geen voetgangers, fietsers of andere dieren. De pup kan dan zo snel mogelijk ontspannen.

Neem de tijd

Of je nu thuis bezig bent met zindelijkheidstraining of ergens anders, neem er de tijd voor. Als jij weinig tijd hebt en je staat te stressen omdat je weg moet zal de pup dat merken en zeker niet ontspannen.

Ga niet wandelen

Als je gaat wandelen zal je hond zeker niet buiten plassen of poepen omdat er op iedere hoek weer nieuwe prikkels komen die ervoor zorgen dat hij niet kan ontspannen. Ook al is het dagelijks dezelfde route, er zijn op die route voldoende prikkels die ervoor zorgen dat je pup zich niet kan ontspannen.

Wil jij je pup een goede start geven?
Kom dan naar de beste puppycursus van Nederland op de Pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *