Honden trainen voor beginners : Hoe leren honden?

honden trainen

Honden trainen, hoeveel heb je al getraind en hoeveel is daarvan blijven hangen bij je hond (en bij jou). Iedere trainingsmethode kan zijn vruchten afwerpen maar zonder de juiste basis kennis blijf je steken op het aanleren van kunstjes in plaats van het trainen van je hond.

Hoe voed ik mijn hond op.

Het belangrijkste is dat je weet hoe een hond leert. Hoe werken de hersenen van een hond. En hoe kan ik hem dus leren wat ik hem wil leren.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook weet wat je je hond wil leren. Maar ook dat je weet wat je hond wel en niet mag. Pas op het moment dat je dat voor jezelf helder hebt kun je beginnen met opvoeden.

Honden trainen
En als je dan weet wat je wel en wat je hond niet mag, dan moet je al sterk in je schoenen staan om een snoetje als dit iets te verbieden. Maar het is belangrijk voor later!!

Het liefst zou je natuurlijk een hond hebben die alles al kan en waar je leuke dingen mee kan gaan trainen. Maar met deze gouwe ouwe trappen we een open deur in en word je weer even teruggebracht naar de basis van het trainen.

Honden trainen. Er zijn twee manieren om je hond iets te leren:

 • Klassieke conditionering
 • Operante conditionering

Ik ga ze beiden even toelichten

Klassieke conditionering hond

Je hebt vast wel eens van Pavlov gehoord. Pavlov was een wetenschapper die een experiment met honden deed.
Hij luidde een bel en gaf de honden daarna eten.
Hij ontdekte dat na een paar dagen de honden na het horen van de bel al gingen kwijlen terwijl het eten nog niet in zicht was. Hij conditioneerde de honden dus op die bel.

Dat is dus het verschijnsel van de klassieke conditionering. Een geluid of gedrag zonder waarde krijgt waarde door er iets leuks of lekkers aan te verbinden

Honden trainen met de clicker. Clicker is klassieke conditionering bij de hond

Click=lekkers=fijn gevoel

Als de hond eenmaal weet wat een click betekend dan zal hij alles waar hij deze click voor krijgt herhalen.
Een hond herhaalt wat hem succes oplevert en zal stoppen met gedrag wat hem niets oplevert.

Honden trainen, het is supermakkelijk!

Je hoeft dus niet meer te doen dan te klikken op het moment dat de hond gewenst gedrag vertoond. En daarnaast doe je niets als je hond iets doet wat jij niet wil.

Dat is eigenlijk de basis van de training. Maar naast de clicker zijn er nog veel meer beloningen.

Wat is een beloning voor jouw hond?

Er zijn tal van beloningen voor je hond. Zo is er het aaien, een snoepje (ook wanneer hij niets speciaals doet). Maar ook aandacht en zelfs negatieve aandacht kan een beloning zijn voor je hond.

Dat zijn eigenlijk dingen wat veel mensen zich niet realiseren. En juist dat zijn de dingen waar je ongewenst gedrag mee traint. Want juist met de ogenschijnlijk minder belangrijke beloningen train je gedrag in wat je eigenlijk niet wil.

YouTube player
Kijk bij dit filmpje hoe de hond gromt op de camera en de vrouw in plaats van hem te corrigeren hem blijft belonen door hem te aaien.

De negatieve kant van klassieke conditionering

Klassieke conditionering kan echter ook negatief werken. Een pup die voor het eerst bij de dierenarts komt zal geen associatie hebben. Bij de dierenarts hangt altijd een speciale geur. Als de dierenarts de pup pijn heeft gedaan zal het volgens de klassieke conditionering als volgt reageren

Geur=pijn=angst

Via de klassieke conditionering kun je dus zelf iets toevoegen aan iets wat eerst geen waarde heeft maar de hond zal via negatieve associaties ook verbindingen leggen op deze manier.

Honden trainen; Daar ben je de hele dag mee bezig

En dan bedoel ik niet dat je hond de hele dag aan het leren is om op te zitten en pootje te geven. Maar je moet je de hele dag bewust zijn van wat je hond doet. En wat doe jij daarbij.

Want naast de beloningen die wij als mens aan de hond geven, kan de hond zichzelf ook belonen. Bijvoorbeeld iets lekkers op tafel laten liggen en de kamer verlaten. Als de hond een paar keer succes heeft gehad met iets van tafel te jatten dan zal hij dat blijven doen.

We noemen dat zelfbelonend gedrag en dat werkt ook volgens de principes van de klassieke conditionering. De tafel was eerst een voorwerp in de kamer. Maar vanaf nu kunnen er beloningen op tafel liggen en zal de hond dus vanaf nu altijd de tafel controleren als jij de kamer verlaat.

Operante conditionering

Het vertonen van bepaald gedrag heeft consequenties voor de hond. En die consequenties kunnen uiteraard verschillende consequenties zijn en de reactie hierop kan ook verschillend zijn

 • Iets lekkers wordt aangeboden met als doel dat het goede gedrag wat hij laat zien toeneemt.
 • Iets prettigs of lekkers wordt weggehaald met als doel dat het gedrag wat hij laat zien afneemt.
 • Iets vervelends wordt gedaan met als doel dat het getoonde gedrag afneemt
 • Iets vervelends kan stoppen om goed gedrag te laten toenemen.

De laatste twee zijn niet onze trainingsmethoden. In principe wordt bij ons elke hond meer volgens de positieve manier getraind.
Bijvoorbeeld uitlokoefeningen als volgen en de naast zijn  volgens de regels van de operante conditionering.

honden trainen

Het verschil dus tussen klassieke conditionering en operante conditionering


Bij klassieke conditionering wordt er waarde toegevoegd aan iets wat eerst geen waarde heeft voor de hond
Bij operante conditionering laat de hond gedrag zien en naargelang zijn gedrag wordt er beloond of juist niet.

Dit is dus eigenlijk de basis van de basis training voor je hond. Maar wel belangrijk dat je die in je achterhoofd houdt bij het trainen.

Honden trainen: wat is er verder nog belangrijk?

 • Bouw een vertrouwensband op met je hond.
 • Leer je hond contact met je maken
 • Zorg voor je hond en bescherm hem net als dat je bij een klein kind zou doen
 • Wees consequent. Een hond kan niet omgaan met inconsequent gedrag
 • Geef je hond leiding

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *