Puppy’s en slapen

We hebben het vaak over problemen. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel leuke dingen te melden dus vandaag speciaal voor de mensen die een pup hebben of een pup verwachten een blog volledig gericht op de pup.
Mocht je zelf geen pup verwachten of hebben maar wel iemand kennen? Is wel leuk om het door te sturen dan.
Dit stuk is niet alleen voor pups van 8 weken maar zeker ook goed te gebruiken als je oudere pups tot een half jaar krijgt, die kunnen zeker in het begin ook hun rust goed gebruiken.

Slapen

Zullen we maar met het saaiste stukje beginnen? Hoewel het voor sommige puppy eigenaren ook een verademing kan zijn.

Je hebt een baby in huis en vroeger zij mijn moeder altijd kinderen moeten groeien van eten en slapen. Dat zijn de twee allerbelangrijkste dingen voor een pup. Uiteraard is er daarnaast natuurlijk nog heel veel meer, maar eten en slapen zijn in de eerste weken basisbehoeften nummer 1.

Bench

Ik raad voor een pup altijd een bench aan om te slapen. Niet om hele dagen in te verblijven. De bench moet een fijn plekje worden voor je hondje. Een rustig plaatsje van waaruit hij geen zicht heeft op een raam met langslopende mensen. Waarbij hij niet direct naast de verwarming of kachel staat. Het liefst in een hoekje waar hij aan twee kanten wordt afgeschermd door een muur.
Een bench die zo groot is de de pup er languit in kan liggen (dus let op als de pup groeit dat je ook de bench laat groeien) maar die klein genoeg is dat hij leert het schoon te houden.
Een plaats waar zijn waterbakje staat en waar hij zijn eten krijgt en zijn kluifjes.

Dit is de bench voor overdag, en als hij klein genoeg is om te tillen kun je hem ook gebruiken voor de nacht.

’s Nachts zet je de bench naast je bed. In ieder geval de eerste paar nachten. De pup komt in een vreemd huis, met vreemde geuren, geluiden en voelt zich in het begin heel alleen. Door hem naast je bed te zetten kun je je hand erop leggen, of zachtjes tegen hem praten als hij zich alleen voelt. Maar hij kan je ook wakker maken als hij moet plassen of poepen zodat hij sneller zindelijk is.

Het idee dat je een pup direct alleen moet laten in het donker in een vreemd huis is inmiddels wel een beetje achterhaald. Het idee dat je je hond daarmee verwend is ook wel behoorlijk achterhaald. Als je je hond veiligheid biedt en jouw aanwezigheid is dat zeker geen verwennen.

Slapen overdag

Toen ik mijn eerste border collie pup verwachtte, vroeg iedereen me of ik er ook trimschoenen bij zou krijgen. De algemeen geldende opvatting was dat border collies veel beweging nodig hadden. Dat is ook zo maar bovenal is een border collie pup ook gewoon een baby die ook veel slaap nodig heeft.

Naast slapen en eten is het natuurlijk zaak dat je pup leert luisteren. En dan niet dat hij direct moet zitten, of moet kunnen liggen op commando. Hij krijgt bij ons als eerste training altijd de clicker training. Een leuke training waardoor je ook direct leuk wordt voor je pup. Vind je pup het leuk om te apporteren? Dan kun je de clickertraining afwisselend doen met een balletje of een speeltje en een  snoepje. Het gaat erom dat hij de clicker gaat associeren met iets lekkers of iets leuks.
1 minuutje trainen 10x per dag houdt het voor jezelf leuk en voor je pup leuk. Maar op de training van een pup kom ik nog uitgebreid terug.

Terug naar het slapen overdag. Probeer van begin af aan een ritme in te bouwen bij je pup. Je hebt zoveel dingen die MOETEN zoals socialiseren, zindelijk maken, spelen, dat hij het hard nodig heeft om al deze dingen ook te verwerken. En verwerken doen ze tijdens hun slaap OP EEN VEILIGE PLAATS. Natuurlijk zullen ze regelmatig ergens liggen slapen. Maar als je dan voorbij loopt zijn ze weer wakker. Ze krijgen bij die hazenslaapjes niet de tijd om prikkels te verwerken.

Geef je hond zijn dagportie eten verdeeld over 4 maaltijden per dag. Steeds als hij een maaltijd krijgt gaat hij voor minimaal 1,5 uur de bench in. Als je dat als regel houdt dan hebben de pups in de regel voldoende rust overdag.
Zijn laatste portie eten geef je hem als hij de bench in gaat voor de nacht. Het ritme in de eerste twee weken is 2 uurtjes wakker met alles socialisatie en training daarbinnen en dan 1,5 uur slapen. Op die manier krijgt hij meer dan voldoende rust en heeft hij alle tijd om zijn prikkels te verwerken.

Drukke stuiterende pup

Het is bij pups net als bij kinderen. Hoe vermoeider ze worden, hoe drukker ze ook worden. Veel mensen redeneren andersom en denken als de pup druk is dat hij te weinig beweging heeft gehad en gaan dan nog van alles met de pup doen. NEE als de pup heel druk wordt dan heeft hij alleen maar behoefte aan rust. Er gebeurt zoveel in zijn leventje dat het leven op zich al vermoeiend is.

Niet willen slapen

Als u kinderen heeft herkend u dit misschien wel. Kinderen zijn ook nooit moe tot de slaap de overhand krijgt. Zo werkt het ook bij een pup. Een pup die je na een wandeling in de bench stopt met een bakje eten zal in het begin nog vol adrenaline zijn en dus niet willen slapen. Hou overdag gewoon vast aan de regel dat als hij de bench in gaat om te slapen, de bench ook 1,5 uur gesloten blijft. Licht je buren in dat het de eerste paar dagen best wel wat onrust kan geven.
Je hoeft ook zeker niet weg te gaan. Pak een tijdschrift of een boek, of de computer natuurlijk en blijf bij de pup maar laat hem die 1,5 uur wel in de bench. Het geeft rust als jij ook rustig bent. Als hij eenmaal weet dat als hij in de bench zit hij er echt niet meer uit mag, dan zal hij zich daarbij neerleggen en deze tijd gaan gebruiken om te slapen. Dit is misschien niet de eerste dag en misschien ook nog niet de tweede dag. En ik weet dat het niet leuk is om naar een blaffende en gillende pup te luisteren maar als je de eerste dagen door bent kan het alleen maar beter worden en later ben je dankbaar dat je hem hebt laten wennen op deze manier en dat hij in de bench zijn rust vindt.

Weggaan als de pup in de bench ligt

Als de pup rustig is in de bench en een beetje gewend is loop dan de ruimte regelmatig uit zonder wat te zeggen en keer weer terug zonder wat te zeggen. De eerste keren dat je dit doet is de kans groot dat het gillen terug keert, hou de tijd dus kort dat je weggaat maar kom gewoon terug zonder wat te zeggen en ga weer zitten of doe gewoon je ding in huis. Het moet ook normaal worden dat jij weggaat en terugkomt en dat leert hij alleen door ervaring. Je hoeft niets te zeggen. Ga ook regelmatig de voordeur en de achterdeur uit en kom weer binnen. Bouw de tijd dat je naar buiten gaat ook langzaam uit.
Het belangijkste is dat je niets zegt als je weggaat en ook niet als je terugkomt en dat je op dat moment de pup gewoon negeert alsof hij slaapt (ondanks dat hij misschien staat te gillen).

Vanaf het moment dat de pup gaat slapen als hij in de bench ligt kun je ook gewoon je ding weer doen in de ruimte waarin de bench staat. Moet je nog poetsen, moet je nog andere dingen doen? Gewoon gaan doen zodat hij went aan die geluiden. Ze horen bij jullie gezin en bij jullie huis dus na een paar dagen pak je je leven weer op zoals het voor de pup was.

Ergens anders slapen

Doordat de pup in de eerste tijd misschien zich behoorlijk verzet tegen de bench slaapt hij niet in de bench maar zal hij misschien tijdens de tijden eruit gaan slapen. Probeer hem op die momenten wakker te houden en vervroeg het terug gaan in de bench bijvoorbeeld met een half uurtje. Probeer de regelmaat er wel zoveel mogelijk in te houden. Het is schattig als de pup op je schoot in slaap valt, maar zolang hij in de bench nog niet gewend is en niet wil slapen gewoon niet doen en hem lekker wakker houden. Niet door wilde dingen met hem te doen, of door nog spannende dingen met hem te gaan doen. Daardoor maakt hij alleen maar adrenaline aan waardoor hij nog minder zal slapen. Lukt het echt niet om hem wakker te houden leg hem dan terug in de bench en laat op dat moment het 1,5 uur in gaan.

Samenvattend

Over slapen van de pup alleen is al heel veel te vertellen. Maar er zitten zoveel voordelen aan als je je pup van het begin af aan de regelmaat van het slapen geeft. Ondertussen train je nog heel veel meer vaardigheden zoals alleen blijven, veilige plaats, geluiden in huis. Door hem vaak te slapen te leggen krijg je een pup die alle tijd krijgt om nieuwe indrukken te verwerken. Je krijgt een pup die sneller leert, een pup die minder stuitert en die weet waar hij aan toe is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *