Broodfok stoppen, hoe dan?

Een tijdje geleden stelde ik de vraag op facebook: wie wil er helpen bij het probleem broodfok?
Ik was net als veel mensen tegen broodfok en dacht op de meest simplistische wijze zoals wij waarschijnlijk allemaal denken, dat het eenvoudig op te lossen zou zijn. Nu een heleboel informatie rijker, zal ik niet stoppen er tegen te strijden, maar ben ik er ook niet van overtuigd dat dit ooit te stoppen is.

Hoe is de broodfok gestart

De vraag van de Westerse samenleving naar rashonden is in een rap tempo toegenomen. Mensen die een rashond wilden (en willen) staan soms lange tijd op de wachtlijst. De broodfok handel heeft daar handig op ingespeeld door massaal pups te gaan kweken van de meest gewilde rassen in de eerste instantie. Door dit op grote schaal te doen konden ze snel leveren. Mensen hoefden niet op de wachtlijst en de prijzen waren vele malen schappelijker dan bij de reguliere fokkers.

Door veel naar het Oostblok te verhuizen kon er goedkoop “gewerkt” worden en bleven ze lange tijd buiten de radar van handhaving.

Wetgeving

Als het om wetgeving gaat dan valt daar zeker nog wat een bij te schaven. Echter er ligt best een goede wetgeving zowel in Nederland en België als in de Oostblok landen waar vele broodfok honden vandaan komen.
Zo is er ook nog een Europese versie waarin in ieder de 5 vrijheden staan:

  • Vrij van honger, dorst en ondervoeding
  • Vrij van fysiek en fysiologisch ongerief
  • Vrij van pijn, verwondingen en ziektes
  • Vrij van angst en chronische stress
  • Vrij om normaal gedrag uit te oefenen.

Ik denk dat alleen deze vijf vrijheden voldoende zouden zijn om willekeurig welke broodfokkerij dan ook te sluiten.

Klanten van de broodfokkers

We hebben het er al vaker over gehad, maar er zijn in Nederland echt nog wel mensen die niet weten wat de broodfok inhoudt. Als je eenmaal in de dierenwereld en dan met name in de hondenwereld bent gerold, dan wordt je doodgegooid met de informatie over broodfok. Echter als je nooit een hond gehad hebt en voor het eerst op zoek bent dan kan het heel goed zijn dat je ook voor het eerst in aanraking komt met broodfokkers.

Natuurlijk zouden ze er van alles over kunnen gaan opzoeken en gaan lezen. Maar zoals veel mensen het “verkeerde ras” kiezen voor in hun gezin, zo worden dergelijke hondjes ook aangeschaft. Ze komen op internet een schattig kopje tegen. Ze willen geen al te grote hond. Ze zien prijzen variërend tussen de € 200 en € 2000. Als een stamboom ze niet uitmaakt, dan zullen ze kiezen voor de hond van € 200 want waarom meer betalen?

Dan hebben we nog te maken met mensen die het fenomeen broodfokker echt wel kennen maar denkend dat het allemaal wel mee zal vallen en kiezen voor goedkoop in plaats van duur.

En we hebben mensen die heel goed weten wat ze doen en ook kiezen voor goedkoop maar dusdanig veel verstand hebben van honden dat ze de gezonde honden van de zieke honden wel kunnen onderscheiden en bewust kiezen voor een broodfok omdat dat veel goedkoper is.

Handhaving

Om te beginnen heeft dierenwelzijn in Nederland zeker niet prioriteit nummer 1 voor de regering. Dat wil dus zeggen dat er weinig geld vrij komt om te handhaven. Dierenpolitie is er nog wel maar krijgt soms een halve dag per maand om zich te richten op dierenwelzijnszaken.
Veel te weinig om een gedegen onderzoek op te zetten naar een broodfokker.
Dan zijn er de inspecteurs van de LID die alle eerste lijns meldingen krijgen van 144. Dat betekend dat zij met een klein aantal mensen moeten zorgen dat alle meldingen van verwaarlozing en dierenmishandeling in Nederland afgewerkt worden.
Er zijn dus om te beginnen al veel te weinig handhavers omdat er geen geld vrij komt voor meerdere mensen.
De NVWA ook een handhavend onderdeel kampt met dezelfde problemen.
Zo kunnen er natuurlijk prachtige wetten worden gemaakt met supergoede voorzieningen voor dieren. Echter als er geen geld en dus geen mensen zijn om te handhaven dan hebben wetten ook totaal geen zin.

Waar moeten de dieren naar toe?

Dan is er nog een groot probleem. Stel dat er een plan is om een broodfokker aan te pakken en waar ze dus binnen gaan vallen. De dieren zitten dusdanig dat in beslag name noodzakelijk is. Waar moeten de dieren naar toe?
Er zijn in Nederland een bepaald aantal opslaghouders zoals ze dat noemen. Als een dier strafrechtelijk in beslag wordt genomen moet het dier naar een opslaghouder tot het proces van de eigenaar is afgerond en de recht heeft bepaald wat er met de dieren moet gebeuren. Er is echter geen opslaghouder die plaats heeft voor 100 of meer honden, ook niet als de opslaghouders samenwerken. Dus dan is de vraag: Waar moeten de dieren naar toe?

Samengevat

En dit zijn nog maar een aantal praktische problemen. Omdat ik graag  complete informatie wilde geven over de broodfok ben ik een onderzoekje gestart naar alles omtrent de broodfok en hoe verder ik kwam hoe meer ik er van overtuigd ben dat het bijna water naar de zee dragen is op de manier zoals het er nu voor staat. Dat wil niet zeggen dat ik de strijd staak. Zeker niet! Maar zo simpel (en naïef) als ik dacht is het bij lange na niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *