Pup wil niet lopen aan de lijn

Je mag je pup ophalen.  8 weekjes oud en nooit aan de lijn gelopen. Natuurlijk wil jij zo snel mogelijk met je pup aan de wandel en wil je hem zo snel mogelijk overal mee naar toe nemen. Hij mag een bepaald aantal minuten per keer wandelen en die minuten wil jij zo goed mogelijk benutten. Alleen denkt je pup daar heel anders over……………

Halsband (tuig) en lijn

Als het meezit heeft de fokker al heel vroeg een bandje om het nekje van je pup gedaan zodat hij went aan het feit dat hij iets om zijn nek heeft. Als dat niet is gebeurt is dat natuurlijk stap 1 die je gaat doen, je gaat je hond een halsbandje aan doen en dat laat je gewoon aan zodat hij kan wennen aan iets om zijn nek.
Aan de halsband komt de lijn. Als de fokker je pup nog niet heeft geleerd aan de lijn te lopen dan is ook dit een vreemd iets voor hem. Je gaat dus aan het halsbandje een lijntje hangen. Niet te zwaar maar wel zo dat hij voelt dat er iets aanhangt.

Trekken aan de lijn

Jij gaat dat voorkomen, dat jouw hond gaat trekken aan de lijn. Je hebt ongetwijfeld al heel veel mensen gezien die werden uitgelaten door hun hond. Nu je hond nog pup is en nog niet gewend is te lopen aan de lijn is dit het moment om je hond het trekken NIET aan te leren.

Met de pup naar buiten

Alles is nog nieuw en spannend voor je pup, zo ook de omgeving waarin hij uitgelaten wordt. Hang het lijntje aan het halsbandje en til je hond op naar de uitlaatplaats. Blijf daar rustig staan of loop rustig achter je pup aan als hij aan het snuffelen is. Zorg vooral dat de lijn slap blijft en dat er geen druk op de nek komt. Hoe langer het duurt voor hij “went” aan de druk op de nek, hoe langer het ook duurt voordat je hond gaat proberen te trekken. Ga hem dus vooral niet proberen te pushen om te wandelen. Dat wandelen dat komt op termijn wel. Laat hem eerst wennen aan alle nieuwe geurtjes, de nieuwe omgeving en de nieuwe geluidjes.

Pup socialiseren.

Natuurlijk wil je je pup zoveel mogelijk meenemen om hem te laten socialiseren. Maar je hoeft niet met hem te lopen om hem te socialiseren. Je kunt hem ook midden in de stad neerzetten, zodat hij daar alles eens kan bekijken, beruiken en horen. Ga je toch de stad in omdat je iets nodig hebt, zoek even een winkel op met een winkelwagentje, leg er een stuk karton in en zet je pup daarin. Hij kan vanuit zijn veilige omgeving alles zien en meemaken maar je vermijdt de druk op zijn nek.

Het vermijden van de druk op zijn nek

Waarom is het nu zo belangrijk om die druk op zijn nek te vermijden. Ik heb het al eerder aangehaald. Je wil geen hond die gaat trekken. Als je hond straks zelf gaat lopen aan de lijn en hij gaat een poging doen om jou vooruit te trekken dan heeft het stilstaan van jou veel meer impact op hem omdat hij dan pas voor het eerst wat druk voelt. En die druk vindt hij  niet fijn en dus zal hij niet doorlopen. Als je hem dan vervolgens ook nog eens beloont voor het feit dat hij meteen stilstaat en naar jou terug komt en je blijft hem belonen zolang de lijn slap blijft hangen leert hij heel snel dat druk op de nek betekend dat hij te ver gaat en dat terug naar de baas betekend lekkers en dat trekken dus geen effect heeft.

Hoe leer je dan wel wandelen

Zoals al eerder ook gezegd ga je dus in het begin niet wandelen. Je wacht tot je hond of naar je toekomt of uit zichzelf gaat lopen en dat ga je belonen. Je laat je pup op het gemak snuffelen en alles bekijken en als hij uitgekeken is en hij loopt een eindje verder aan zijn lijntje dan ga je hem belonen. Laat hem zijn beloning maar bij jou komen ophalen, dan loopt hij alweer een stukje aan de lijn. Gaat hij zitten onderweg of als je net buiten bent, dat is prima, laat hem lekker zitten en de boel zo eens bekijken. Eens gaat zijn nieuwschierigheid het winnen en gaat hij een eindje verder kijken.  Zo ga je hem langzaamaan leren wandelen aan de lijn. Geef hem de tijd, heb zelf geduld, dan komt het allemaal goed.

Meer lezen over je pup en probleempjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *