Stress voor een hond in een vreemde omgeving

Ten tijde van het schrijven van dit blog zit ik op de camping. Een supergezellige camping waar ook honden welkom zijn.
Nu heb ik eigenlijk vakantie maar ik kan het niet laten om mensen en(met) honden te observeren.
En ik zag meteen ook een reden om er een blogje over te maken dus hierbij een blog over mensen en honden in een vreemde omgeving in dit geval de camping

stress bij de hond in een vreemde omgeving
stress bij een hond op de camping

Op de camping

Op de camping komen en gaan mensen heel regelmatig. Ik zie dus heel veel mensen aankomen met honden en waar ik heel blij mee ben is dat vrijwel iedereen als eerste voor de hond gaat zorgen. Als allereerste wordt er een pin in de grond gedraaid, komt er een lange lijn aan, staat er een bak water en kan de hond in de zon of in de schaduw liggen, net wat hij zelf wil.
Pas dan wordt begonnen met het opzetten van de caravan met tent, of de tent en het klaarmaken van bedden en alles wat bij het kamperen hoort.

Bij de hond ondertussen

De hond heeft een prima plaats gekregen, daar ligt het niet aan. Echter hij bevindt zich in een voor hem totaal vreemde omgeving, met vreemde geuren en geluiden. Daarbij doet het bijbehorende gezin ook totaal andere dingen dan dat hij gewend is. Wat wordt er in dit geval van hem verwacht?
Er lopen allemaal vreemde mensen voorbij, er lopen vreemde honden voorbij. Help wat is de bedoeling hiervan?

We gaan vakantie houden!!!!!

De tent staat, of de caravan is klaar. Er wordt koffie gezet en er is lekkers van thuis meegenomen. De kinderen zijn opgewonden en willen naar het zwembad dus snel een kop koffie erin en eem deel van het gezin verlaat de plaats om naar het zwembad, de speeltuin, of waar dan ook naar toe te gaan.
Ze komen weer terug, verlaten weer de plaats en ja hoor de hond mag ook een rondje mee, het zal vast fijn zijn voor de hond om lekker door het bos te hollen en door het water, we kunnen hier heerlijk wandelen met de hond.

Ondertussen bij de hond

Wat gaat iedereen doen? Wat gebeurt er hier allemaal? Wie zijn al die mensen die langslopen en een praatje komen maken? Wat willen die honden van me die langslopen?
Ahh de riem wordt gepakt, ik mag ook mee. Maar waar zijn we? Allemaal nieuwe geurtjes, allemaal nieuwe plaatsjes. Een krant van meer dan 1000 bladzijden die je hond moet lezen op dit moment en dan wil het baasje ook nog dat ik doorloop, dat ik in het water ga en dat ik…………………

De hond is in een vreemde omgeving

Wij weten dat we op vakantie zijn. Dat dit ons tijdelijke thuis is voor de duur van de vakantie. Dat iedereen die op de camping staat hier is om heerlijk vakantie te houden en doet waar hij zin in heeft. Alleen voor de hond is dit allemaal niet zo logisch. Hij snapt er zelfs helemaal niets van en is na de eerste paar uren total loss van alle nieuwe indrukken om hem heen.
Hij kan gedrag gaan vertonen wat je niet van hem gewend bent, blaffen tegen voorbijgangers, blaffen of grommen tegen andere honden, niet willen eten, niet willen slapen.
Dit geldt met name voor jonge honden die nog nooit mee op vakantie zijn geweest.

Nu is de camping voor de hond ook wel de meest extreme plaats omdat het leven zich over het algemeen buiten afspeelt. Je hebt hier in een huisje veel minder last van omdat mensen in een huisje meer op zichzelf zijn en het leven zich ook meer binnen afspeelt, in ieder geval niet zo veel buiten als op een camping.

Hou de eerste dagen rekening met de hond.

Ik ga je zeker niet afraden om je hond mee op vakantie te nemen. Juist op vakantie is er lekker veel tijd voor elkaar maar zeer zeker ook voor je hond. Maar ik probeer je je wel even te laten verplaatsen in de hond.
Gelukkig heeft de hond een enorm aanpassingsvermogen en zal hij na een paar daagjes wennen net zo makkelijk meedraaien als thuis. Maar met name de eerste dagen zijn enorm vermoeiend voor je hond.

Doordat hij én niet weet waar hij aan toe is én omdat hij door alle nieuwe indrukken doodmoe is kun je een hond krijgen die ongewenst gedrag gaat laten zien. En met name op een camping wil je niet dat je hond continu blaft en moeilijk doet. Ik ga je dus een paar tips geven waardoor je de overgang voor je hond zo makkelijk mogelijk kunt maken zodat jullie na een aantal dagen allemaal een leuke en ontspannen vakantie hebben.

Tips:

  1. Behandel je hond de eerste paar dagen als jonge pup en laat hem veel slapen. Ook al gaat hij zelf regelmatig liggen aan zijn lange lijn, stop hem gewoon regelmatig in de bench op een koele rustige plaats met weinig tot geen prikkels. Als de tent of de caravan staat laat je de hond even uit en leg je hem voor een uurtje of anderhalf uur in een bench of op een rustige plaats.
  2. Als je met je hond gaat lopen laat hem dan zoveel mogelijk snuffelen. Dus ga naar de dichtstbijzijnde plaats waar hij kan plassen en poepen en laat hem daarna lekker zijn gang gaan met snuffelen en de omgeving verkennen. Ga de eerste 6 tot 7 wandelingen niet met hem lopen maar ga iedere keer naar een andere plaats om hem de omgeving te laten (her) kennen.
  3. Leg hem met de lange lijn zo dat hij bij jullie kan komen en dat hij in de schaduw of de zon kan gaan liggen maar ook zo dat hij niet tussen jullie en mensen die langslopen in staat. Hij zal de eerste dagen niet snappen wat er van hem verwacht wordt, hij zal niet snappen dat het op een camping normaal is dat alles maar voorbij komt en dat het terrein niet van hem is. Zorg dat hij dichtbij je is en dat je hem verteld dat het goed is als hij wil gaan blaffen. Je ziet aan heel zijn houding dat hij van plan is te gaan blaffen dus zorg dat je het voor bent door hem rustig te vertellen dat het niet nodig is.
  4. Bouw voor hem wat betreft uitlaattijden, etenstijden etc in het begin zoveel mogelijk de thuis routine in. Als hij langzamerhand went aan het ritme op de camping of op vakantie dan kun je een beetje gaan spelen met de tijden.
  5. Wordt vooral niet boos als hij blaft of lelijk doet. Hij doet het niet om jou of wie dan ook te pesten, hij doet het voornamelijk uit onzekerheid. Dus wees op het moment dat hij dit gaat doen heel duidelijk tegen hem wat je wel en niet van hem wil en haal hem weg van de voorkant en laat hem vooral kennis maken met de buren en overburen. Hoe duidelijker je tegen hem bent en hoe meer je hem begeleidt in wat je van hem wil, hoe makkelijker het voor hem wordt.

Je zal merken dat hoe vaker hij mee gaat hoe meer hij zal wennen aan “het vakantiegebeuren” en hoe makkelijker hij zich erin schikt.

Ik wens een ieder die nog met de hond naar de camping gaat heel veel plezier!

Organimal

Als je weet dat je hond veel er last van heeft of last krijgt van afwijkend gedrag doordat hij het allemaal  spannend vindt, zorg dan dat je de pillen van organimal bij je hebt voor stress en angst.

Ander water kan er ook nog voor zorgen dat de darmen wat van slag raken. Neem voor de zekerheid de pillen mee voor darmen in balans.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *