Pubertijd bij honden

home > problemen met honden > puberhonden

De pubertijd bij honden . Iedere doorgewinterde hondenliefhebber kent de lastigste periode uit het leven van zijn hond.. Heel veel beginnende hondenliefhebbers lopen stuk op deze periode.

Mijn grootste probleem

Ik krijg de honden vaak net voor of tijdens hun pubertijd binnen. Wij werken natuurlijk veel met werkhonden en een gewone hond wordt al lastig met de pubertijd, laat staan een werkhond.

Dit is de tijd dat mensen denken dat ze de hond niet kunnen geven wat hij nodig heeft. Dit is de periode dat heel veel mensen aan zichzelf gaan twijfelen en de hond wegdoen voordat het echt fout gaat. En wij krijgen honden in deze leeftijd binnen. Het lastige is dat we soms zeker weten dat ze al wat geleerd hebben, maar dat gaan ze natuurlijk niet laten zien.

Ze gaan hun baasje uittesten en wij zijn de gelukkigen die uitgetest worden. Het is een feestje om een puberhond binnen te krijgen en dan ook nog mee te gaan trainen.

pubertijd bij honden
Het kan voor een puberhond niet gek genoeg zijn

Wat is de pubertijd bij honden

Net als bij mensenkinderen kan de pubertijd bij honden inzetten tussen de 8 maanden en ongeveer 2 jaar. Het is een beetje afhankelijk van het ras en van het energielevel van de hond wanneer de pubertijd zich manifesteert en hoe heftig deze is.

Net als bij mensenkinderen pubert de ene hond veel sterker dan de andere.
In deze tijd gaan de hormonen in het lichaam van de hond een rol spelen en omdat ze ook niet helemaal weten wat er gebeurt en omdat ze volledig gehoor geven aan hun hormonen worden ze wat overmoedig en lijken ze alles vergeten wat ze ooit geleerd hebben.

Ze gaan hun baasje uittesten en ze gaan kijken tot hoe ver ze kunnen gaan. Waar ligt mijn grens en wat als ik (ver) over die grens heen ga. In hoeverre ben jij als baas te vertrouwen en in hoeverre moet ik het heft in eigen hand nemen.

Een lastige tijd voor veel hondenliefhebbers en zeker voor beginnende hondenliefhebbers.

pubertijd bij honden
Slopen, dingen kapot maken, maar ook kijken hoe ver je komt met verf…

Grenzen

In deze tijd is het erg belangrijk om je hond te begrenzen. Heel duidelijk zijn in wat wel en wat niet mag. Wat niet mag en wat je toch doet heeft een consequentie en die consequentie is altijd hetzelfde. Dat is eigenlijk de belangrijkste regel die je moet hanteren.
Je hond test namelijk uit in hoeverre je hem leiding geeft.

Een hond denkt zwart-wit. Geef jij geen leiding dan kun je het niet en voelt hij zich gedwongen om het zelf te doen. Je moet je hond als het ware een stap voor zijn iedere keer weer en dat kan dodelijk vermoeiend zijn.

Als je een grens stelt en je stelt daar een consequentie aan dan moet die consequentie altijd hetzelfde zijn. Het ontnemen van “de beloning” waarvoor je hond de grens over gaat. Als je dat keer op keer doet ben je voor je hond een duidelijke en betrouwbare leider. Als je echter de ene keer wel en de andere keer niet reageert ben je dus geen betrouwbare leider. De consequenties zijn niet zwart-wit en dat is wat je hond vraagt.

Pubertijd bij honden. Je hond is gewoon een tiener.

Daarnaast is je hond ook gewoon een tiener. Ondanks dat hij stierlijk vervelend kan zijn heeft hij nog steeds dat hele kleine hartje van een paar maanden geleden dat er naar hunkert om lief gevonden te worden.

Zijn stoere gedrag komt door de hormonen die door zijn lichaam razen, zijn dwarse gedrag is om jou uit te testen of je hem leiding kunt geven. Maar het allerliefste heeft hij nog steeds de vele knuffels die hij als pup kreeg en dat je ook regelmatig gewoon lief tegen hem bent.

Eisen en niet luisteren

Je kunt hem echt wel geven wat hij nodig heeft. Alleen in plaats van dat jij het geeft eist hij het nu op en het liefst de hele dag. Dit is totaal onnodig. Als je je een beetje houdt aan wat een hond nodig heeft op een dag dan komt het over het algemeen wel goed.

Doordat de hond niet luistert en daarnaast heel veel dingen eist worden veel mensen onzeker, en juist dat onzekere gedrag van de baas grijpt de hond aan om zijn eigen plan te trekken.
Hoe duidelijker je tegen je hond bent, hoe sneller hij door de pubertijd heen is in die zin van hoe makkelijker hij zich weer gaat schikken.

pubertijd bij honden
Ik mocht toch niet op de bank? En wat ga je er dan nu aan doen?

Probleemgedrag in de pubertijd bij honden

Sommige honden kunnen ronduit probleemgedrag gaan vertonen, zeker als je als baas onzeker wordt door het gedrag van je hond kan je hond dit prima gebruiken om zich te misdragen. Wat gebeurt er al ik iets niet wil en ik grom naar mijn baas? Wat gebeurt er als ik iets niet wil en ik hap naar mijn baas of naar iemand anders die iets van mij wil wat ik niet wil?

Veel mensen schrikken van dit gedrag. Natuurlijk is het goed om waakzaam te blijven. Op een serieus bijtincident zit niemand te wachten. Maar het is wel belangrijk je te realiseren dat het kan gaan gebeuren en je plan klaar te hebben wat je dan doet. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat je hond je uittest en dat je niet direct bang van hem hoeft te worden.

Duidelijkheid en consequente regels daar is hij in de pubertijd het meest bij gebaat.

Mijn eigen ervaring toen ik nog onervaren was

Ook ik heb een periode gehad dat ik onervaren was en dacht dat ik al heel veel wist. Ik had al 2 honden gehad en ik wist alles al………….. dacht ik.

Toen kreeg ik een border collie die in de pubertijd alles vergeten was wat hij ooit geleerd had en niet meer naar mij luisterde, maar alleen nog naar mijn man. Ik was boos en gefrustreerd waardoor ik niet meer consequent was. Gelukkig had ik een goede trainer die me terugzette op het rechte spoor. Ik moest me niet aanstellen en gewoon verder trainen en ook thuis dezelfde regels blijven hanteren. En inderdaad het werkte perfect (na een half jaar L)

Mijn tweede negatieve ervaring was met een Duitse herder. Die pakte me vanachter in mijn nek in zijn pubertijd en probeerde me tegen de grond te werken. Ik was er niet op berekend maar werd zo kwaad (dat is ook niet de weg natuurlijk) dat ik heel snel overeind stond en dat hij het ook nooit meer heeft geprobeerd.

Ik was niet bang van hem geworden maar wel waakzaam in zijn buurt. Het is na de pubertijd gewoon een geweldige hond geworden en ik heb nooit geen problemen meer met hem gehad.

Het is dus een beetje hoe je er zelf in staat, maar ook wie je om je heen hebt en als je het even niet meer ziet zitten met je hond dat er iemand is die je even ondersteuning geeft. Het kan een lastige periode zijn, de pubertijd, maar als je er doorheen bent heb je een superhond ervoor terug!!

Hulp nodig? klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *