Belonen

home > problemen met honden > belonen

Inmiddels put ik uit heel veel ervaring. Ik zie en weet ook dat mensen anders met hun hond omgaan op het moment dat ik in de buurt ben en speciaal voor hen en hun hond kom. Iets wat ik enorm mis in de meeste trainingen en wat ik mensen van nature ook weinig zie doen is BELONEN.

Richten op wat fout gaat

Veel mensen richting zich op wat er mis gaat bij de hond. Natuurlijk zijn ze daarvoor bij mij want als je geen probleem hebt kom je niet bij mij terecht over het algemeen; of het moet zijn om een dagje te helpen in onze opvang.
Ik krijg dus telefoontjes in de trant van, ik heb een superleuke, lieve hond maar……….. en dan volgt er een opsomming van wat er niet goed gaat met de hond. Als ik dan vraag wat er wel goed gaat dan is het eerst even stil….. dan komt de mededeling dat hij echt wel lief is en de rest moeten ze echt even nadenken

Van een mug een olifant maken

Natuurlijk is het vervelend dat je een probleem hebt met je hond. Maar door er zoveel aandacht aan te besteden wordt het probleem steeds groter. Iedereen kent wel het gezegde:  Wat je aandacht geeft groeit.
Dat is dus met name met problemen zo. Het wordt letterlijk van een mug een olifant. Hoe meer je eraan denkt hoe groter het wordt en hoe groter het wordt hoe moeilijker het wordt om je hond nog als de leuke en lieve hond te zien.

Corrigeren

Veel, zo niet alle trainingen zijn er op gericht om de leiding over je hond te nemen, om ongewenst gedrag te corrigeren of te negeren. Ik zie heel weinig mensen die hun hond belonen op het moment dat hij het wel goed doet.

Vermenselijken

Vermenselijken werkt altijd prima om iets duidelijk te maken over hoe de hond zich voelt of hoe hij iets leert, dus dat ga ik nu ook even doen.

Stel, je bent chinees aan het leren. Je krijgt een boek volledig in het chinees en de opdracht is om het te vertalen zonder dat je ooit chinees hebt geleerd.
Ik hoor nu al mensen denken: “dat gaat niet lukken” en inderdaad, dat gaat ook niet lukken.
Maar gaat het wel lukken als je gecorrigeerd wordt aan het eind van de dag als je pagina 1  nog niet vertaald hebt. Gaat het lukken als ze tegen je gaan roepen? Gaat het lukken als ze boos op je worden? Hoe voel je je als ze zich aan je gaan irriteren omdat je niet opschiet of omdat je nog geen letter op papier hebt?

Wat heb je wel nodig? Iemand die je misschien een paar tekens leert zodat je vooruit komt. En stel nu dat ze je een paar tekens hebben geleerd en je komt daar een eindje mee op weg, maar je weet niet of het andere wat je vertaald hebt goed is. Je wordt vervolgens alleen maar weer gecorrigeerd omdat je het fout hebt gedaan?

Je hebt iemand nodig die je een aantal tekens leert en die je verteld dat je op de goede weg bent op het moment dat je verder aan het vertalen bent of dat je het fout doet op het moment dat het inderdaad fout gaat. Iemand die je verteld hoe het dan wel moet. Maar voornamelijk iemand die je verteld dat je op de goede weg bent. Het wordt pas leuk op het moment dat iemand je complimentjes geeft omdat het zo goed gaat. Je leert met plezier als je merkt dat je vooruitgang boekt, dat je dingen kunt gaan lezen. Ook je hond vind het leuk als hij vooruitgang boekt en hij daarvoor beloont wordt.

Belonen

Als je een probleem hebt met je hond en dat probleem is enorm voor je gevoel. Ga dan eerst eens kijken naar je hond terwijl hij in huis is, lekker ligt, met je komt knuffelen. Schrijf eens 5 dingen op van je hond die leuk zijn en hang die zichtbaar op in je huis.
Geniet iedere dag heel bewust van deze 5 dingen.

En minstens net zo belangrijk: GA JE HOND EENS VAKER BELONEN. Beloon hem voor het feit dat hij zo netjes naast je loopt, dat hij netjes de lijn om liet doen, dat hij naar je kijkt tijdens de wandeling. Loopt hij niet netjes naast je draai dan eens om, dan komt er een moment dat hij wel netjes naast je loopt al is het maar een miliseconde, hij moet langs je om weer naar voren te komen, beloon die miliseconde.
Laat hem zitten tijdens de wandeling en prijs hem de hemel in als hij dat doet. Het maakt niet uit wat je hem laat doen om hem te kunnen belonen, minstens een keer of 5 tijdens een  wandeling.

Wat gebeurt er bij belonen

In de hersenen komt een heel klein beetje endorfine vrij net als bij mensen op het moment dat je een compliment krijgt. Endorfine is een gelukshormoon. Iedere keer dat je beloont geef je je hond een  klein beetje geluk, een beetje blijheid, je laat hem voelen dat je van hem houdt. En weet je wat leuk is, je hond is zelfs blij met jouw prijzende woorden die enthousiast worden uitgesproken. Het kost niets en het geeft zoveel.

Probleemgedrag

Je hond laat niet de hele tijd probleemgedrag zien. Beloon hem als hij  het gedrag achterwege laat. Vertel hem dat je trots op hem bent omdat hij het deze keer niet heeft gedaan. Focus jezelf op wat er wel goed gaat. En wat er fout ging, ach dat was even een foutje. Het is lastig om zo te denken maar het leven met je hond wordt er zoveel leuker op!

Misschien ook interessant: De kracht van belonen

Hulp nodig? Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *