Op zoek naar een hondje

Ik kan me inmiddels voorstellen dat mensen die voor het eerst op zoek gaan naar een hondje door de bomen het bos niet meer zien. Er is zo gigantisch veel aanbod op zoveel verschillende manieren dat een zoektocht echt enorm moeilijk wordt. Om die reden een blog met tips om de zoektocht te vergemakkelijken.

Lijstje met tips om de perfecte match te vinden

 1. Mijn allereerste tip is: neem de tijd

Als je nu, vandaag of binnen een week een hond wilt ben je totaal verkeerd bezig en ben je er niet serieus mee bezig dat je een nieuwe huisgenoot voor 15 jaar een huisje wil geven. Als je niet de tijd wil nemen om op zoek te gaan naar een hondje zou ik hier stoppen met lezen.

 1. Maak een wens lijstje

Ik heb onder dit lijstje met tips nog een lijstje gezet wat je kunt gebruiken om je/jullie wens lijstje te maken.

 1. Volwassen hond of een pup

Dit komt misschien al wel naar voren door je wens lijstje, maar hier toch nog even de verschillen op een rijtje.

Pup

Als baby opbouwen en dat betekend in de zindelijkheidstraining, ’s nachts er uit. De pup veiligheid bieden dus de eerste week slaapt de pup bij jou of jij bij de pup. Hij mag in het begin niet langer dan 10 minuten per keer wandelen en dat ga je opbouwen. Je moet consequent zijn naar de pup, maar ook als er kinderen zijn zul je consequent aan je kinderen moeten uitleggen dat het een baby is met gevoelens en geen pluche dier uit de speelgoedwinkel. Hij zal gesocialiseerd moeten worden met allerlei nieuwe dingen.

Je hebt 24 uur zorg aan een pup en je kunt hem niet langer dan 1,5 uur per keer alleen laten.

Volwassen hond

Kan mogelijk een rugzakje hebben waarin ongewenst gedrag zit wat je moet gaan omzetten naar gewenst gedrag. Kan een terugval hebben in zindelijkheid en kan in jullie gezin gedrag gaan vertonen wat hij nog nooit eerder heeft gedaan. Bij een volwassen hond raad ik als beginnende honden eigenaar direct begeleiding aan.

 1. Nederlandse of een buitenlandse hond

Dit behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden, eigenlijk al een hele tijd maar veel beginnende hondeneigenaren zijn hier niet van op de hoogte. Ik zet de verschillen even op een rijtje.

Nederlandse hond

Er is aanbod van volwassen honden in de Nederlandse asielen. Dan is je wens lijstje van groot belang omdat bij veel asielen deze dingen bekend zijn.

Je kunt ook bijv via marktplaats een hond overnemen van een particulier. Wees er echter op berekend dat deze mensen vaak niet eerlijk zijn over de hond. Ze willen namelijk heel graag van hun hond af en de reden die ze daarvoor aangegeven is vaak niet de eerlijke reden.

Veel fokkers of rasgroepverenigingen bieden herplaatsen aan. Zoek je een volwassen rashond zoek dan heel bewust bij de Fokker die alleen dit ras fokt of bij de rasgroepverenigingen.

Mijn voorkeur gaat dus duidelijk uit naar het asiel, een Fokker die maar 1 ras fokt of de rashondenvereniging boven marktplaats.

Ben je op zoek naar een pup wees dan alert op de broodfokkers (zie) en koop nooit een pup bij iemand die meerdere rassen aanbiedt. Je kunt checken of je te maken hebt met een broodfokker door de Fokker te checken op……..

Buitenlandse hond

Er is een enorme keuze in buitenlandse honden. Omdat er in Nederland nog weinig rasloze honden worden aangeboden ben je voor een rasloze pup bijna aangewezen op het buitenland. Er zijn een heleboel goede stichtingen die bemiddelen, maar even zoveel slechte stichtingen.

De honden kunnen ook uit alle delen van de wereld komen, maar wat je het meest tegenkomt zijn honden uit Zuid europa ( Spanje, Portugal) of uit Oost europa (Roemenië, Tsjechië) maar ook Polen en Rusland doen tegenwoordig mee.

Met name bij de honden uit Zuid Europa kun je te maken hebben met Middellandse zeeziekte (zie)

Voor pups gaat wel heel duidelijk mijn voorkeur uit naar een buitenlandse pup tenzij je bereidt bent bij een goede fokker voor een rashond te betalen. Maar maakt het je niet uit dan liever een buitenlandse pup.

Voor een volwassen hond gaat mijn voorkeur zeer zeker uit naar een Nederlandse hond tenzij de buitenlandse hond al langer dan vier weken in een opvanggezin in Nederland zit.

 1. Zoek op Google naar iedere stichting of Fokker waar je wil gaan kijken voor een hond.
 2. Koop nooit een hond alleen van een foto. Al is het verhaaltje nog zo leuk. Ga alleen kijken bij een hond die al in Nederland is.
 3. Neem een hond nooit bij de eerste kennismaking mee. Als een Fokker of stichting daar wel op aandringt zit je al op een fout adres.
 4. Maak een keuze met eerst je verstand en dan pas je hart.
 5. Laat een kind onder de 16 jaar NOOIT meebeslissen over de aankoop van een hond of de doorslag gevende factor zijn in de aankoop. Uiteraard wel in het afwijzen van een eventuele hond en zeker als de hond niet goed reageert op het kind.

 

Wens lijstje

Maak een wenslijstje met het hele gezin en probeer overal zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven. Als jullie verschillende wensen hebben probeer daar dan eerst een middenweg in te vinden alvorens op zoek re gaan. Je bent het aan de nieuwe hond verplicht dat iedereen blij met hem is.

 

 1. Staat iedereen volledig achter de komst van een hond?
 2. Wordt het een pup of een volwassen hond?
 3. Hoeveel tijd moet de hond alleen zijn voor werk? (Als dit langer is dan 18 uur per week, denk dan in het belang van de hond en neem GEEN hond)
 4. Stel dat jullie op je werk zijn en de hond blaft of jankt continu, is er mogelijkheid om de hond op te (laten) vangen en te gaan trainen?
 5. Om welke reden willen jullie een hond? (Sport, gezelschap, werk)
 6. Bereid om de hond volledig te trainen, zo ja hoeveel tijd ben je bereidt in de hond te investeren iedere dag, zijn leven lang? Hou er rekening mee dat je een kind tot 18 jaar niet kan inzetten voor de verzorging van een hond, hoe graag ze het nu ook willen.
 7. Zijn er andere dieren in het gezin waar rekening mee gehouden dient te worden?
 8. Zijn er kleine kinderen in het gezin of wonen jullie in een kindrijke omgeving?
 9. Wonen jullie in een omgeving waar veel wild loopt?( dan is het nl niet handig een hond te hebben die fanatiek jaagt)
 10. Wat ga je met de hond doen tijdens de vakanties?
 11. Wat wil je absoluut niet bij je hond ( veel verharen, kort haar, lang haar )
 12. Allemansvriend of gericht op de baas?
 13. Wat ga je doen als de hond probleemgedrag vertoond? Welk probleemgedrag wil je absoluut niet? En wat doe je als hij dat toch ontwikkeld?
 14. Familie waar rekening mee gehouden moet worden( slecht lopende of slecht staande familie, kleine kinderen in de familie)
 15. Voldoende geld voor aanschaf en onderhoud?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *