Kinderen en de verzorging van honden

Ik heb een hele strakke mening over de verzorging van honden door kinderen onder de 18 jaar. En eigenlijk niet alleen voor de verzorging van honden maar voor de verzorging van dieren in het algemeen.

Een kind kun je geen verantwoordelijkheid geven

Ik ben er inmiddels achter dat veel mensen daar heel anders over denken. Omdat ik onlangs weer iemand aan de telefoon had die op zoek was naar een hond voor haar 12 jarig dochtertje, wil ik daar toch een blog aan besteden.

Ik ging in gesprek met deze mevrouw. Ze woonde alleen met haar dochter van 12 en die wilde graag een hond. Mijn eerste vraag was hoe vaak en hoe lang de hond alleen moest zijn. Ze werkte zelf dagelijks van 11 tot 17 uur, maar haar dochter was om 14 uur uit school en ging dan de hond uitlaten had ze gezegd. Mijn volgende vraag was: als haar vriendinnen iets leuks gaan doen en binnen een half uur na school moet ze mee als ze ook mee wil. Ja dat kon dus niet, want de dochter wilde een hond dus zou ze er ook iets voor moeten doen.

Dit soort gesprekken maakt me razend.

Hond de dupe

Natuurlijk beloofd de dochter in dit geval of een kind in het algemeen dat ze de hond zullen uitlaten. En dat menen ze ook oprecht. Maar na een half jaar is het gewoon dat de hond er is. Vrienden gaan iets leuks doen en het kind kan vanwege de hond steeds niet mee. Hoe lang zal de hond nog leuk zijn? En omdat het moet zal de hond even 5 minuten naar buiten gaan en daarna moeten ze snel weg, zeker als moeders er niet is om te controleren. En wie is de dupe? Juist ja de hond!

En dan kun jij als ouder vinden dat ze de consequenties van een keuze moeten aanvaarden; ik vind dat je een kind dat nog niet kunt aandoen. De hond wordt daardoor een last voor ze in plaats van een maatje wat het zou moeten zijn. Je kunt dus een kind niet meetellen als het erom gaat hoe lang de hond alleen thuis moet zijn.

Uitlaten

Kom ik op een ander punt, kun je een kind met een hond laten wandelen? Naar mijn mening niet. Hoe vaak hebben we het als volwassenen al dat er een loslopende hond op jouw hond komt afgestormd? Wat kunnen we soms zelf nog doen? Vraag je dan eens af wat een kind in zo’n geval kan?

En wat als jullie hond iemand bijt? En wat als jullie hond in een gevecht belandt?

Ik vind dat je een kind niet met een hond de straat op kunt sturen, je kunt die verantwoording niet bij een kind leggen. En natuurlijk mag je kind wandelen in de eigen omgeving waar je alles en iedereen kent en waarvan je overtuigd bent dat het kan. Maar het echte uitlaten hoort bij een volwassene of toch in ieder geval een kind van boven de 15 jaar.

Een kind zorgt niet voor een kind

Ik heb mijn kinderen nooit de verantwoording gegeven over broer of zus, en ik vind dat je dit ook niet kan verwachten van een kind ten opzichte van een hond. Natuurlijk mag je ze verantwoordelijkheid leren, natuurlijk mag je eisen dat ze de hond even laten poepen of plassen in de buurt, tuurlijk mag je ze leren dat de hond op tijd moet eten etc. Maar wel alles onder supervisie van een ouder die kan ingrijpen als het nodig is. Daarnaast moet een kind ook kind kunnen zijn. Ze mogen ook best leren dat ze keuzes moeten maken in het leven. Ze mogen ook best een keer tegen de consequenties van die keuze aanlopen maar niet stelselmatig. Als dat je plan is met hond en kind dan vind ik dat je verkeerd bezig bent maar dat is mijn persoonlijke mening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *