Hond plast in huis

Natuurlijk lopen we hier regelmatig tegenaan bij pups en oudere honden die hun blaasspier niet meer goed onder controle hebben. Maar ook honden in de bloei van hun leven kunnen “opeens” in huis gaan plassen. Of een hond die je als volwassen hond hebt overgenomen kan in huis plassen ondanks dat de vorige baas je had beloofd dat hij zindelijk was.
Voor sommige mensen een groot probleem als de hond in huis plast, en sommige mensen gaan er (terecht) gewoon vanuit dat het erbij hoort en kan gebeuren.

Pups

We starten even kort over de pups want dat is niet zo heel gek dat je daar wel eens een plasje van vindt in huis. Je moet met een pup heel consequent naar buiten gaan. Na ieder slaapje, na het eten, na het spelen. Het duurt tot ongeveer 6 tot 8 maanden voordat hij echt controle heeft over de sluitspier van de blaas. Tot die tijd is het alleen maar zorgen dat hij zo vaak mogelijk kan legen en langzaam opbouwen in het wat langer ophouden.

Oudere honden

Sluitspier

Bij oudere honden kan het zijn dat de sluitspier in de blaas niet meer goed zijn werk doet en de hond af en toe wat laat lopen. Er is medicatie voor om de sluitspier te ondersteunen. Daarvoor moet je bij de dierenarts zijn.

Blaas gaat niet meer goed leeg

Het kan ook goed zijn dat de blaas niet meer goed leeg gaat bij de oudere hond en dat de hond regelmatig last heeft van blaasontsteking waardoor hij het ook niet meer op kan houden. Het is zaak ook dit te laten controleren bij de dierenarts als je hond in huis plast of last heeft van incontinentie.

Diabetes

Zoals ook bij mensen gaan ook honden veel meer plassen op het moment dat ze diabetes hebben. Dit lijkt uit het niets te komen en dat komt het als het ware ook. Op het moment dat een hond diabetes heeft en het suikergehalte in het bloed te hoog staat wordt er vocht onttrokken aan de organen wat wordt afgevoerd. Daardoor gaat een hond vaak veel plassen. Dat een hond veel drinkt hebben we vaak pas veel later in de gaten omdat drinkwater standaard wordt bijgevuld als het op is en als dat steeds door een andere huisgenoot gebeurt valt dat minder snel op dat een hond extreem veel drinkt, vaak is het in huis plassen het eerste teken wat opvalt.

Puppytrainers

Is je hond gewoon oud en lukt het niet meer om het zo lang op te houden of merkt hij het niet meer als het eruit loopt? Leer hem dan te slapen op puppytrainers.  Deze matjes absorberen het vocht en dan ligt de hond niet in zijn eigen urine. Vaak vinden honden het vreselijk als ze zien dat ze hun urine hebben laten lopen en likken ze het zo snel mogelijk schoon. Dus als je merkt dat dat bij de hond aan de hand is laat hem dan slapen op een puppytrainer , zo voelen ze zich minder “bezwaard”

In laten slapen

Ik hoor helaas nog heel vaak dat mensen om die reden denken dat een hond op is. “We hebben hem in laten slapen want hij ging alles laten lopen” dit alles is soms iedere keer kleine beetjes. Ik denk dat er al enorm veel honden ingeslapen zijn die “op leeftijd” waren en die regelmatig urine lieten lopen waarbij de baas heeft besloten dat het genoeg was. Er is nog van alles aan te doen en het feit dat een hond licht incontinent raakt wil niet zeggen dat hij “op” is

 Herplaatser

Stress

Ook een herplaatser waarbij aangegeven is dat hij zindelijk was kan opeens onzindelijk zijn in zijn nieuwe omgeving. Vaak hoor je dan dat de vorige baas niet eerlijk is geweest over de hond. Maar dit hoeft niet persé zo te zijn.
Voor herplaatsers verandert er heel veel. Zoals bij veel mensen zoekt stress een uitweg en bij sommige honden is die uitweg de blaas. De zwakste plaats zowel bij de mens als bij de hond is waar de stress het hardst toeslaat.

Niet weten waar hij aan toe is

Het kan ook zo zijn dat de hond niet weet waar hij aan toe is. Een hond heeft over het algemeen een ingebouwde wekker en hecht enorm aan vaste tijden. In vrijwel ieder gezin is het zo dat de hond op vaste tijden wordt uitgelaten. Een vaste deur waar hij kon gaan staan als hij naar buiten moest. Een vast ritueel of geluid wat hij maakte om aan te geven dat hij naar buiten moest. Omdat je als nieuwe baas de hond nog niet goed kent kan het zijn dat je signalen mist die voor de vorige eigenaar duidelijk waren en waardoor de hond nu niet weet waar hij aan toe is.
Als daarnaast de uitlaattijden ook nog eens anders zijn dan bij het oude baasje kan het zijn dat de hond de eerste tijd onzindelijk is.

Plaats aangeven

Voor sommige honden in een nieuwe omgeving is het ook belangrijk om aan te geven dat hij daar woont. Een soort van territorium afbakenen. Dit zie je vooral veel in flats of appartementen waar andere honden kort langst de deur lopen. Maar ook als je voordeur direct grenst aan de stoep en er heel regelmatig honden voorbij komen. De hond laat op die manier weten aan de andere honden dat dit territorium al bezet is. Ze plassen dan voornamelijk op de mat of bij de deur die grenst aan de straat.

Angst

Het kan ook dat de hond het allemaal heel spannend vindt in de nieuwe omgeving. Nieuwe luchtjes, nieuwe geluiden, nieuw baasje wat naast hem loopt. Als de hond dusdanig in de stress is dat hij niet kan ontspannen buiten dan kan hij ook niet plassen.
Als dat aan de hand is dan is het belangrijk om naar 1 plaats te gaan. Een plaats dichtbij huis en daar net zo lang te blijven staan tot de hond geplast en/of gepoept heeft.

Sommige mensen hebben daar het geduld niet voor. Maar de hond kan op deze plaats in de eerste instantie heel veel gedrag laten zien en alles doen behalve plassen of poepen. Vaak als de hond gaat zitten of liggen geven mensen het op: “hij doet toch niets” maar de hond is wel degelijk de omgeving aan het verkennen met zijn oren en met zijn neus. Laat hem ook en blijf gewoon staan. Na verloop van tijd ontspant hij op die plaats en zal hij gaan plassen. Blijf daarop wachten hoe lang het ook duurt en natuurlijk beloon op het moment dat hij het daar heeft gedaan.

Bij een hond die angstig is zal het vele malen langer duren dan bij een hond die veel sneller op zijn gemak is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *