hond heeft angst op straat/ valt uit naar andere honden

home > problemen met honden > hond heeft angst op straat/valt uit naar andere honden

De meeste honden die uitvallen op straat zijn honden die angstig en bang of tenminste onzeker zijn op straat. Vaak staan ze hoog in de stress en hebben ze een hoog adrenaline peil wat niet de kans krijgt om te zakken omdat ze dan alweer terug de straat op moeten om uitgelaten te worden.
Naast dat de honden angstig op straat zijn worden ook de baasjes angstig voor het feit dat hun hond misschien weer uit kan gaan vallen. Je komt zo in een negatieve spiraal met je hond.

Mijn hond neemt geen voer aan op straat

En dus kan ik ook niet trainen. Nee dat klopt, je kunt niet trainen. Je kunt je hond echter wel gaan socialiseren op straat en ongevoeliger gaan maken voor prikkels.
Je hoeft je hond zeker in de eerste instantie niet vol te stoppen met voertjes. Want wat wil je daarmee bereiken? En hoe wil je dat gaan bereiken, een hond die angstig of onzeker is op straat die heeft geen oog voor zijn baas en is alleen maar aan het rondkijken of er misschien iets engs gebeurt, of iets “engs” te zien is.

Als je zelf angstig bent voor wat dan ook, of je bent enorm nerveus voor iets heb jij dan honger? Over het algemeen niet toch? Al houden ze op zo’n moment het lekkerste eten voor je neus, het maakt je niet uit als je enorm in de stress bent.
het is dus niet zo gek dat honden dat ook niet willen.

Adrenalinepeil zakken

Om te beginnen moet het adrenalinepeil van je hond zakken. Hij moet de kans krijgen om zijn prikkels te verwerken en moet er voor een tijdje geen nieuwe prikkels bij hebben. Je moet dus met een angstige hond even opnieuw beginnen.
De algemene opinie is om je hond het maar mee te laten maken zodat hij eraan went en zodat hij het leert. Maar om te leren heeft je hond focus nodig. En de focus die krijg je niet zolang hij op een plaats is waar overal “gevaar” op de loer ligt. Hij moet zorgen dat hij het “gevaar” op tijd ziet en dat hij erop kan reageren, hij heeft dus geen tijd om zich op jou te focussen en te “leren” wat hij wel moet doen.

Hoe laat je de stress zakken?

Vanaf nu ga je niet meer met je hond wandelen. Je zoekt een plaatsje zo dicht mogelijk  bij je huis waar je je hond kan uitlaten dus dat betekent plassen en poepen. Vervolgens ga je terug naar huis en blijf je voor de voordeur. 10 meter naar rechts vanuit je voordeur en 10 meter naar links vanuit je voordeur. Dat is de plaats voor de komende drie dagen.
Als je normaal een uur met je hond ging wandelen ga je nu met hem naar het uitlaatplaatsje en terug naar voor de voordeur, net zo lang als dat je normaal zou gaan wandelen.

Alles wat de hond doet is goed, met uitzondering van uitvallen uiteraard. Woon je aan een straat waar veel andere honden langskomen dan zet je de voordeur open en ga je iedere keer als er een andere hond komt met je hond naar binnen. Of als ze aan de andere kant van de straat lopen is dat ook prima en blijf je staan, maar als je hond dreigt uit te vallen loop je meteen richting de voordeur en ga je naar binnen en stap je na even weer naar buiten.

Verder mag je hond alles doen, snuffelen, gaan zitten, gaan liggen, nog meer snuffelen, in de lucht snuffelen, ieder grasprietje bekijken, ieder stoeptegeltje bekijken, alles is goed. Hij leert zo om te gaan met deze kleine ruimte, hij krijgt zo alle tijd om deze ruimte te bekijken, te beruiken en te verkennen.

Dit is iets wat normaal niet gedaan wordt met de hond. Normaal ga je wandelen, moet de hond doorlopen, krijgt hij geen tijd om te snuffelen en te ruiken, moet hij de omgeving in de gaten houden.
Nu laat je hem lekker.
Je zorgt dat je lekkere snoepjes bij je hebt (zie de kracht van de beloning https://hondenopvang-pannehoeve.nl/2018/08/12/de-kracht-van-belonen/ ) en op het moment dat hij uitgesnuffeld is en contact met je maakt door je aan te kijken geef je hem een snoepje. Omdat hij geen nieuwe prikkels toegevoegd krijgt en alle tijd heeft om contact met jou te maken is de kans groot dat hij ook een snoepje aanneemt. Hoe vaker hij op dat stukje contact met jou gaat maken, hoe meer de adrenaline zakt en hoe rustiger hij dus wordt.

Binnen

Na zijn “uitlaatrondje” neem je de hond weer mee naar binnen en neem je 1/3 van zijn eten. Dit verstop je in een ruimte in huis. Zet doosjes, lege wc rolletjes, papiertjes bakjes, pannetjes etc neer en verstop daarin en daaronder zijn snoepjes.  Laat hem op deze manier zijn maaltijd opeten.

Vervolgens leg je hem met (het liefst een vers bot) iets te kauwen in de bench. En laat je hem daar ongeveer een uur of anderhalf uur liggen.
Daarna haal je hem uit de bench en laat je hem gewoon binnen zijn ding doen tot het tijd is voor de nieuwe “uitlaatronde” en dan begin je weer van voren af aan.

Waarom blijven staan/lopen op 1 stuk

Doordat hij nu de kans krijgt alle geluiden, alle geuren, alle dingen op deze plaats in zich op te nemen zal hij zich veiliger gaan voelen op deze plaats. Dat merk je aan het feit dat hij meer contact met jou gaat maken en dat is tenslotte wat je wil.
Door hem op 1 plaats te houden krijgt hij geen nieuwe prikkels en krijgt de adrenaline de tijd om te zakken en krijgt hij de tijd om de bestaande prikkels te verwerken.

Iedere drie dagen breid je het gebied uit met 5 meter naar rechts en 5 meter naar links. Loop op dat stukje gewoon heen en weer als hij mee wil tenminste, als hij niet mee wil maar op dit stuk wil gaan liggen om geluiden op te nemen is dat prima, wil hij lopen loop je lekker met hem mee maar hou de grenzen aan en ga steeds terug naar huis als er een andere hond aankomt zodat hij zich veilig blijft voelen. Pas als hij contact maakt op de nieuwe stukken en heel regelmatig contact dan breid je het stuk weer uit met 5 meter aan beide kanten. Zo ga je langzaamaan zijn wereld weer vergroten.

Waarom het zoeken naar zijn eten

Zoeken en snuffelen werkt stress verlagend en maakt geestelijk moe. Door hem drie keer per dag zijn eten te laten zoeken vermoeit hij zich geestelijk en tegelijkertijd legt hij zijn focus ergens anders dan bij zijn “stress”.

Kauwen en slapen werkt eveneens stress verlagend. Door eerst te kauwen ergens op gebruikt hij zijn hersenen weer op een andere manier en wordt zijn eten beter opgenomen waarna hij een voldaan gevoel heeft en soezerig wordt. Tijdens het slapen verwerken honden (en mensen) hun prikkels en leren ze ermee omgaan.

Contact

Door steeds meer contact met jou te maken laat je hond zien dat hij steeds meer ontspant op de plaatsen waar hij is. Hoe meer en hoe vaker jij het contact wat hij zoekt met jou beloont hoe fanatieker hij dit zal gaan doen. Want naar jou kijken levert hem iets op en levert hem een vrolijke baas op. Twee reden dus om contact met je te maken.

Wordt hij door het vermijden van andere honden niet feller

Nee door de stress krijgt hij een korter lontje en daardoor zal hij steeds vaker en steeds sneller gaan uitvallen. Langzamerhand gaat dit gedrag over in gewoontegedrag en kan de hond niet anders meer als hij een andere hond tegenkomt dan uitvallen.

Door zijn lontje nu langer te maken door de stress te reduceren kun je hem na verloop van tijd (een maand of anderhalve maand) weer op een behoorlijke afstand honden laten spotten. Vervolgens kun je hem gaan leren wat je van hem verwacht als je andere honden ziet. Als het goed is, heeft hij geleerd dat contact met jou maken hem iets oplevert. Dus ga dan proberen als je op grote afstand een hond ziet om zo ver weg te gaan dat je hond weer ontspannen is en contact met je maakt, dan ben je op het break-even-point en van daaruit kun je gaan bouwen om steeds een stukje dichter naar de andere hond toe te gaan.

Hulp nodig? Klik hier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *