Grommen naar visite

Het is een veel terugkerend probleem wat ik hoor en het komt eigenlijk bijna uitsluitend voor bij herplaatsers.
Ik heb het al best vaak beschreven maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden en soms komt het op een andere manier beschreven beter over, dus hier nogmaals een blog over honden die grommen en uitvallen naar visite.

Oergedrag

Natuurlijk kun je bij geciviliseerde honden niet spreken over oergedrag. Toch is het zo dat een hond die in de stress gaat volledig terug gaat in de overlevingsmodus. En de overlevingsmodus wil niets anders zeggen dan dat de hond volledig op zijn instinct gaat handelen. Alles wat ingegeven wordt door het reptielenbrein om het even zo te zeggen. (wil je meer lezen over hoe de hersenen van honden in elkaar zitten, klik dan hier https://hondenopvang-pannehoeve.nl/2019/06/05/hoe-werkt-het-brein-van-de-hond/ )
Je kunt dit dus vertalen naar oergedrag. Het is gedrag waar de hond eigenlijk niets aan kan doen om het even simpel te zeggen. Zo simpel werkt het echter niet, want het reptielenbrein wordt in werking gezet door angst en onzekerheid van de hond.

Nieuwe hond

Een nieuwe hond is op zoek naar houvast. Één van de weinige dingen waar hij houvast aan heeft is zijn nieuwe baas. Daar moet hij het mee doen, die voorziet in zijn levensbehoeftes (eten, drinken etc) en daar is hij afhankelijk van om te leren hoe het leven in zijn nieuwe omgeving werkt.
Die nieuwe baas verdedigt hij met verve en dat doet hij op zijn instinct. Dat instinct is al eeuwen oud en is ondanks dat het een geciviliseerde hond is nooit veranderd.

Instinct

Als we even naar het instinct kijken betekend dit niet meer dan overleven. En overleven kun je alleen door je eerste basisbehoeften te bevredigen, eten, drinken en veiligheid.
De veiligheid bestaat uit een hol als je terug gaat naar de natuur. Een hond is een sociaal dier maar ook een territoriaal dier. Zijn territorium is van zijn roedel (of in onze samenleving samengestelde groep) en daar horen geen “leden” van andere samengestelde groepen bij.
Het gezin is de samengestelde groep van de hond en het huis is het territorium van de hond. In de instinctieve fase kan het betekenen dat als een “lid van een andere samengestelde groep” het territorium binnenkomt, dit lid “het territorium kan overnemen”
Dat is dus de reden dat de hond gromt, blaft of zelfs aanvalt naar mensen die binnenkomen in je huis of tuin.

Leiding

Je moet je positie als leider verdienen, die is er niet zomaar.
De leider van de groep dient de hond te beschermen en te zorgen dat de hond niets overkomt. Als jij als leider “vreemde” mensen in je territorium binnenlaat ben je levensgevaarlijk bezig in de ogen van de hond. Je moet dus je hond leren dat er veel meer mensen bij jou groep horen dan alleen de mensen die er wonen. Dat er niets gebeurt als er mensen binnenkomen.
Daarnaast moet je hem ook “beschermen” op straat.

Wat heeft je hond nodig

Rust, rust is het allerbelangrijkste. Een veilige rustplaats waar de hond zijn eigen “territorium” heeft waar niemand in mag. Het is ook belangrijk om hem daar veel te laten, hem daar eten te geven, en daar met hem te trainen en te spelen.
Ga je naar buiten, dan ga je niet wandelen, je gaat naar 1 plaats waar je hond kan poepen, plassen, snuffelen, de omgeving kan bekijken, maar ook waar je een zoekspelletje kunt doen met je hond. Je gaat niet wandelen. De volgende “wandeling” ga je naar een ander plaatsje waar je precies hetzelfde doet.
Komt er een andere hond, dan ga je met je hond opzij, of je loopt er met een enorme boog omheen.

Binnen in je woonkamer doe je zoekspelletjes naar eten met je hond, je “verstopt” het eten in bakjes, doosjes, achter tafelpoten, stoelpoten, etc en je laat je hond lekker snuffelen.
Leg hem na iedere uitlaatbeurt slapen op zijn eigen plaats in zijn eigen “territorium”

Zo krijgt hij de kans alle prikkels te verwerken.

Langer lontje

Ga jezelf maar na, als je nerveus, zenuwachtig en continu op je hoede bent en je slaapt daardoor weinig wordt je lontje steeds korter en kun je steeds minder hebben. Als je dan chagerijnig wordt en iedereen laat je daardoor met rust, dan weet je dat dat werkt en dan zal je dat herhalen.
Zo werkt het ook met de hond. Hij gromt en mensen geven hem aandacht, proberen hem te laten wennen terwijl hij daar helemaal nog niet de energie voor heeft.
Slapen, slapen, slapen. Dat is de remedie voor een hond die pas binnen is en heel erg onzeker is, hij moet de kans krijgen zijn prikkels te verwerken en hij moet de kans krijgen om uit te rusten zodat hij de wereld beter aan kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *