Een hondenleven lang een geweldig leven!

Een hondenleven lang een geweldig leven. Dat kun je in ieder geval nastreven.Veel huishonden hebben een saai leven. s.

Een hondenleven lang een saai leven

Ze mogen dagelijks mee voor een grote ronde te wandelen. Daarbij krijgen ze de kans te snuffelen, te plassen en te poepen. Als ze geluk hebben nog even met andere honden spelen. Daarnaast krijgen ze nog een aantal kortere rondjes op een dag. Ze mogen misschien een poosje in de tuin waar ze niet de rozen uit mogen graven. Maar ook geen botten mogen begraven. En waar ze zeker niet mogen blaffen naar voorbijgangers.  Ze krijgen eens per  dag eten uit een bak die binnen 5 minuten leeg is.

Een hondenleven lang
Mijn bak staat er straks ook nog wel

Een hondenleven lang leven als wilde hond

Hoe anders is het leven van de wilde hond. Nu hoor ik iedereen denken dat hun hond gewoon gefokt is door een fokker en dat die niet vergeleken mogen worden met een wilde hond. Dat is zeker ook gedeeltelijk waar. Je kunt het gedrag van onze huishonden niet vergelijken met dat van een wilde hond.

Echter de hersencapaciteit van de wilde honden en onze huishonden is nog steeds hetzelfde. Evenals hun conditie. Stel je dan maar eens voor dat je met je eigen IQ en conditie dagelijks moet wachten tot er iemand met je uitgaat. Dat je dan maar net eventjes naar buiten mag en dat je de rest van de dag op de bank moet zitten. Zo voelen veel van onze huishonden zich ook. Die gaan zich dus vervelen en dat is vaak de grondslag voor probleemgedrag.

Een hondenleven lang een spannend leven

Toch is het niet zo moeilijk om het leven van je huishond wat spannender te maken. Nog even teruggaan naar de wilde honden en de wolven, die volgen per dag een patroon met een refrein wat een keer of drie per dag terugkomt namelijk:

 • Ontwaken
 • Warmlopen
 • Spoorzoeken
 • Jagen
 • Cooling down
 • Eten
 • Zelfverzorging
 • Slapen

Het ontwaken spreekt voor zich denk ik.

Warm lopen

Het warm lopen doen ze door met elkaar te spelen. Dit spelen heeft een dubbele functie, als eerste inderdaad het warm lopen maar in de tweede plaats wordt tijdens het spel ook weer even de rollen verdeeld en wordt er gekeken of er niet eentje hoger op kan klimmen.

Een hondenleven lang
Warm lopen met rekken en strekken

Spoorzoeken

Als iedereen van de roedel goed wakker is wordt door de alfa het sein gegeven dat ze op zoek gaan naar eten. In dit stadium zijn alle wolven of wilde honden helemaal door het dolle heen.  Als een wilde troep vertrekken ze. Er is echter geen wolf die
het in zijn hoofd haalt de leider te passeren.

De alfa gaat op zoek naar een spoor, en iedereen doet fanatiek mee. Op het moment dat een wolf een spoor heeft wordt gaan ze met z’n allen achter het spoor aan. Daar worden dus heel fanatiek de zintuigen gebruikt en met name de neus. Speuren kunnen ze soms wel kilometers volhouden en dus wordt er vrij intensief gewerkt door de wolven.

Jagen en eten

Als ze aan het eind van het spoor de kudde hebben gevonden begint de jacht. De leider neemt hierbij het voortouw en isoleert een prooi van de groep. Vervolgens wordt hij met heel de groep opgejaagd en gevangen.

Als de prooi is gevangen wordt deze gedood en door de hele roedel in stukken gescheurd. De leider begint met eten en krijgt de beste stukken. Vervolgens wordt er door de andere leden van de roedel gegeten. Een deel van het vlees wordt meegenomen voor bijvoorbeeld de teefjes met jongen die achter zijn gebleven bij het hol.

Cooling down

Als ze zich hebben volgegeten gaan ze zich op het gemak wassen en schoonmaken. Vervolgens duiken ze weg in een diepe slaap.

Dit ritueel herhaalt zich een aantal keren per dag als ze klein wild vangen, als het groot wild wordt kan het makkelijk zijn dat ze vervolgens twee of drie dagen niets anders doen dan liggen en kauwen op de botten en het vlees wat er nog is.

Hoe kunnen we dit vertalen naar onze eigen honden

Een hondenleven lang
Spoor volgen

Je ziet dat in de natuur de dieren dus bijna al hun zintuigen dagelijks gebruiken en voor langere tijd. Nogmaals je kunt onze huishonden niet vergelijken met de wolven maar je kunt ze zeker zo’n uitdagend leven geven door mee te gaan in dit ritueel.

Door dit ritueel te volgen geef je je hond de kans om al zijn zintuigen te gebruiken waardoor zijn leven een stuk interessanter zal worden. Als je dit bovendien
samen met je hond doet zul je zien dat je hond je als maatje gaat zien. Hij vindt het geweldig om dingen samen met je te ondernemen.

Hoe kun je dit ritueel dus vertalen naar je eigen hond om je hond te geven wat hij nodig heeft:

 • Ontwaken. Dat zal hij zelf moeten doen.
 • Opwarmen: Je kunt de training prima toepassen in dit stuk van het ritueel.
  met name trainingen als hierkomen, volgen, tempo wisselingen volgen en
  samen stoeien zijn uitermate geschikt voor de hond om op te warmen.
 • Spoorzoeken : in de eerste instantie kost dit enorm veel energie als je je
  hond gaat leren speuren. Echter hoe beter hij het kan hoe groter je de
  afstanden kan maken. Neem een groot deel van je wandeling de tijd
  om te speuren Snoepjes in het gras gooien, een jus maken van rauw
  vlees vermalen met water dit kun je dan als een spoor op een veld leggen
  met aan het eind een beloning. Je kunt natuurlijk thuis ook de opwarmingsoefeningen
  doen en vervolgens je hond een hondenpuzzel geven alvorens je gaat lopen.
  Zeker als afwisseling op een dag is dat een prima manier om met je hond te speuren.
  Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, belangrijk is dat je hond met plezier aan het
  zoeken gaat en dat zijn beloning de moeite waard is om te zoeken.
 • Jagen: Apporteren, niet simpelweg een balletje weggooien want dat is conditietraining,
  maar de hond ondertussen trainen in de beheersing en gehoorzaamheid door de bal als
  beloning te gebruiken vergt enorm veel energie van je hond. Ook een jute bijtrol aan het
  eind van een meter touw of lijn is een geweldig jachtobject, door de bijtrol keer op keer
  weg te trekken als je hond er bijna is wordt het voor je hond heel interessant om
  erachteraan te gaan en omdat je met de bijtrol alle kanten op kunt is het voor je hond
  ook wel een kwestie van opletten waar de bijrol blijft waardoor hij zowel zijn hersenen
  als zijn conditie moet gebruiken. Na de bijtrol drie of vier keer weggetrokken te hebben
  gooi je hem voor hem weg zodat hij hem kan apporteren. Dit spelletje is met name geschikt
  als je even niet veel tijd hebt om de hond moe te laten rennen. Doordat hij heel erg op de
  bijtrol moet letten en erachteraan moet wordt hij een stuk sneller moe dan van een
  normale wandeling en je hebt wat meer zintuigen geprikkeld.
 • Cooling down: Het terugwandelen naar huis, aangevuld met dingen te laten dragen
  (wolven die vlees mee terug nemen voor leden van de roedel) of gehoorzaamheidsoefeningetjes.
 • Eten : Prooi moet verscheurd worden en gedeeld worden, het is dus niet alleen maar een bak
  leegeten en klaar maar ook het eten is nog behoorlijk wat werk. Verpak zijn brokjes dus eens
  in een dogpiramide en laat het maar uitzoeken hoe hij zijn brokken te pakken krijgt. Stop het in doosjes die je gespaard hebt van etenswaren en verpak daarin zijn eten alvorens je de doosjes weggooit.

  Een hondenleven lang werken voor zijn eten

  Verdeel de porties eten over het aantal wandelingen wat je per dag doet. Geef aan het eind van de wandeling steeds een piramide eten of gooi zijn eten eens in een lege limonadefles. stop af en toe ook eens kleine stukjes kaas of worst in hetgeen waar je zijn eten in doet. Dat maakt dat zijn eten af en toe anders smaakt en dat hij dus met meer smaak
  en meer fanatisme zijn eten zal proberen te verkrijgen.

  Ook eens per dag een kong is een manier om je hond lekker lang bezig te houden met zijn eten. Als je hem dan iedere keer na het eten nog iets te kauwen geeft waar hij een tijdje mee bezig is zul je zien dat je hond moe en voldaan zal gaan liggen en er niet meer over denkt om nog
  vervelend te gaan doen of zelf iets te gaan verzinnen. Zijn zintuigen zijn allen in gebruik
  geweest, hij is moe en wil slapen.

Geef je hond de kans dit te leren

Voordat je nu meteen al te fanatiek van start gaat met je hond bedenk wel dat je hond al deze dingen nog moet leren. Ga er dus niet vanuit dat je hond per direct een brokje zal vinden in een dicht bosje, puur omdat hij moet leren wat speuren is. Bouw als je dit wilt dit schema geleidelijk aan op.

Ga er vanuit dat je hond misschien in de eerste instantie helemaal geen belangstelling zal hebben voor de dogpiramide of de doosjes waar zijn eten in zit. Dat hij helemaal geen zin heeft om moeite te gaan doen voor zijn eten. Hij gaat er vanuit dat er vanavond of morgenochtend toch wel weer een bak brokken zal komen dus waarom zou hij moeite doen.

Evenzo bij de puzzel. Maar stop er bijvoorbeeld eens een beetje  versvleesvoeding bij, dat ruikt goed en zal voor de hond een extra stimulans zijn om het eten te bemachtigen.

Een hondenleven lang tegemoet komen aan de behoeftes van je hond

Naast dat je de wandelingen in een compleet ander jasje gaat gieten om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeftes van je hond kun je je hond als je thuis bent ook een bot geven. Met botten zijn ze vaak ook een tijdje zoet.

Als je dan kiest voor een gevulde mergpijp dan kun je nadat je hond hem heeft leeggeten de mergpijp zelf weer vullen met iets anders. Zo heb je altijd een leuke verrassing voor je hond. Ook een varkensoor vinden de meeste honden heerlijk en ze zijn even bezig om hem op te eten.

Inspiratie nodig, kijk dan eens naar deze boeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *