Dominant

home > problemen met honden > dominant

Mensen met een probleem met hun hond beginnen altijd met te vertellen hoe zij hun hond zien. Vaak beginnen ze er over dat hij dominant is en kunnen ze ook alleen in dat plaatje denken. Maar als je in een bepaald plaatje denkt handel je daar ook naar. Als je een onzekere hond gaat behandelen alsof het een dominante hond is (zoals zij denken dat dominant hoort te zijn: vechten, verdedigen, de leiding nemen etc) dan zul je nooit tot een oplossing komen waarmee je je hond kunt helpen.

Mijn hond is dominant

Mijn hond is dominant en……… is een zin waar heel veel mensen hun verhaal mee beginnen als ze me bellen met een probleem.
Het zit zo in onze maatschappij ingebakken dat honden dominant of onderdanig zijn, dat het net lijkt of alleen dat te vertellen is over de hond.

Maar wat is dominant? Dat is dan namelijk mijn wedervraag.
Of je nu te maken hebt met een dominant persoon of een dominante hond, je bent als mens maar ook als hond nooit alleen maar dominant of alleen maar onderdanig.
Dominant ben je ten opzichte van iemand die zich onderdanig opstelt ten opzichte van jou. Heb je iemand die zich dominant opstelt ten opzichte van jou dan kan het goed zijn dat jij op dat moment juist onderdanig bent. Maar het kan ook heel goed zijn, en die kans is groter, dat je gewoon neutraal bent.

Natuurlijk zijn er mensen en ook honden die van nature dominant zijn. Echter die weten dat ook van zichzelf en die zullen hun dominantie alleen tonen als dat nodig is. En wanneer is het bij een hond nodig? Als een andere hond onopgevoed gedrag laat zien in de ogen van de dominante hond. Als een andere hond zich misdraagt, dan zal de dominante hond hem “vertellen” hoe het wel werkt.

Een echte dominante hond laat zich zelden gelden. Meestal hoeft hij alleen maar te kijken en is het probleem al opgelost. Een echte dominante hond is een rustige relaxte hond een hond die zich niet druk maakt.

Mugo

Mijn allereerste eigen hondje was een kruising van een kooiker en een whippet. Een hondje wat zowel door ons als door de rest van de familie behoorlijk verpest was met aandacht, liefde etc. Hij voelde zich ook echt een koning en vond dat iedereen zijn onderdaan was. Hij was super gesocialiseerd omdat hij overal mee naar toe ging, hij had een lief kopje dus iedereen zat altijd aan hem en hij vond het allemaal maar heel normaal. Dat resulteerde uiteraard in een hond die voor de duvel niet bang was, die zich altijd gesteund voelde door ons en dus heel zeker was van zijn zaak.
Langzaamaan kwamen er bij ons steeds meer honden bij, maar Shep (zo heette hij) stond altijd op nummer 1. Hij wist dat en hij eiste dat ook. Omdat hij dus zo zeker was van zijn zaak en zoveel steun van ons ervoer was hij super dominant. Echter hij heeft in zijn leven nooit gevochten. Hij had zo’n natuurlijk overwicht op ALLE honden. Hij is 17 geworden en op het laatst lag hij soms midden op het terrein bij ons en er was niet 1 hond die het in zijn kop haalde hem iets aan te doen, ondanks dat hij verzwakt en oud was. Hij hoefde maar te kijken en alle honden stopten met wat ze aan het doen waren als hij dat wilde.
Nooit geen grommetje, nooit geen moeilijkheden.
Hij was het toonbeeld van een dominante hond zoals een dominante hond hoort te zijn in mijn beleving.

Toen Shep een jaar of 10 was kwam Mugo. Hij was nooit gesteund alleen maar geslagen en verwaarloosd. Ook hij was van nature super dominant. Ook hij heeft zelden of ooit gevochten. Ook voor hem gingen ze aan de kant als hij aankwam, gewoon uit respect omdat hij dat verdiende vonden de andere honden waarschijnlijk.
Als er oorlog was tussen honden haalde hij de raddraaier er van tussen. Wij bemoeiden ons daar ook nooit mee ondanks dat we soms dachten dat hij de verkeerde keuze had gemaakt. Hij legde de hond op zijn rug en deze moest blijven liggen van hem maar die hond bleef ook liggen soms tot wel 10 minuten nadat Mugo alweer bezig was met zijn bal.
En daarna was het ook rustig.
Gewoon heel bijzonder om te zien en het gebeurde echt niet vaak dat hij dat moest doen, maar soms bij de jonge onbezonnen honden liet hij even weten hoe het hier werkte

Dominantie is niet meer dan dat je goed doet wat een ander respecteert. Je hebt iets gedaan of je hebt een bepaalde houding waarmee je respect verdient. En een dominant persoon of een dominante hond zal ook een ander met respect behandelen.

Ik heb dit verhaal al tegen heel veel mensen verteld, pas dan valt het kwartje dat hun hond dus niet dominant is. Vanaf dat moment kunnen we gaan kijken wat er dan wel aan de hand is met de hond en vanaf dat moment kunnen we dus pas een plan van aanpak opstellen omdat mensen dan anders willen kijken als dat ze deden naar hun hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *