Bench is een goed hulpmiddel bij gedragsproblemen.

Toen ik mijn eerste hond kreeg had ik nog nooit van een bench gehoord. Ook vroeger bij ons thuis ging de hond ’s nachts in de keuken en in de zomer was hij gewoon altijd buiten. Benches waren toen nog helemaal niet bekend, en ja als je dan zelf een hond krijgt ga je op dezelfde voet verder als dat je vroeger bij je ouders zag. Ik tenminste wel. Tot ik op de hondenschool kwam en ze mij een bench aanraadde omdat mijn hond sloopte als ik van huis was. Lees in dit blog waarom een bench niet zielig is maar juist een prima hulpmiddel kan zijn

Toen ik bij mijn derde hond aan een bench begon vond ik dat net als alle mensen die nog nooit een bench hebben gebruikt zielig, je hond opsluiten zonder bewegingsvrijheid. Dat zou je toch zelf ook niet willen

Ik heb toch doorgezet en ben de bench gaan gebruiken en tot mijn verbazing koos mijn hond er zelf voor om er ook in te gaan liggen als hij moe was, als hij even nergens geen zin in had of om lekker op een botje te kauwen. Schijnbaar vond hij de bench minder erg dan dat ik dat vond.
Ook het deurtje dicht vond hij prima en ging gewoon slapen. Wat ik als eerste bemerkte was dat mijn hond in huis rustiger werd als ik hem een paar uur per dag verplichte rust gaf. De bench was daarbij een prima hulpmiddel en hij schikte zich heel snel hierin en viel ook in een diepe slaapt, gewoon overdag. Terwijl hij daarvoor altijd alert was en me achterna liep. Blijkbaar vond hij de bench toch niet zo erg als dat ik vond.

Op dit moment is een bench niet meer weg te denken uit mijn leven, en  niet omdat ik nu zo graag mijn honden kwijt wil, maar in een drukke setting als de opvang waar de honden leven is het voor veel honden moeilijk zelf hun rust te vinden. Er gebeurt altijd wel iets waar ze zich mee moeten of kunnen bemoeien en dus komt er van echt slapen heel weinig.

Zielig is een menselijke emotie

Iets zielig vinden is duidelijk een menselijke emotie. Honden schikken zich veel makkelijker in hun lot als dat mensen dat doen. Zelfs als je een hond 23 uur per dag in een bench doet zal hij zich schikken in dat lot (en helaas hebben we dat al een aantal keren gezien van honden die hier binnen zijn gekomen). Het probleem van dat wij het zielig vinden voor de hond is dat we onze energie doorgeven aan de hond. De hond kan niets met deze emotie en denkt dat hij voor je moet zorgen en hij kan niet bij je. Dan zal hij dus in paniek raken en het gevolg is dat wij als mensen de bevestiging krijgen dat de bench zielig is voor een hond want hij wil er helemaal niet in en hij gilt alles bij elkaar.
Als wij als mensen, en met name als leider van de hond, duidelijk zijn naar de hond. We doen hem in de bench en we gaan daarna gewoon weg alsof het de normaalste zaak van de wereld is, we komen na een uur weer terug en doen het deurtje open alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zal de hond dit ook heel snel de normaalste zaak van de wereld vinden dat hij in de bench moet, hij zal zich na verloop van tijd schikken in zijn lot en de tijd in de bench gebruiken om te slapen en zijn prikkels te verwerken.

Bench is dierenmishandeling

Dat is ook een kreet die ik heel veel hoor. Zeker als het gaat om buitenlandse honden. Vaak hebben deze honden in kooien gezeten wat wij zien als dierenmishandeling. Om deze reden willen veel mensen hun hond dus niet meer in een bench doen omdat de hond er waarschijnlijk een trauma aan over heeft gehouden.
Als je denkt dat je hond ergens een trauma voor heeft zal hij dat ook hebben of ontwikkelen omdat het de energie van de mens is die hem in die staat van “zijn” brengt

Een bench is inderdaad dierenmishandeling als een hond er lange tijd achter elkaar in moet verblijven “omdat het wel lekker makkelijk is en de hond rustig is” als je de bench om die reden gebruikt dan is het inderdaad dierenmishandeling.
Als je de bench echter gebruikt om hem te laten slapen en je gebruikt de bench om eventuele gedragsproblemen op te lossen zoals bijvoorbeeld verlatingsangst dan is een bench zeker geen dierenmishandeling.

Bench als oplossing bij gedragsproblemen

Veel (buitenlandse) herplaatshonden hebben grote of kleine gedragsproblemen. De grootste problemen zijn over het algemeen verlatingsangst of de angst om alleen gelaten te worden en onzekerheid en daarbij heel erg de neiging om het huis te beschermen.
Bij onzekerheid kun je de bench prima inzetten om als eerste de hond zijn prikkels te laten verwerken. Een onzekere hond loopt continu achter je aan. En probeer het zelf maar eens, zoek maar eens een dag iemand op en loop die maar eens een hele dag achterna. Je bent total loss aan het eind van de dag. Het is dus prima om een aantal keren per dag je hond een paar uur te laten rusten in de bench. Hij kan je niet achteraan lopen en hij zal dus op den duur gewoon gaan slapen.
Bij verlatingsangst voorkom je met de bench dat je hond het hele huis sloopt, en zorg je ervoor dat hij zijn eigen vertrouwde plaatsje krijgt.

Bench is geen oppas

Uiteraard kun je de bench best even gebruiken als je hond verlatingsangst heeft en je MOET even ergens naar toe, boodschappen, de kapper etc.  Maar de bench is geen oppas op het moment dat jij moet gaan werken of een dagje weg wil. De bench gebruik je om je hond te trainen, te laten rusten en indien nodig voor zijn veiligheid en verder zul je moeten zorgen dat er oppas is voor je hond of dat hij ergens anders wordt ondergebracht als je langer dan 3 uur het huis moet verlaten.

Wil je naar aanleiding van dit blog een bench gaan proberen omdat je tegen gedragsproblemen aanloopt, voor vier uur besteld bij shop voor je hond dan heb je hem morgen binnen

klik hier om direct bij de benches te komen

Gebruik jij een bench of ben je naar aanleiding van dit blog van plan een bench te gaan gebruiken, laat het me weten in een reactie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *