Asociale hondenbaasjes

Als je met je hond naar het bos of strand gaat heb je eigenlijk meer last van het feit dat andere hondenbaasjes hun hond niet in de gaten houden dan dat er problemen tussen de honden zijn. Want die komen eigenlijk indirect van andere hondenbaasjes.


Loslopende honden

Het ergste zijn niet de loslopende honden, want zolang zij onder controle zijn van het baasje is er niets aan de hand.
Het ergste zijn de baasjes die al van verre roepen dat hun hond niets doet, en als hij dan toch aanvalt of bijt vervolgens zeggen: ” dat doet hij anders nooit”

Of de mensen die hun hond los hebben gelaten omdat DE HOND DAAR LOS MAG en er verder niet naar omkijken, terwijl de hond bij andere honden loopt te stieren.

Of de mensen die hun hond totaal niet onder controle hebben en die het wel proberen hun hond terug te krijgen maar die dat gewoon niet lukt.

Problemen

Dit was zomaar een greep uit de grootste ergernissen die veel hondenbazen ervaren op losloop plaatsen.

Maar problemen zijn naar mijn idee altijd een kans om iets te verbeteren

Maar dan moet je dat als hondenbaasje die hier last van heeft ook wel willen!

Omdenken

Ik volg al langere tijd het coachings bedrijf omdenken. Zij gaan uit van de strategie je niet druk te maken om een probleem maar er juist een kans in te zien om iets ten goede te veranderen.

Er zijn bij dit probleem oplossingen mogelijk, maar dan moet je als getroffen hondenbaasje je boze energie en frustratie wel om willen zetten in iets positiefs. Daarbij moet je ook niet al direct roepen dat dingen niet helpen of mensen niet willen luisteren. Met alleen boosheid en ruzie maken is nog nooit iets opgelost.

Oplossingen

1. Spreek mensen rustig aan. Niet iedereen heeft kwade bedoelingen. Ondanks dat je je het niet kan voorstellen zijn er mensen die er echt van overtuigd zijn dat hun hond met iedere andere hond kan en dat mensen wiens hond dat niet kan, niet op dergelijke plaatsen komen.
Er zijn mensen die een hond hebben omdat het hoort en nooit een cursus of iets gedaan hebben met een hond die zich van geen kwaad bewust zijn.

Natuurlijk ga je ook horken aanspreken die vinden dat jij dan maar moet maken dat je wegkomt.
Maak geen ruzie, dat kost onnodig energie, besteedt die energie liever aan je hond want zulke mensen krijg je toch niet overtuigd.

  1. Ga in overleg met de beheerder/gemeente/waterstaat

Je zou kunnen bekijken wie het losloop gebied beheert en in samenwerking met deze instantie kijken of het mogelijk is een bord met “spelregels” op te stellen wat dan in het gebied komt te staan.

Misschien mag je zelf op verschillende plaatsen een mooi gelamineerd papier met regels ophangen.
Er zijn altijd mensen die het lezen, en zich inderdaad niet bewust waren. Toch weer een paar ergernissen minder.

3. Geef het goede voorbeeld

Zorg uiteraard zelf dat je altijd het goede voorbeeld geeft

  1. Draag een action cam

Bij de action is een prima action cam te koop, je kunt bij de action ook een harnas kopen om de cam aan te bevestigen. Loop met je cam om zodat je altijd “bewijs” hebt als er iets fout gaat en je hebt gezichten op camera waarmee eventuele “asociale baasjes” altijd opgespoord kunnen worden.
Plus dat je bewijs hebt in een overleg met de gemeente of iemand die het gebied beheert over hoe de toestand in het gebied is

  1. Zorg dat je telefoonnummers hebt van handhavers

In gebieden waar honden niet los mogen zorg daar dat je telefoonnummers bij je hebt van handhavers, als er een probleem is dat je per direct de handhaver kunt bellen en doe dat ook. Alleen door vaak en veel aan de bel te trekken zullen handhavers zich richten op dit specifieke gebied waar jij graag met je hond aan de lijn loopt.

  1. Doe bij een incident aangifte of maak melding

Als er een serieus incident zich voordoet doe dan altijd aangifte of maak een melding. Er is nog zoiets als wetgeving en niemand mag een potentieel gevaarlijke hond los laten lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *