Staart jagen

Wij hebben op de Pannehoeve een hond die achter de staart jaagt. Veel mensen vinden dit grappig. Maar het is verre van grappig, het is zelfs heel triest als een hond dit doet.

Hoe start het staart jagen

Vaak begint het staart jagen uit verveling of vanwege enorme frustratie. Het kan verder een uiting zijn van pijn of andere ongemakken. Heel af en toe kan het dan een hond het overneemt van een andere hond. In ieder geval is de reden waarom de hond hiermee begint vaak verre van leuk.

Het staart jagen begint vaak doordat de hond in een “gefrustreerde toestand” is en op dat moment de staart ziet bewegen. Hoe gek het ook klinkt, een hond weet niet dat de achterkant bij hem hoort en dat hij die ook zelf kan “besturen”. Dat is iets wat ze wel kunnen leren. Bij ons hoort dit onderdeel er bij de puppyles al bij. Leren dat de hond achterpoten heeft en een staart en dat hij die zelf kan “besturen”.

Maar goed dat is een ander stukje. Het begint dus vaak dat de hond met veel energie of door frustratie zijn staart ziet bewegen en daar op gaat jagen. Zo creëert hij als het ware zijn eigen “werk”

Waarom is het niet goed

Staart jagen is voor een hond net zo verslavend als roken en alcohol voor de mens. Eigenlijk nog erger want een hond is heel snel verslaafd aan het staartjagen.
Vaak geeft het duizelige gevoel wat hij ervan krijgt hem een prettige associatie waardoor hij steeds meer en steeds vaker dit gevoel wil hebben. Op een gegeven moment kan je hond niet meer zonder het jagen op zijn staart en gaat het staart jagen steeds harder en steeds fanatieker.

Uiteraard is het voor het lichaam nog veel minder goed. Door de bocht waar de hond op deze manier steeds in staat kan hij blessures aan de rug, de heupen de poten of de schouders oplopen. Daarnaast als de hond eenmaal “verslaafd” is, kan hij bijna niet meer rustig liggen of rustig zijn. Dat betekend dat hij constant in hoogste staat van paraatheid is en dat is niet alleen enorm vermoeiend maar hij wordt er ook boos van waardoor hij agressie kan gaan laten zien.

Aanmoediging

Het probleem in deze is dat veel mensen het geweldig vinden om het te zien en dat ze de hond er zelfs bij aanmoedigen. Ook weer 1 van de dingen waarom het belangrijk is dat je met je hond op cursus gaat want als het goed is vertellen ze je daar meteen dat je dit gedrag moet onderbreken en afkappen.
De hond die bij ons op zijn staart jaagt is een werkhond puur sang en is als pup bij mensen terecht gekomen die op een appartementje wonen. De hond had zoveel energie en zo weinig te doen dat hij uit verveling is gaan staart jagen.

Als je een hond ziet die dit doet, als je hoort van iemand dat zijn hond dit doet. Zorg dan dat dit gedrag zo snel mogelijk onderbroken wordt en zeker niet aangemoedigd wordt.

Filmpjes van het staart jagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *