Mijn hond vindt het eng in het donker

Een wederom veelgehoord probleem. Nu gaan we gelukkig weer naar de tijd toe dat de dagen langer worden en dat het dus in de ochtend vroeger licht is en in de avond later donker. Maar alsnog is het een probleem waar veel hondenbezitters tegenaan lopen

Honden zien in het donker beter

Maar wist je dat honden in het donker beter zien dan mensen? De angst van honden voor het donker of in het donker is waarschijnlijk gerelateerd aan dat er in het donker andere dingen te zien zijn dan in het licht. De meeste wandelingen die plaatsvinden zijn de wandelingen overdag. ’S Avonds vaak nog een klein rondje om te poepen en te plassen, maar vaak wordt er in het donker niet meer uitgebreid gewandeld.

Honden krijgen dus in verhouding tot overdag veel minder te maken met de beelden die ze in het donker zien. En dus is de kans dat ze het in het donker eng vinden ook groter.

In het donker zijn over het algemeen meer schaduwen te zien dan overdag, wat de hond uiteraard niet herkend en niet gewend is. Opeens zijn er op plaatsen waar normaal niets is nu opeens bewegende dingen te zien en dat kan eng zijn.

Hond wil liever niet naar buiten

Honden die het eng vinden in het donker willen liever niet meer naar buiten als ze zien dat het donker is. Het huis is veilig, daar brandt het licht en dat zijn ze gewend de schaduwen die daar vallen kennen ze inmiddels zo goed. En ook dat hoort gewoon bij het huis.

Mijn collega ( Naomi enzo) kent iemand met dit probleem en haar oplossing was iets waar ik nog niet aan gedacht had. Echter het werkt en dat is het belangrijkste.

Ook deze hond wilde in het donker niet naar buiten en zij raadde aan om in plaats van met de hond van huis af te lopen, met de hond juist naar huis toe te lopen.
Deze mevrouw laat zich ’s morgens om 5 uur met de hond afzetten en samen met haar hond wandelen ze naar huis. Waarschijnlijk omdat dit de hond een andere mindset geeft en hij naar iets veiligs toe gaat in plaats van er vandaan loopt de hond een stuk beter mee.

Ideetje

Ik was er zelf niet opgekomen maar Naomi had dit aangeraden en ik vond het een goed idee. Dus heb je zelf een hond die bang is in het donker zou je dit nog eens kunnen proberen.

Verder probeer door de ogen van je hond te kijken. Wat zie je terwijl je loopt wat anders is dan overdag. Probeer er achter te komen of dat ook is waar je hond bang voor is.
Vaak zijn mensen natuurlijk ook schimmen en schimmen bewegen anders dan mensen zelf. Probeer echt eens met je hond mee te kijken, een beetje op ooghoogte van de hond (als het enigszins weer is natuurlijk) en probeer wat vaker en wat langer in het donker te lopen waarbij  je je hond ondersteunt in zijn angst (en dat is iets anders dan meegaan in zijn angst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *