Hond belonen, werkt beter dan een hond corrigeren

Een hond belonen?? Als ik hem voor ieder dingetje moet belonen dan wordt hij tonnetje rond.

maar waarom ga jij naar je werk?
Dat is een vraag die ik regelmatig aan mijn cursisten stel.

Zou je ook naar je werk gaan als je er geen geld voor kreeg?
Het meest gehoorde antwoord is NEE.

Zelfs al hebben mensen het leukste werk van de wereld, als ze er niets mee zouden verdienen zouden ze niet meer gaan.

Hond belonen werkt beter dan een hond straffen

We verwachten wel dat onze honden zonder beloning gaan luisteren. Want : Hij weet wel wat hij moet doen!!
Ik ga je uit de droom helpen. Als je de hond niets hebt aangeleerd met een beloning (of met heel veel pijnprikkels) dan zal hij nooit naar je gaan luisteren omdat hij je zo leuk vindt. Ik moet tenminste de eerste hond nog tegenkomen.

Daarnaast als je een hond iets hebt aangeleerd met beloning en je bent abrupt gestopt met het geven van een beloning. Waarom zou je hond dan nog doen wat je vraagt?

Ik hoor nog veel te vaak dat mensen vinden dat de hond naar hen moet luisteren omdat HIJ DAT WIL. Dat kun je rustig vergeten. Je hond zal niet naar je gaat luisteren omdat jij dat wil. Hij zal naar je gaan luisteren omdat jij hem dat aanleert met behulp van een beloning.
Jammer hoor, weer een illusie armer over je hond.

hond belonen hond corrigeren
Riep je mij, je hebt me dat niet geleerd, misschien wordt je toch weer boos.

Mensen belonen werkt ook beter

Toch verschilt de hond niet zo veel van ons als mensen. Jij wil best iets voor een vriend doen. Je wil een vriend best helpen. Maar als een vriend alleen maar jouw hulp vraagt en hij is nooit thuis als jij hulp nodig hebt zal die vriendschap snel verwateren.

Als je vrijwilligerswerk doet is je beloning de dankbaarheid die je krijgt van de mensen waar je vrijwilligerswerk voor doet of van de dieren waar je voor werkt. Maar als je vrijwilligerswerk zou bestaan uit werk waar je geen dankbaarheid krijgt en waar dus de beloning weg is dan  stop je ermee!

Het enige waar we met honden van verschillen is dat we voor familie nog wel heel veel willen doen zonder daar iets voor terug te verlangen, maar zelfs daar zitten grenzen aan voor veel mensen.

Train je hond eens zonder beloning

Ik zou haast zeggen neem de proef eens op de som, ga eens proberen je hond iets nieuws aan te leren ZONDER beloning. (en uiteraard zonder pijnprikkels) Als hij niet beloond wordt, op geen enkele manier zal je hond of heel langzaam zijn ding misschien toch gaan doen of hij stopt gewoon en gaat iets anders doen.

Laat me in de reactie weten of je het hebt geprobeerd en hoe je hond reageerde!

Reflexmatig gedrag hoef je niet meer te belonen

Als je je hond ooit iets geleerd hebt en je hebt dat heel vaak getraind zal je hond dit gedrag ook zonder beloning uitvoeren. Simpel weg omdat het bijna of helemaal automatisme is geworden voor je hond om het commando op te volgen

hond belonen hond corrigeren
Iets wat de hond al goed kan kun je af en toe nog eens belonen maar het hoeft niet meer steeds beloont te worden

Een nieuwe oefening ? je hond belonen

Wil je je hond iets nieuws gaan leren, zorg dan voor een supersterke beloning. En voor de ene hond is een bal een beloning en voor de andere hond een snoepje en dan bij voorkeur iets wat hij normaliter niet krijgt, dus geen droog koekje of een klein snoepje maar echt iets lekkers als een stukje frikandel of knakworst.

En daar kom ik weer even terug op de menselijke vergelijking. Als jij over moet werken en je baas vraagt je voor hetzelfde salaris als dat je normaal ook werkt, dan zul je minder snel geneigd zijn als dat hij je € 500 bied voor een paar uurtjes overwerk.

Zorg dus voor een geweldige beloning voor je hond als je begint met een nieuwe oefening.

hond belonen hond corrigeren
Zo geweldig hoeft dan ook weer niet! Maar wel beter als droge koekjes

Hoe lang moet je je hond belonen voor een oefening?

Je beloont de hond voor elke nieuwe oefening totdat hij de oefening beheerst. En beheerst wil zeggen dat je hond hem 100x van de 100 commando’s uitvoert. Uiteraard stop je dan niet met belonen maar ga je over op interval beloning.
De interval beloning ga je rustig afbouwen tot heel af en toe nog eens een beloning.

Je hond belonen om hem te leren wat jij wil

het belonen van je hond. Ik zie het zo weinig gebeuren en het is zo belangrijk als je je hond iets wil leren om hem ook te belonen voor hetgeen hij goed doet. De hond kan dan misschien tot op zeker hoogte gedachten lezen, hij kan niet altijd weten wat wij willen………

Schuldig, ik beken.

Ook ik heb me daar lange tijd schuldig aan gemaakt. Ik corrigeerde de hond en vaak nog veel te lang ook, maar ik vergat te vertellen wat ik dan precies wel van hem wilde. Ook ik had iemand nodig die me daarop wees. Als hondenliefhebber zit je in een bepaald patroon van opvoeden en denk je dat je alles wel zo’n beetje weet.

Tot je weer eens gaat luisteren naar mensen met andere inzichten. Dan kom je steeds weer tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niets weet en dat je in een rap tempo moet zorgen dat je kennis op orde komt. Niet voor jezelf, niet voor andere hondenbaasjes maar om je hond zo eerlijk mogelijk tegemoet te treden.

Pas als je het weet dan zie je ook dat het bij andere mensen ook heel vaak fout gaat. En ik vind het dan wel mijn taak in het belang van de hond om daar zoveel mogelijk mensen op te wijzen.

hond belonen hond corrigeren
boos worden en boos blijven is een menselijk dingetje. Dat is niet iets wat honden kennen, bovendien leren ze er niets van

Je hond straffen daarbij leert je hond niet wat hij wel moet doen

Het is het intrappen van een open deur als je er achteraf over nadenkt. Je hond kan niet weten wat je van hem wil als je alleen maar bezig bent met hem te corrigeren.
Ook ik heb nog les gehad in de tijd dat men zei: “Je moet wachten tot je hond een fout maakt en dan moet je hem zo hard corrigeren dat hij het niet meer in zijn kop zal halen om het nog eens te doen”

Achteraf prijs ik me gelukkig dat ze mij altijd hebben aangegeven dat ik te zacht corrigeerde en dat de hond het zo nooit ging leren. Maar veel gelukkiger was ik nog toen ik de nieuwere inzichten kreeg.

Hond corrigeren is af en toe wel nodig

Ik ben niet voor lijfstraffen. Dat heb ik met mijn kinderen nooit gedaan en vind ik bij een hond ook niet nodig. Ik ben er daarnaast ook van overtuigd dat je een hond niet alleen met snoepjes op kan voeden. Hij heeft echt wel eens een correctie nodig.

Het is echter ook wel nodig dat hij dan ook beloond wordt op het moment dat hij het goed doet. En dat belonen na een correctie is voor veel mensen echt heel moeilijk.
Wij blijven namelijk in onze boosheid hangen. Het schakelen tussen corrigeren en belonen is iets wat je moet leren en wat je heel bewust bij jezelf moet intrainen.

Na je hond corrigeren komt je hond belonen

Tegenwoordig gaat het bij mij op de automatische piloot. Ik corrigeer en zo gauw de hond in de richting gaat van het gewenste gedrag ga ik al belonen. Niet altijd met snoepjes, vaak ook alleen met stem. Het wordt een automatisme als je merkt dat het werkt. Want het werkt echt veel beter.

hond belonen hond corrigeren
de weegschaal moet in evenwicht zijn. Dat is hij alleen als je na het corrigeren ook direct beloont voor wat je hond wel goed doet

Op dit soort momenten gaan we de fout in omdat onze emotie meespeelt

Bijvoorbeeld: een hond wil iets van tafel stelen en je ziet zijn blik en je ziet wat hij van plan is

Omdat er dure biefstuk op tafel staat roep je al bij voorbaat NEE!!!!!
Je hond schrikt en blijft van schrik op de grond staan en deinst achteruit.

Als mens ben je dan geneigd om meteen te zeggen: waag het niet, ben je nu helemaal gek geworden, wegwezen naar je mand!!!!
HERKENBAAR?

Maar eigenlijk moet je op het moment dat je hond van schrik blijft staan op de grond of achteruit deinst meteen schakelen en meteen gaan belonen omdat hij NIET op tafel is gesprongen. Je moet hem op dat moment dus de hemel in prijzen.

Maar onze emoties spelen ook nog mee. Je bent geschrokken omdat je je biefstuk al in de bek van de hond zag. Wij denken vooruit en het hele scenario zien wij al voor ons en daar zijn we eigenlijk al boos over. Dus ondanks dat de hond het gewenste gedrag laat zien blijven we “boos” en blijven we vitten op hem.
Eigenlijk ben je hem dus op dat moment aan het corrigeren voor het gewenste gedrag.

Jezelf trainen in belonen als de hond iets goed doet

Het is lastig om op die manier te gaan denken. Toch loont het de moeite om jezelf daarin te trainen.
Het is namelijk eerlijker naar de hond toe omdat hij (nog) niets heeft misdaan. En je leert de hond wat je wel wil, namelijk dat hij niet tegen de tafel aan mag springen.

Niet alleen mensen maar ook dieren groeien en worden blij van mensen die hen een complimentje geven. Ga je hond gewoon eens vaker een complimentje geven nadat je hem gecorrigeerd hebt. Het is niet moeilijk, het is alleen even schakelen.

Laat me in de commentaren weten of jij dit al deed of dat je het ook lastig vindt.

Inmiddels put ik uit heel veel ervaring. Ik zie en weet ook dat mensen anders met hun hond omgaan op het moment dat ik in de buurt ben en speciaal voor hen en hun hond kom. Iets wat ik enorm mis in de meeste trainingen en wat ik mensen van nature ook weinig zie doen is BELONEN.

Mensen zijn geneigd om voornamelijk te kijken naar wat er fout gaat

Veel mensen richting zich op wat er mis gaat bij de hond. Natuurlijk zijn ze daarvoor bij mij want als je geen probleem hebt kom je niet bij mij terecht over het algemeen; of het moet zijn om een dagje te helpen in onze opvang.

Ik krijg dus telefoontjes in de trant van, ik heb een superleuke, lieve hond maar……….. en dan volgt er een opsomming van wat er niet goed gaat met de hond. Als ik dan vraag wat er wel goed gaat dan is het eerst even stil….. dan komt de mededeling dat hij echt wel lief is en de rest moeten ze echt even nadenken

hond belonen hond corrigeren
Je wordt erg somber van je hond als je alleen zijn fouten ziet.

Van een mug een olifant maken

Natuurlijk is het vervelend dat je een probleem hebt met je hond. Maar door er zoveel aandacht aan te besteden wordt het probleem steeds groter. Iedereen kent wel het gezegde:  Wat je aandacht geeft groeit.

Dat is dus met name met problemen zo. Het wordt letterlijk van een mug een olifant. Hoe meer je eraan denkt hoe groter het wordt en hoe groter het wordt hoe moeilijker het wordt om je hond nog als de leuke en lieve hond te zien.

Veel training is nog gericht op je hond corrigeren in plaats van veel te belonen

Veel, zo niet alle trainingen zijn er op gericht om de leiding over je hond te nemen, om ongewenst gedrag te corrigeren of te negeren. Ik zie heel weinig mensen die hun hond belonen op het moment dat hij het wel goed doet.

Vermenselijken

Vermenselijken werkt altijd prima om iets duidelijk te maken over hoe de hond zich voelt of hoe hij iets leert, dus dat ga ik nu ook even doen.

Stel, je bent chinees aan het leren. Je krijgt een boek volledig in het chinees en de opdracht is om het te vertalen zonder dat je ooit chinees hebt geleerd.
Ik hoor nu al mensen denken: “dat gaat niet lukken” en inderdaad, dat gaat ook niet lukken.


Maar gaat het wel lukken als je gecorrigeerd wordt aan het eind van de dag als je pagina 1  nog niet vertaald hebt. Gaat het lukken als ze tegen je gaan roepen? Gaat het lukken als ze boos op je worden? Hoe voel je je als ze zich aan je gaan irriteren omdat je niet opschiet of omdat je nog geen letter op papier hebt?

Wat heb je wel nodig?

Iemand die je misschien een paar tekens leert zodat je vooruit komt. En stel nu dat ze je een paar tekens hebben geleerd en je komt daar een eindje mee op weg, maar je weet niet of het andere wat je vertaald hebt goed is. Je wordt vervolgens alleen maar weer gecorrigeerd omdat je het fout hebt gedaan?

Je hebt iemand nodig die je een aantal tekens leert en die je verteld dat je op de goede weg bent op het moment dat je verder aan het vertalen bent of dat je het fout doet op het moment dat het inderdaad fout gaat. Iemand die je verteld hoe het dan wel moet. Maar voornamelijk iemand die je verteld dat je op de goede weg bent.

Het wordt pas leuk op het moment dat iemand je complimentjes geeft omdat het zo goed gaat. Je leert met plezier als je merkt dat je vooruitgang boekt, dat je dingen kunt gaan lezen. Ook je hond vind het leuk als hij vooruitgang boekt en hij daarvoor beloont wordt.

Vaker je hond belonen maakt hem blij

Als je een probleem hebt met je hond en dat probleem is enorm voor je gevoel. Ga dan eerst eens kijken naar je hond terwijl hij in huis is, lekker ligt, met je komt knuffelen. Schrijf eens 5 dingen op van je hond die leuk zijn en hang die zichtbaar op in je huis.
Geniet iedere dag heel bewust van deze 5 dingen.

En minstens net zo belangrijk: GA JE HOND EENS VAKER BELONEN. Beloon hem voor het feit dat hij zo netjes naast je loopt, dat hij netjes de lijn om liet doen, dat hij naar je kijkt tijdens de wandeling. Loopt hij niet netjes naast je draai dan eens om, dan komt er een moment dat hij wel netjes naast je loopt al is het maar een miliseconde, hij moet langs je om weer naar voren te komen, beloon die miliseconde.

Laat hem zitten tijdens de wandeling en prijs hem de hemel in als hij dat doet. Het maakt niet uit wat je hem laat doen om hem te kunnen belonen. Maar laat hem tijdens een wandeling minstens een keer of 5 iets doen waar je hem voor kunt belonen.

hond belonen hond corrigeren
Ook al vertoond je hond probleemgedrag. Tijdens de wandelingen kun je best leuke dingen trainen waardoor de band met je hond verstevigt en je hond blijer wordt

Wat gebeurt er bij je hond als je je hond gaat belonen?

In de hersenen komt een heel klein beetje endorfine vrij net als bij mensen op het moment dat je een compliment krijgt. Endorfine is een gelukshormoon. Iedere keer dat je beloont geef je je hond een  klein beetje geluk, een beetje blijheid, je laat hem voelen dat je van hem houdt. En weet je wat leuk is, je hond is zelfs blij met jouw prijzende woorden die enthousiast worden uitgesproken. Het kost niets en het geeft zoveel.

Je hond corrigeren, probeer het te negeren

Je hond laat niet de hele tijd probleemgedrag zien. Beloon hem als hij  het gedrag achterwege laat. Vertel hem dat je trots op hem bent omdat hij het deze keer niet heeft gedaan. Focus jezelf op wat er wel goed gaat. En wat er fout ging, ach dat was even een foutje. Het is lastig om zo te denken maar het leven met je hond wordt er zoveel leuker op!

Een beloning is pas een beloning als de ontvanger het ook als beloning ervaart

Een beloning is pas een beloning als de ontvanger het ook als beloning ervaart.
Stel dat je gaat werken en je krijgt € 1.50 per uur betaald?
Het is een beloning voor het werk wat je hebt gedaan, maar ervaar jij dat ook als een beloning?

Ik loop daar bij hondenbaasjes nogal eens tegenaan. Ze hebben “beloningssnoepjes” bij zich die je per kilo kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak. Op zich prima. Maar je hond zal er niet harder door gaan lopen.
Als je echter worst of kaas voor zijn neus houdt dan wil hij opeens wel voor je werken.

Ik heb hier even wat schemaatjes van gemaakt om het iets te verduidelijken, waarbij ik onderscheid heb gemaakt of eigenlijk de overeenkomst laat zien tussen de mens en een hond.

hond belonen hond corrigeren
hond belonen hond corrigeren

Ik denk dat het niet veel uitmaakt of je nu mens bent of hond, voor beiden geldt:

Hoe hoger en beter de beloning hoe meer moeite er wordt gedaan om deze beloning te bemachtigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *