Het oog van de hond, hoe ziet een hond ?

In het vorige artikel over het oog van de hond had ik al verteld dat deze klinische stukken alleen maar een inleiding zij voor het veel interessantere deel: de psychologie van de hond. Hoe ziet een hond ? Om een hond beter te begrijpen moet je weten hoe en welke informatie de hond binnen krijgt om te weten waarom hij soms op een bepaalde manier reageert

Verklaringen:

Fovea: Midden gezichtslijn in het oog van de hond
staafjes: zijn actief met weinig licht
Kegeltjes: Gevoelig voor sterke simulatie (=daglicht) en verantwoordelijk voor het zien van kleuren
ganglioncel: verbonden met staafjes of verbonden met kegeltjes. Zij zorgen ervoor dat de beelden worden geprojecteerd naar de hersenen.

Hoe ziet een hond? Mens vs hond

In de fovea van de mens zitten voornamelijk heel veel kegeltjes. Pas als je naar de buitenkant van het oog gaat komen daar bij de mens ook staafjes bij. Mensen zien dus zijdelings in het schemerdonker beter dan rechtuit omdat de staafjes in het midden nagenoeg niet aanwezig zijn.

Een hond heeft een ellips gevormde fovea met zowel kegeltjes als staafjes in de gehele fovea. Maar ook bij de hond zitten er in het midden van de fovea meer kegeltjes als staafjes en om die reden heeft een hond recht vooruit een scherper gezichtsveld als aan de zijkant van de kop.

Bij de hond zijn er echter heel veel staafjes verbonden met een ganglioncel terwijl er van de kegeltjes maar 1 tot 2 verbonden zijn met een ganglioncel. De informatie die bij de hond binnenkomt is dus voornamelijk van de staafjes. Dit heeft voor het zicht van de hond nogal wat gevolgen.

Gezichtsscherpte van de hond

Wat wij op ongeveer 20 meter nog scherp zien, (en wij zijn de mensen die nog goede ogen hebben zonder dat ze een bril nodig hebben) ziet een hond pas redelijk scherp als het ongeveer 6 meter bij hem vandaan is. Dit wil zeggen dat de hond een gezichtsscherpte heeft van 6/20 ten opzichte van een mens die zonder bril nog goed kan kijken.

Even ter vergelijking, als je als mens een gezichtsscherpte hebt van 6/12 dan heb je al hele slechte ogen en mag je zonder bril niet afrijden voor je rijbewijs. De gezichtsscherpte van de hond daarentegen is nog een stukje slechter.

Het zicht van de hond is het beste te omschrijven en te zien als je een stukje plastic folie insmeert met een laagje vaseline en je kijkt daar doorheen.

Ik denk dat de onderste twee foto’s een redelijk beeld geven van wat een hond ziet ten opzichte van ons maar dan uitsluitend in de gezichtsscherpte. De kleuren die ze wel en niet zien zijn hierbij nog niet meegenomen.

hoe ziet een hond
Dit is wat wij als mens zien
hoe ziet een hond
dit is wat de hond ziet

 

Blaffen naar bekenden

Bij ons op de boerderij woont Jaxx, een chihuahua mix. Als je uit de deur komt en je loopt recht op Jaxx af schiet hij in paniek en begint hij op je te blaffen. Dit is vrij natuurlijk voor een hond als het een onbekende is die op hem afkomt. Hij is van pup af aan bij ons en toch doet hij dit nog steeds.

Voor het leren over de ogen van de hond vond ik dit vervelend en wilde ik hem “laten zien” dat ik niet eng was door keer op keer naar hem toe te lopen.
Inmiddels heb ik geleerd dat het zicht van de hond dusdanig slecht is dat hij mij dus gewoon niet herkend (ik heb op dit moment ook geen idee waarom hij zijn neus niet gebruikt dan)

Op het moment dat ik zeg:”Hey Jaxx” komt hij zelf op me afgerend om me te begroeten. Dat betekend dus dat hij me aan mijn stem wel herkend.

Gevoelig voor beweging

Ondanks dat een hond ons niet of bijna niet in detail kan onderscheiden kan hij op grond van bewegingspatronen ons of iets wel herkennen.
Zo kan het dat een hond tegen bekenden blaft, maar wel een vlieg die door de lucht vliegt volgt en ook vangt terwijl die vele malen kleiner is.

Hoe ziet een hond ? Verschillen in gezichtsscherpte bij honden

Honden zien de wereld niet alleen anders dan mensen maar er is ook verschil in honden onderling hoe zij de wereld zien. Zo heeft een hond die op het zicht jaagt een veel scherper gezichtsveld dan een hond die uitsluitend zijn neus gebruikt.

Een hond die op het zicht jaagt zoals een galgo of een podenco kunnen bijvoorbeeld op meer dan een kilometer een konijn zien bewegen ondanks dat wij het konijn niet eens zien. Aan het bewegingspatroon herkennen zij het konijn, maar ze kunnen dus ook zover kijken.

Veel jachthonden zien en herkennen veel bewegingen van kleine dieren die wij soms niet eens onderscheiden. Ik denk dat iedere jachthondeneigenaar kan beamen dat hij zijn hond regelmatig in het gras heeft zien kijken en er bovenop heeft zien springen terwijl er volgens de baas helemaal niets te zien was. Ondanks dat de gezichtsscherpte van de hond dan niet zo goed is is hij super in het zien en herkennen van bewegingspatronen.

Nawoord van hoe ziet een hond

Ik wist dat honden minder zagen dan mensen. Maar hoe en wat precies….?
Ik had geen idee. Nu wordt het me langzamerhand steeds een beetje duidelijker hoe het oog van de hond werkt en ook welke informatie hij wel maar voornamelijk ook niet binnenkrijgt. Daarbij wordt steeds duidelijker waarom honden soms op een bepaalde manier reageren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *