Het is mijn schuld!

Mensen laten gedrag zien en honden reageren hierop. We noemen dit spiegelen.
Spiegelen is moeilijk uit te leggen en eigenlijk moet je het ervaren om te snappen wat er gebeurt.

Jezelf voor de gek houden

Het grootste probleem waar hondenbaasjes tegenaan lopen is dat ze zichzelf voor de gek houden. Soms bewust maar soms ook onbewust.
Ik leg het spiegelen van een hond altijd uit als dat een hond kan  gedachtenlezen  , misschien kan hij dat ook echt maar daar heb ik geen bewijzen voor. Wat ik wel zie is dat een hond totaal anders reageert op het moment dat je ook bewust in je hersenen je gedrag verandert, als je je gedachten daadwerkelijk gaat sturen en daarbij overtuigd bent van je eigen kunnen.

Je hond voor de gek houden

Je kunt je hond niet voor de gek houden. Als jij ergens mee zit of je hebt een slechte dag, dan kun je nog zo goed proberen toneel te spelen ten opzichte van je hond, maar dat gaat je echt niet lukken. Je hond leest feilloos je gedachten en weet dat jij je niet prettig voelt.

Mick

Mick is mijn mechelse herder waar ik wel eerder verhaaltjes over heb geschreven. (https://hondenopvang-pannehoeve.nl/2018/09/20/het-verhaal-van-mick/) Mijn grootste angst is dat er iemand bij Mick binnenstapt, om die reden zitten altijd alle toegangsdeuren tot zijn verblijf dubbel gesloten. Mijn angst is dat hij iemand dusdanig bijt dat die persoon enorme schade heeft en dat Mick daardoor afgemaakt moet worden. Ik ben dus met Mick ALTIJD op mijn hoede. Als ik hem naar buiten ga halen waarschuw ik iedereen dat ze ergens moeten gaan staan waar Mick niet bij ze kan. Wat ik ook met hem ga doen, waar ik ook met hem ben, ik ben altijd in de hoogste staat van alertheid.
Het probleem daarvan is dat ik dat gedrag ook naar hem toe spiegel. En het probleem daarvan is weer dat hij niet beseft dat dit is omdat ik bang ben dat hij iemand iets aandoet, maar dat ik bang ben voor wat een ander mij (ons) aandoet.

Zo zit ik dus met hem in een vicieuze circkel en ik kan die circkel zelf niet doorbreken. Ik kan namelijk niet inschatten wat hij zou doen als ik niet op mijn hoede ben.
Ik kan nog zo mijn best doen om het te proberen van me af te zetten, maar bij het minst geringste…

Goede gedragstherapeut

Ik ben samen met een goede gedragstherapeut aan de slag gegaan. Zij heeft me heel duidelijk laten zien dat IK het probleem was.
Ik moest samen met Mick achter op het veld in het gras gaan liggen, gewoon lekker kroelen met Mick met mijn ogen dicht.
Zij zou mij en Mick van een behoorlijke afstand observeren.
Ik lag dus rustig in de wetenschap dat zij op veilige afstand was. We hebben denk ik 20 minuten zo gelegen tot ik haar opeens naast me hoorde. Op hetzelfde moment vliegt Mick overeind en valt haar aan…(gelukkig gemuilkorfd)

Achteraf bleek ze heel de tijd al bij me te hebben gezeten en zelfs naast Mick en oogcontact met Mick gehad te hebben. Ik had aan Mick niets gemerkt, tot het punt dat ik haar hoorde.

Ik kan die reactie niet uitzetten! Ik weet dat ik het probleem ben en het voor hem moeilijker maak als dat het zou moeten zijn. Maar het feit dat ik weet waartoe hij in staat is (hij heeft mijn man regelmatig aangevallen en ook een aantal vrijwilligers door de kennel heen) maakt dat ik het ook niet los durf te laten.

Spiegelgedrag leert je veel over jezelf

Ik ben inmiddels met hem zover dat ik weet dat het aan mijzelf ligt. Ik kan nog honderden euro’s uitgeven aan therapie, maar er zal niets veranderen zolang ik niet verander. Iedere hondenbezitter weet dat je bij training de baas traint en niet de hond. Het is dus belangrijk te weten of het gedrag van de hond vandaan komt of van jou. Als het gedrag van de hond vandaan komt dan is het om te buigen, als het gedrag door jou komt dan moet je of iets doen aan jezelf of ermee leren leven. En dat laatste heb ik dan ook maar gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *