Grommen naar de baas??

Afgelopen week kwam ik dit berichtje tegen op facebook van iemand die wilde weten of ze juist gehandeld had. 120 reacties waren erop. Gelukkig een behoorlijk aantal goede reacties maar ook heel veel reacties over dat je dit van een hond niet hoeft te accepteren en dat hij even goed moet weten wie de baas is. Goed en duidelijk straffen en goed corrigeren……………

Communicatiemiddel

Grommen valt bij een hond onder de communicatiemiddelen en dus gebruikt hij het ook om te communiceren. Het is echter wel een waarschuwingscommunicatiemiddel en hij zal het niet gebruiken om aan te geven dat hij zoveel van je houdt.
Hij probeert je middels grommen ook wel echt iets duidelijke te maken en in ieder geval te vertellen dat je op afstand moet blijven of moet stoppen waar je mee bezig bent.

Het verschil tussen horen en luisteren

Er zit een wezenlijk verschil tussen horen en luisteren. Iets wat veel baasjes helaas niet kennen is luisteren naar de hond.

Als je in een groep mensen staat kun je alle mensen HOREN praten. Maar je kunt niet naar alle mensen LUISTEREN.
Het verschil tussen horen en luisteren is mijns inziens dat je bij horen iets waarneemt met je oren en bij luisteren dat je er ook daadwerkelijk iets doet met hetgeen je hoort.

Als een hond gromt kun je dat dus waarnemen, je hoort het dus dan kun je ervoor kiezen om direct te reageren (want ik wil niet dat mijn hond tegen me gromt) of je kunt er voor kiezen om te luisteren naar je hond en te kijken wat hij je nu eigenlijk verteld.

Zintuigen

Bij het luisteren naar een hond ben je er niet met alleen met je oren luisteren. Als je luistert naar een hond heb je meerdere zintuigen nodig in ieder geval heel vaak je ogen.
Je hond gromt, wat doet hij op dat moment? Hoe is de rest van zijn lichaamstaal?
Naast je zintuigen heb je ook inlevingsvermogen nodig, kan het dat hij pijn heeft? Doe je iets wat hij eng of onprettig vindt? Heeft hij iets wat belangrijk is voor hem en is hij bang dat jij het afpakt?
Wat is de reden dat hij gromt?
Je hoort dus gegrom en dan moet je gaan luisteren met alles wat je in je hebt want dat je niet wil dat je hond gromt, dat kan ik nog snappen maar doe dan tenminste de moeite om te weten waarom hij gromt.

Training

Komt het gegrom niet uit pijn of ongemak, niet uit angst of een onprettig gevoel? Dan heeft het waarschijnlijk te maken met iets wat hij aan het doen is wat jij niet wil of waarvan hij wil dat je niet dichterbij komt of hij heeft iets waarvan hij vindt dat jij niet dichterbij mag komen en dat het van hem is.
Dan is het grommen nog steeds een communicatie middel maar dan wordt het wel tijd dat je gaat trainen met je hond en hem gaat leren dat hij daarvoor niet hoeft te grommen. Dit ga je trainen en trainen betekent dat je iets leuks aan gaat leren en dat je dat dus op een rustige manier doet zonder frustratie.

Grommen hoeft niet te betekenen dat hij overal zijn zin in krijgt

Veel honden leren dat door grommen het baasje inderdaad stopt met wat hij wilde (gaan) doen omdat mensen schrikken als de hond gromt. Maar dat je hond gromt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij ook overal zijn zin in krijgt waar hij bij gromt. Maar grommen is een communicatiemiddel en dus moet je ook terug communiceren. En communiceren wil niet zeggen corrigeren of met harde hand aanpakken. Communiceren is dat je hem gaat leren wat wel mag en wat niet. Wat van jou is en waar hij wel aan mag zitten en was niet.

Pup

Het ging in dit geval over een puber hond. Een puber is zijn grenzen aan het opzoeken en probeert dus uit of het werkt als hij gromt als hij iets heeft. Ja dat werkt in de eerste instantie inderdaad. Je wilt namelijk geen strijd met je hond. Maar het is wel duidelijk waar je aan moet gaan werken met je hond en dat je je hond moet gaan leren waar zijn grens ligt en dat die niet te verleggen is door te grommen keer op keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *