Blaffen

home > problemen met honden > blaffen

Blaffen is een vorm van communiceren bij honden. Waarom zijn er dan toch zoveel problemen met blaffende honden?

Een hond en blaffen’

Het is bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn enkele hondenrassen die niet (kunnen) blaffen maar die maken ook een geluid. Verder blaft iedere hond.
De mate waarin dat verschilt echter van hond tot hond en daar ligt vaak het probleem.

(on)verdraagzaamheid

Nu is ieder persoon verschillend en ook ieder persoon heeft verschillende grenzen. Dat is heel natuurlijk maar in sommige gevallen wel heel vervelend als je zelf een hond hebt die veel blaft.
Het is in Nederland inmiddels wel zo dat er weinig verdraagzaamheid meer is, aan de andere kant is het ook zo dat er heel veel mensen ook nog denken dat de wereld van hen is en dat  ze meer kunnen doen en laten wat ze willen.
We leven helaas met heel veel inwoners in een klein landje en als we daar geen rekening met elkaar houden dan is er al snel een probleem.

Waarom blaffen honden

Zoals ik in het begin al zei blaffen honden om te communiceren. Ze willen daarmee wat vertellen tegen jou als baas of tegen de buurhonden die ze ook horen blaffen. We gaan er voor het gemak nu maar even vanuit dat er geen buurhonden zijn en dat betekend dat je hond je iets te vertellen heeft. Dit kan variëren van het aangeven van dreigend gevaar (als hij buiten of in het huis iets hoort) tot het aangeven dat hij zich niet prettig voelt omdat hij alleen is of omdat hij ongemak ervaart.

Het is van afstand niet te zien waarom honden blaffen maar ik zet even een aantal reden op een rijtje waarbij je misschien zelf kan bedenken waarom je hond zou blaffen

 • Onzekerheid
  Veelal uit zich dit in het blaffen op het moment dat de hond iets hoort en het geluid niet thuis kan brengen of hij hoort of ziet iemand of iets langs lopen. Doordat hij dit spannend vindt zal hij “alarm” slaan door te blaffen in de hoop dat hij hulp krijgt of dat hij hetgeen hij hoort wegblaft
 • Waaks gedrag of territorium gedrag
  Een hond blaft om aan te geven dat het huis, de tuin, de straat en alles wat hij kan zien volgens de hond van hem is. Hij woont daar als enige hond en hij vindt ook dat er geen andere hond in hoeft te komen. Veel honden hebben dit niet alleen bij andere honden maar hebben inmiddels besloten dat ook mensen tot de groep behoren die niet in het territorium mogen komenDit betekend niet altijd dat de hond mensen die wel binnenkomen aan zal vallen, het gaat hem om mensen “die niet te vertrouwen zijn” waaraan hij laat weten dat hij er al woont met zijn mensen en dat dit allemaal van hen is.
 • Frustratie
  Een hond die niet kan doen wat hij zou willen doen kan gaan blaffen uit frustratie. Dit verschijnsel zien we veel bij asielen waar de honden veel opgesloten zitten en hun energie cq frustratie niet kwijt kunnen. Door maar lukraak te gaan blaffen op alles houden ze zichzelf bezig.
  Maar het kan ook goed dat jij veel van huis bent en dat de hond zich dus stierlijk verveelt en uit verveling alles gaat aanblaffen of gaat aanroepen om maar wat te doen te hebben.
 • Verlatingsangst

Honden zijn groepsdieren en een poosje alleen zijn moeten ze leren. Het moet voor de hond duidelijk zijn dat als jij weggaat je ook weer terugkomt. Op het moment dat hij daar nog niet zeker van is dan zal hij gaan blaffen om je terug te roepen.

 • Opwinding
  Als je de lijn pakt of er staat voor je hond iets leuks te gebeuren dan kan het zijn dat hij in zijn opwinding gaat blaffen. Hetzelfde geldt voor als je thuis komt of een huisgenoot komt thuis dan kan de hond zo opgewonden zijn dat hij als een bezetene gaat blaffen. Dit blaffen is vaak snel over op het moment dat het moment daar is dat de aanleiding voor de opwinding binnen is of gereed is.

Dit zijn een aantal zaken waarom een hond blaft. Zoals ik eerder al een aantal keren heb aangegeven is blaffen een vorm van communiceren dus er zijn zeker nog talloze redenen om te blaffen voor je hond.

Wat te doen als je hond veel blaft

Het is belangrijk dat je eerst de oorzaak achterhaalt. Als je niet weet waarom je hond zoveel blaft dan kun je er ook geen actie op ondernemen. Het is dus zaak dat je eerst gaat kijken in welke situatie en waarom je hond blaft.
Als dit bekend is dan kun je een plan van aanpak gaan opstellen.

Het is wel belangrijk dat je aan je buren aangeeft dat je hebt ontdekt dat je hond veel blaft (en misschien waren het je buren wel die je erop wezen) en welke maatregelen je gaan nemen om het blaffen tegen te gaan of om te zorgen dat je buren er geen last meer van hebben.

Geef daarbij ook een tijdslimiet als het iets is wat je moet gaan trainen. Het is belangrijk dat je buren weten waar je mee bezig bent en dat ze ook weten dat je ermee bezig bent. Daarnaast is het belangrijk dat ze ongeveer weten hoe lang het nog gaat duren.
Ook kun je bij je buren aangeven dat ze je kunnen bellen op het moment dat het ze irriteert en dat je het dan zo snel mogelijk oplost.

Moeilijke buren

Je kunt het natuurlijk treffen en buren hebben die niets kunnen hebben. In dat geval blijft het belangrijk om je buren te informeren over dat je op de hoogte bent van het probleem en dat je ermee bezig bent. Desnoods met een mailtje of een briefje in de bus. Het is in ieder geval noodzakelijk dat je het serieus neemt en het ook zo opvat en ermee omgaat. Mocht het zo zijn dat om deze reden de politie of de gemeente wordt gebeld dan kun je aangeven dat je op de hoogte bent van het probleem en wat je eraan doet.  Als je de politie of de gemeente kan vertellen waar je mee bezig bent en dat je het probleem tot een minimum probeert te beperken dan zul je meer medestand krijgen als dat je boos wordt om het feit dat je erop aangesproken wordt.

Hulp nodig klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *