Bijtincidenten, hoog risico honden, foute eigenaar

Wat gaat er nu precies mis in dit land met betrekking tot de honden? Ik denk heel veel. Maar ik denk ook dat een aantal dingen heel simpel op te lossen zijn. Maar zoals bij alles heb je voor en tegenstanders en dat is ook goed in een democratie. Maar wordt het niet eens tijd dat er ook een keer knopen worden doorgehakt??

Hoogrisico honden

Wat is precies een hoog risico hond? Ik heb de definitie even opgezocht:

Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (dood tot gevolg, het verlies van spier en/of orgaanweefsel).
Het wordt echter in dit pdf bestand nog verder beschreven, voor degene die dit wil lezen hierbij de link (http://edepot.wur.nl/415908)

Persoonlijk denk ik dat een hoog risico hond, een hond is met een kort lontje, en een hond die daarbij een dergelijke sterke kaak heeft dat hij zich kan vastbijten voor langere tijd en door gewicht en kracht in zijn lichaam ook nog in staat is om te scheuren.

Liefhebbers van de hoogrisico honden

Veel liefhebbers van de rassen die vallen onder de hoog risico honden weten gelukkig wat ze in huis hebben. Zij zijn ook sterk tegen een fokverbod. En ik kan me dat voorstellen. Als jij gek bent op een bepaalde rashond en jij weet zelf hoe je ermee om moet gaan, je kent het ras en weet wat ze kunnen dan is een fokverbod ook niet de eerste optie die je wil aandragen om het ras uit te laten sterven.

Dan zijn er nog liefhebbers van het ras die bij bijtincidenten meteen beginnen over teckels die ook gemeen kunnen bijten, en poedels die ook niet altijd even lief zijn. Dat ben ik volledig met ze eens, maar een teckel of een poedel is niet in staat een volwassen persoon te doden terwijl een hoog risico hond dat wel is.

Karakter

Je hoort vaak dat geen enkele hond vals geboren wordt, en dat klopt inderdaad. Een hond heeft een trigger nodig om te gaan bijten. Echter hoog risico honden zijn sneller getriggerd om te gaan bijten dan de andere honden. Ze hebben mijns inziens een korter lontje en zijn sneller geirriteerd.
Dat doet echter niets af aan het feit dat ze ook ontzettend lief kunnen zijn, enorm goed getraind kunnen zijn omdat ze superslim zijn en dat het echte kindervrienden zijn.

In de basis zijn de meeste hoog risico honden werkhonden. Heel veel mensen die een dergelijke hond aanschaffen doen dit op basis van het uiterlijk (zoals het ook gaat bij andere honden) en wordt er met deze honden niet gewerkt. Je krijgt dan gefrustreerde honden, waarbij het lontje nog korter wordt dan dat het normaal al is.

Als je deze honden puur op karakter moet beoordelen heb je over het algemeen een wereldhond in huis. Een hoogrisico hond die van begin af aan met zachte hand is opgevoed en die geen trauma’s heeft is een geweldige hond en zeker voor mensen. Andere honden is heel wisselend en is deels afhankelijk van de socialisatie.

Bijtincidenten

Dat deze honden 1/3 van de bijtincidenten veroorzaken dat geloof ik meteen. En dat deze honden zorgen voor de ergste wonden geloof ik ook meteen.

Het is niet altijd de schuld van de baas zoals vaak gesuggereerd wordt. Ik weet inmiddels uit ervaring dat een hoogrisico hond ook heel makkelijk kan “klikken” zoals wij dat noemen. Waar een “normale” hond van 1 naar 100 gaat in de agressie door eerst heel veel signalen af te geven kan een hoog risico hond van 1 naar 100 gaan in de agressie zonder alle signalen binnen een seconde. En bij een gefrustreerde hond kan het kleinste dingetje al de trigger zijn. Als de hond in 100 zit, dan noemen wij dat altijd fase rood. Bij een “normale hond” zakt de agressie vaak al snel af, een hoogrisiso hond daarentegen kan dagen boos blijven en dan is echt het kleinste dingetje aanleiding om te bijten en hij kijkt daarbij niet meer of het een hond, een ander dier of een mens is.

Ervaring

Wij hebben een aantal hoogrisico honden hier. Één van deze honden is een fanatieke rattenjager. Als de rattenjager hier komt mag ze ook altijd meedoen met hem en helpen vangen. Ze zit daarna echter zo hoog in haar adrenaline dat het echt een paar dagen nodig heeft om te zakken. In die tijd kan ze ook niet bij een andere hond, want een windvlaag kan er voor zorgen dat ze opnieuw ontvlamd en de andere hond wat aandoet. Na een paar dagen is dit gezakt (we zien dit aan haar ogen) en is ze weer de leuke lieve hond die ze altijd is. Ze bijt hierbij geen mensen (gelukkig) maar je moet haar op dat moment ook niet uitdagen want ze komt snoeihard terug en ze maakt op dat moment schade. De andere kan zich enorm irriteren aan bepaalde dingen en dan vindt ze op dat moment ook dat die hond dood moet. Gelukkig ook alleen op honden en ze is wel zo streng opgevoed dat we alleen maar haar naam hoeven te zeggen en ze is er weer uit, maar als je er niet bij bent is ze in staat een andere hond kapot te maken om niets (in onze ogen dan) terwijl ze goed getraind en gesocialiseerd is. Ik ben dol op deze meiden en ik zou ze voor geen goud willen missen maar ik weet wel dat ze op sommige momenten een enorm risico vormen.

Fokverbod

Ik ben voor een fokverbod en voor het laten uitsterven van bepaalde rassen. Ik ben helemaal gek van rottweilers en ik weet dat als ze goed zijn opgevoed en gesocialiseerd dat het dan de liefste honden zijn. Maar ik weet ook dat ze in handen van verkeerd mensen moordmachines kunnen worden. Dit is niet wat ik wil voor een hond en als om deze reden het ras dan uit moet sterven dan is dat zo. Ik denk dat dit in beginsel de meest simpele oplossing is. Op termijn niet dat weet ik zeker omdat degene die willen deze honden elders gaan halen of andere rassen gaan kruisen tot…………………

Ik ben wel tegen een houdverbod zoals de RAD een aantal jaren geleden waarbij gezonde en goede honden werden afgemaakt. Maar als er een importverbod komt en een fokverbod met handhaving dat is het mogelijk om sommige rassen uit te laten sterven

Overige maatregelen

Daarnaast vind ik dat overige maatregelen van kracht moeten worden. Een verplichte cursus voordat je een hond mag aanschaffen bijvoorbeeld. Met daarbij een fikse boete voor iemand die een hond meegeeft aan iemand die geen “diploma” heeft. Maar ook de verplichting dat je daarna een bepaald diploma met je hond haalt. Er is een prachtig diploma in Nederland, genoemd het VZH diploma (https://www.houdenvanhonden.nl/globalassets/regelgeving/commissie-werkhonden/reglementen/vzh-reglement-versie-2012.pdf ) het wordt nu bijna alleen gebruikt voor werkhonden en/of sporthonden. Maar het zou eigenlijk een diploma moeten zijn wat iedereen verplicht zou moeten halen binnen een bepaalde tijd.

Dat maakt namelijk de stap om een hond te nemen al heel veel groter. Er zijn niet zo veel hondenbezitters die al van te voren een cursus willen gaan doen en daarna ook nog eens verplicht op cursus willen. Je sluit hierbij dus al heel veel mensen uit die nu een hond hebben die niet opgevoed is.

Daarnaast zouden er eisen moeten komen aan de huisvesting, dus goede beveiliging als je een gevaarlijke hond hebt. Geen grotere honden op een flat of appartement, goed afgesloten tuinen. Er zijn zoveel eisen en regeltjes in Nederland, dan kunnen deze paar regels er ook nog wel bij.

B

Ik denk dat met dergelijke maatregelen niet alleen bijtincidenten de kop ingedrukt worden maar ook heel veel hondenleed wordt tegen gegaan. Als iedere verkochte hond wordt geregistreerd, en zonder registratie een enorme boete oplevert. Iedereen moet van te voren een cursus doen en een diploma halen binnen een bepaalde tijd. Als je dan ook nog verplicht op herhaling moet binnen zoveel tijd dan wordt de drempel om een hond te nemen enorm verhoogd en je hebt alle honden in het zicht dus minder kans op hondenleed. Mij lijkt het een goed plan, maar tegenstanders zullen daar ongetwijfeld anders over denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *