Waarom de asielen vol zitten met onopgevoede honden

We wisten natuurlijk al dat een hond voor veel mensen een modeartikel is. We wisten natuurlijk al dat een hond leuk is voor even. Als hondenliefhebber weet iedereen dat een hond niet voor even is maar voor zijn hele leven en dat een hond simpelweg een gezinslid wordt. Helaas is dat nog  lang niet bij iedereen het geval en daar zijn vele honden de dupe van.

Gedragsproblemen

Je mag honden niet met kinderen vergelijken, maar dat ga ik toch even doen. Een kind wordt geboren en vanaf dat moment moet hij ingeschreven staan. Je hebt de plicht als ouder om binnen drie dagen het kind aan te geven bij de gemeente waar hij of zij geboren is. Vanaf dat moment kan het kind gevolgd worden.

Je moet je om de zoveel tijd melden op het consultatiebureau waar je kindje wordt bekeken of het goed groeit en of het gezond is, maar wat veel mensen niet weten is dat er ook gekeken wordt of het kind “normaal” reageert en dus of het kind gesocialiseerd wordt om het maar even simpel te zeggen.
Gedragsproblematiek door geen of te weinig socialisatie wordt zo al heel snel opgemerkt en kan er heel snel wat aan gedaan worden.

Hoe anders is het bij honden. Iedereen kan een pup kopen. Er is een wet van kracht waarbij honden geregistreerd moeten worden, maar de handhaving daarop laat nogal wat te wensen over. Maar wat gebeurt er verder met deze registratie? Juist helemaal niets. Het is alleen handig als een hond is weggelopen of als een hond is gevonden. Verder heeft de registratie geen enkele zin.

Consultatiebureau voor honden

Een consultatiebureau voor honden zou een goede vervolgstap zijn op de registratie en dan wel een bureau waar je verplicht moet verschijnen. Een bureau waar een kleine gedragstest wordt gedaan met je jonge hond en je pup zodat probleemgedrag al vroeg in de kiem gesmoord kan worden.
Een consultatiebureau verbonden aan een hondenschool voor mij part waardoor je ook verplicht bent om een puppycursus, en minimaal een gehoorzaamheidscursus te doeh. Een hondenschool waar de taal van de hond aan de baasjes wordt geleerd, waar overdreven harde correcties worden bestraft en waar wordt geleerd hoe je een hond wel leiding geeft.

Afstand van de hond

Als je om welke reden dan ook afstand moet doen van je hond, ligt er een dossier van de hond met wat hij geleerd heeft. Dan is iedere hond getraind en iedere hond gesocialiseerd. En ik hoor de hondenliefhebbers nu al zeggen: “maar ik heb al zoveel ervaring, ik heb al zoveel honden gehad ik kan het allemaal zelf wel en dit vind ik wat overtrokken”
Dat is het misschien ook wel. Laat ze dan nog extra een examen invoeren voor iedereen die het zelf wel denkt te kunnen. Een vzh examen bijvoorbeeld is een prima test om te kijken of je hond sociaal is en of hij normaal gesocialiseert is. Als ieder asiel eist dat er bij afstand van de hond een dergelijk examen is gedaan dan denk ik dat we van heel veel problemen af zijn.

Mijn idee hierover:

  • Iedere hond verplicht registreren (wat nu al zou moeten)
  • Aan de hand van de registratie krijg je een oproep voor 2 of 3 x een hondenconsultatiebureau waar een kleine gedragstest wordt gedaan op honden om te kijken of ze extreem reageren op dingen die ze niet zo vaak zien
  • Oproep voor verplichte puppycursus met daarbij alle theorie over de hond en een verplichte vervolgcursus. Indien je dat zelf denkt te kunnen en te weten dan een examen waarbij je dispensatie kan krijgen voor de cursussen en alleen het eindexamen kan doen.
  • Afsluitend examen waarbij de handler kan laten zien dat hij de hond kan handelen, en waarbij de hond kan laten zien dat hij geen extreem gedrag heeft
  • Ieder asiel waar afstand gedaan kan worden zou een dergelijk examen moeten eisen.

Ik denk dat veel mensen nog wel eens nadenken voor ze aan een hond beginnen, want de puppycursus is leuk maar de vervolgcursus moet je eigenlijk al te veel en is dus al veel minder leuk. Veel mensen stoppen dus na de puppycursus.
De honden in Nederland zijn beter opgevoed en er zullen aanmerkelijk minder gedragsproblemen zijn met honden.

Nu luidt een asiel in België de noodklok en ik denk terecht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *