Kwaaltjes

kwaaltjes bij pups en soms ook oudere honden

Kwaaltjes bij jonge pups

Veel mensen willen hun pup als ze die adopteren zo jong mogelijk hebben, dat is logisch want hoe jonger de pup in huis is hoe meer je hem zelf kan leren.
Pups die uit Spanje komen zijn echter al wat ouder, ze mogen namelijk niet eerder vliegen dan dat ze hun rabiës enting hebben gehad en die mogen ze pas krijgen op 12 weken. Na de rabiës enting moeten ze nog 21 dagen in het land van herkomst blijven voordat ze mogen vliegen, dat wil dus zeggen dat een pup uit Spanje pas op 15 weken richting Nederland mag komen en dan dus pas geadopteerd kan worden.

Nu lijkt 15 weken al best oud maar de pup is nog steeds een baby.
Er zijn dus nog een behoorlijk aantal dingen waar je tegenaan kunt lopen als je een pup adopteert uit Spanje, geen grote dingen, geen erge dingen maar wel dingen waar wat we u aan willen geven.

De pups (maar ook de volwassen honden) emigreren in een groot eng ding wat lawaai maakt wel 2,5 uur aan een stuk, ze zijn daarvoor al in een auto geweest, in Nederland weer in een auto en dan komen ze aan op plaats van bestemming veelal een opvanggezin of de hondenopvang de Pannehoeve.
Het eerste waar ze tegenaan lopen is dus stress. Door stress keldert de weerstand van een hond, dit is ook zo bij mensen en in dat opzicht verschilt een hond niet veel van een mens. De weerstand zakt dus waardoor ze vatbaarder worden. Het tweede waar ze tegenaan lopen is een enorm temperatuursverschil, of het nu zomer of winter is ze gaan meteen ongeveer 10 graden in temperatuur achteruit.

Beide factoren kunnen ervoor zorgen dat een hond diverse kwaaltjes kan ontwikkelen die heel vervelend zijn. Echter ik maak even de vergelijking met een kind (hoewel je een kind natuurlijk nooit met een hond mag vergelijken verder) Als die voor de eerste keer naar een peuterspeelzaal gaat of naar een basisschool komen ze met bacillen in aanraking. Ook voor een kind levert een peuterspeelzaal etc stress op, ondanks dat veel kinderen het geweldig vinden, is het toch ook spannend, ze worden dus vatbaarder en veel kinderen zullen verkouden worden.
Dit is iets wat ook bij de honden veelal voorkomt. De hond kan last krijgen van hoest of van verkoudheid in de vorm van luchtweginfectie. Natuurlijk mag dit ondersteund worden door antibiotica als het echt heel heftig is maar veel mensen schrikken als dit gebeurt terwijl het eigenlijk te wijten is aan verminderde weerstand.
Daarnaast kan doordat de meeste honden nu goed voer krijgen terwijl ze in de asiels vaak moeten eten wat er is het maag/darmstelsel wat van slag raken waardoor de hond diarree krijgt. Maar ook stress kan een reden zijn bij een hond van diarree.
Verder voorkomende kwaaltjes kunnen zijn, blaasontsteking, wormpjes (ondanks ontworming) en met wormen hangen vaak ook vlooien samen, maar bijvoorbeeld ook ontstoken oogjes.

Uiteraard doen wij ons best om alle honden zo gezond mogelijk mee te geven, als er bij ons al iets aan de hand is dan proberen we eerst te zorgen dat dit verholpen is als we niet weten hoe dit zich gaat ontwikkelen voordat de hond mee mag naar zijn nieuwe huis.

Al deze kwaaltjes zijn goed te verhelpen en ook totaal onschuldig (in zoverre onschuldig als het natuurlijk blijft of niet over gaat moet je zeker aan de bel trekken) maar veel mensen schrikken als dit soort dingen gebeuren omdat er natuurlijk heel veel verhalen in omloop zijn van zieke pups die binnen een paar dagen dood gaan. Wij begrijpen ook die onrust en die angst. Echter dit gebeurt in 99% van de gevallen bij de broodfokkers die alleen maar geld zien. Wij gaan voor het welzijn van de hond maar helaas kunnen we niet alle ziektes en  kwaaltjes voor zijn (was dat maar waar) maar we hopen dat het u wel wat rust geeft als u van te voren weet waar u tegenaan kunt lopen en waar u dan op moet letten.

Dit alles gebeurt niet alleen bij ons maar kan ook met een pup van een goede fokker gebeuren, de hondjes moeten gewoon nog weerstand opbouwen en dan kan niet anders dan dat hun immuunsysteem aan het werk wordt gezet en er antistoffen worden geproduceerd, alleen zo kan de weerstand opgebouwd worden.

Nog vragen, schroom niet 0647559799