Welk asociaal gedrag van baasjes kom jij tegen tijdens de wandeling

Ik heb in mijn leven een aantal, voor mij, belangrijke leefregels:

  1. Heb uw naaste lief als uw zelf (en ik ben niet christelijk maar als iedereen hier naar zou leven zou de wereld er een stuk beter uitzien)
  2. Verbeter de wereld en begin bij jezelf

Sinds kort heb ik er nog een regel bij:

Gras groeit niet harder door eraan te trekken maar wel door de wortels water te geven. (een quote van www.omdenken.nl)

Door deze regel probeer ik steeds anders en op een betere manier tegen een probleem aan te kijken.

Negatief

Ik heb op fb de vraag gesteld:

“Welk asociaal gedrag van baasjes kom jij tegen tijdens de wandeling”

Daarop kwamen veel dezelfde antwoorden.
En ja het was misschien een negatief gestelde vraag zoals enkelen terecht opmerkten, maar uit de antwoorden blijkt wel dat er een probleem leeft.

Ervaring

Inmiddels heb ik in de afgelopen 15 jaar zoveel hondenbaasjes gezien waarvan naar ik schat ¾ alleen maar weet dat een hond 4 poten heeft, een staart heeft, dat je er van voren eten in stopt en dat er aan de achterkant weer poep uitkomt.
Nu heb ik wel een vertekend beeld en is dit ook niet helemaal eerlijk natuurlijk maar even voor de beeldvorming in dit probleem.

Deze mensen zijn lief, ze zijn heel goed voor hun hond en ze weten best dat er “valse” honden bestaan. Ze gaan er echter niet vanuit dat ze die ook echt op straat tegen zullen komen.
Verder maken ze ook geen onderscheid tussen een hond met een rugzakje en een valse hond, en kennen ze dit onderscheid ook niet.

Noem het domheid, noem het zoals je wil. Ga er echter wel vanuit dat deze groep mensen nog iets kan maar zeker ook iets wil leren en dat ze geen “asociaal” gedrag laten zien omdat ze zo graag iemand willen zieken. Echter de manier waarop ze soms worden aangesproken op “hun fout” maakt dat ze boos worden en in de verdediging gaan.
Als je ze op de juiste manier aanspreekt dan trek je niet aan het gras om te groeien maar geef je de wortels juist water.

Oplossingsgericht werken

We kunnen twee dingen doen:

  1. We kunnen ons blijven ergeren, boos blijven en ruzie blijven maken hierover
  2. We kunnen een oplossing zoeken.

Er zijn ongetwijfeld nu mensen die vinden dat andere mensen eens na moeten denken, rekening moeten houden met……. Etc.
Ik heb inmiddels wel geleerd dat niet iedereen bewust “asociaal” gedrag vertoond.

Verbeter de wereld

Laten we dan vanaf nu samen PROBEREN de wereld te verbeteren.

Ik heb een klein briefje gemaakt wat je makkelijk kunt downloaden, printen en vervolgens kunt knippen en meenemen als je gaat wandelen.

In plaats van boos te worden geef je de mensen nu zo’n briefje. Al is er maar 1 persoon in je buurt die er over nadenkt en er wat mee doet. Dan heb je toch weer 1 persoon gewonnen die daar ongetwijfeld ook nog over gaat praten.
Al bescherm je op deze manier alleen al de hond van deze mensen…………

Mijn ervaring is inmiddels dat het soms zelfs zinvolle gesprekken oplevert bekeken vanuit de “andere partij” en zo leer je weer van elkaar, wat de wereld net dat beetje mooier kan maken.

klik hier voor de download

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *