Wat is uitvallen bij een hond eigenlijk?

 

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag wat uitvallen eigenlijk precies is. We hebben het in de eerdere artikelen gehad over het waarom een hond uitvalt maar hoe werkt het nu precies bij de hond zelf. Dat lees je in dit artikel.

Wat is reflexmatig gedrag?

Reflexmatig gedrag is gedrag waarbij de hond niet anders kan dan reageren zoals hij doet. Het is over het algemeen wel (onbewust of zelf) aangeleerd gedrag en met dit gedrag heeft hij een bepaald succes gehad waar hij zich prettig bij voelde. In eerdere artikelen heb ik ook al aangegeven dat je een hond niets kunt afleren. Maar je kunt er wel ander gedrag voor in de plaats zetten.
Alleen dat andere gedrag voelt voor de hond heel oncomfortabel. Hij heeft bepaald gedrag aangeleerd en hij kan niet anders meer dan dit gedrag uitvoeren zoals hij doet. Als er dan opeens ander gedrag voor in de plaats moet komen dan voelt dat heel oncomfortabel.

Vergelijking met de mens.

Ook wij hebben heel veel reflexmatig gedrag. Als je bijvoorbeeld op de fiets of in de auto rijdt zul je ALTIJD stoppen voor rood licht. Als je namelijk besluit door te rijden op een hele stille weg waarbij je bijna zeker weet dat er niets aankomt voelt dat heel oncomfortabel. Als iemand je een hand geeft zul je bijna automatisch je hand uitsteken om deze persoon de hand te schudden. Dat hebben we van jongs af aan geleerd. Met de cursisten oefen ik altijd iets anders in. Dat ze in plaats van een hand terug te geven, een klap op hun voorhoofd moeten geven. Omdat het zo’n gewoonte is dat je een hand teruggeeft als iemand zijn hand uitsteekt voelt het heel oncomfortabel om iets anders te doen en als ik 10 minuten doorklets en dan opeens mijn hand uitsteek dan geven mensen bijna automatisch een hand terug voordat ze kunnen bedenken dat ze eigenlijk een klap op hun voorhoofd hadden moeten geven.

Uitvallen is reflexmatig gedrag

De hond is ooit begonnen met uitvallen en daar heeft hij succes mee gehad. Hij heeft zichzelf operant geconditioneerd. De beloning is dat de andere hond (fietser, jogger, auto) weggaat als hij uitvalt. En in de regel gebeurt dat ook. Niemand blijft staan bij een hond die als een bezetene staat te blaffen of te grommen en probeert te bijten. De hond heeft dus succes met zijn gedrag en zal zijn gedrag herhalen. Keer op keer krijgt hij de beloning dat hetgeen waar hij naar uitvalt weggaat en dus keer op keer wordt hij bevestigd dat hij goed bezig is en zal hij het gedrag dus blijven herhalen tot het reflexmatig is geworden en hij niet meer anders kan.

Uitvallen is als een auto zonder rem

Als de hond eenmaal begint met dit gedrag dan is hij er niet zomaar uit te krijgen. Ik vergelijk dit altijd  met een auto zonder rem.
Een auto zonder rem die op een heuveltje staat en naar beneden begint te rijden is ook niet meer te stoppen, tenzij er iets veel zwaarders of sterkers voor deze auto komt.
Zo werkt het met de hond ook, als je deze niet op tijd stopt (bij het break even punt) dan komt de hond net als de auto in beweging en die beweging is niet meer te stoppen. Uiteraard kun je hem er wel weer uithalen. Maar als je er ander gedrag voor in de plaats wil gaan zetten moet je dus zorgen dat de auto niet gaat rijden. Met andere woorden je moet voorkomen dat je hond gaat uitvallen. Dan is hij namelijk nog “voor rede vatbaar” en kun je hem nog ander gedrag laten vertonen. Als hij eenmaal in beweging komt om uit te vallen dan zal hij zijn uitval eerst afmaken wat zorgt voor frustratie bij  jou.

Wat kun je dus doen:

Zorg dat je contact met je hond hebt en houdt. Je hond is niet gelukkiger als hij mag snuffelen. En je kunt hem nog steeds laten snuffelen maar verstop dan snoepjes in het gras of een speeltje waar hij naar mag zoeken of kijk eens op deze pagina om de wandelingen leuker te maken. Zorg als je wandelt in een omgeving met andere mensen en honden of auto’s, joggers etc voor contact met je hond. Zo gauw hij het contact verbreekt loop jij de andere kant op tot hij weer contact met je heeft. Probeer steeds dichter bij te komen bij hetgeen hij eng vindt. Leer hem dat jij zijn veilige haven bent en dat hij met jou aan zijn zijde niets te vrezen heeft.

Met andere woorden maak hem immuun voor hetgeen hem voordien triggerde om uit te vallen.

Dit is het laatste artikel in de serie artikelen over uitvallen.
Lukt het nog steeds niet om normaal met je hond over straat te gaan overweeg dan eens een afspraak te maken zodat we er samen aan gaan werken.

kijk op deze pagina

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *