Waarom valt mijn hond uit?

“Uitvallen aan de lijn”, in dit artikel krijg je antwoord op de vraag: “waarom valt mijn hond uit?”
Dit artikel is de eerste van een serie artikelen over uitvallen aan de lijn.

Wanneer is het uitvallen begonnen

Bijna niemand kan antwoord geven op deze vraag. Toch is er iets belangrijks veranderd vanaf het moment dat je hond uitviel naar een andere hond. Er is iets veranderd in de relatie tussen jou en je hond. Je vertrouwd je hond niet meer zo onvoorwaardelijk als dat je voorheen deed.


Je vertrouwd je hond niet meer zo onvoorwaardelijk als dat je voorheen deed. “

Wat is er verder veranderd

De reden dat je hond de eerste keer is uitgevallen kunnen divers zijn en daar ben ik niet bij geweest dus daar kan ik ook niets over zeggen. Wat er daarna gebeurt tussen hond en baas is iets wat voor bijna iedereen gelijk is: Je ziet een andere hond. Niet alleen je hond schiet in de stress maar ook jij als  baas schiet inde stress. Dit zorgt voor een wisselwerking tussen jou en je hond waarbij jij je hond versterkt in zijn gedrag.

Bij mijn partner valt de hond niet uit

Dat is iets wat ik heel vaak hoor. En dat is ook best goed te verklaren. Je partner reageert niet op dezelfde manier op een tegemoetkomende hond als dat jij doet. Het kan zijn dat je partner duidelijker is naar de hond, meer dan dat jij dat bent. Maar het kan ook zijn dat de hond meer vertrouwen heeft in je partner als het spannend wordt.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je hond ook uitvalt bij je partner maar bijvoorbeeld niet bij de trainer waar jullie trainen. Het heeft alles te maken met duidelijkheid naar de hond en vertrouwen van de hond naar jou of jullie toe.


 “duidelijkheid naar de hond en vertrouwen van de hond “

Maar waarom valt hij uit?

Vaak ligt er angst en onzekerheid ten grondslag aan het uitvallen van de hond. Je hond ziet een andere hond. Hij weet niet hoe hij moet reageren dus besluit hij dat de aanval de beste verdediging is. Door zich grootte maken en enorm tekeer te gaan hoopt hij de andere hond “weg te jagen” en in veel gevallen lukt dat ook want de andere hond loopt netjes met zijn baas mee en gaat dus weg.

Dan staat er aan de andere kant van de lijn een baasje die dit gedrag spannend of vervelend vindt en die alles probeert om het gedrag tegen te houden of te stoppen. Niet wetende dat je het daarmee alleen maar erger maakt.

Wat kan ik aan het uitvallen doen?

Op dit moment nog maar heel weinig. Maar je kunt natuurlijk wel IETS doen:
Hou de lijn stevig vast maar hou je hond niet te kort, geef hem wat speel en adem ruimte. Probeer zelf ontspannen te zijn en te blijven. Loop meteen de andere kant op als je hond dreigt uit te vallen en beloon je hond als hij weer netjes naast je loopt.

Dit is een serie artikelen over honden die uitvallen aan de lijn. Het is naar mijn mening ook belangrijk om achtergrond kennis te hebben en te weten waarom je hond doet wat hij doet. Alleen met alle kennis kun je een probleem oplossen.

Lees ook onderstaande blogposten waarin van de hond uit beschreven wordt hoe en waarom hij uitvalt.

Klik hier voor de link
Klik hier voor nog een link

Is je probleem nu te groot om alle artikelen af te wachten?
Informeer dan naar de trainingsmogelijkheden of


kijk op deze pagina

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *