Vragen op facebook

home > problemen met honden > vragen op facebook
Stel een vraag op Facebook en je krijgt echt de meest waanzinnige antwoorden.
Zo waanzinnig dat ik me soms afvraag hoe ze er op gekomen zijn.

Vele wegen leiden naar Rome

Er zijn ongelooflijk veel manieren om een probleem op te lossen wat je met je hond hebt. En er zijn op Facebook genoeg mensen die je ter goeder trouw willen helpen. Maar er zijn ook wegen die je absoluut niet moet willen bewandelen.
Het is echter lastig om de goede adviezen van de totaal verkeerde adviezen te onderscheiden.

Hoppen van oplossing naar oplossing

Ik hoor (en lees) vaak: ” ik heb alles al geprobeerd” De vraag die dan van mij komt is: hoe lang heb je het geprobeerd?
Daar weten heel veel mensen geen antwoord op. Ook niet op de vraag wat er dan precies mis ging ” tijdens dat proberen”.
Het grootste probleem is vaak: we hebben een probleem en willen NU een oplossing. Daarbij hoppen ze van oplossing naar oplossing zonder echt iets te bereiken.

Het gevaar van Social media

Het gevaar van een dergelijke vraag op Facebook te zetten is, dat je zoveel tips en adviezen krijgt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Het tweede gevaar is dat er vaak tips tussen zitten die meer kwaad doen dan goed doen.
En het derde gevaar is dat je alle tips zonder nadenken één of twee keer toepast en vervolgens terugvalt in een “oud” patroon of dat je voor je hond geen duidelijke leider bent door iedere keer iets anders te doen

Wat dan wel bij moeilijkheden?

In de eerste plaats raad ik aan het probleem voor te leggen bij iemand die je kent, al dan niet van facebook en waarvan je weet dat hij/zij er verstand van heeft en die bereid is je te helpen. Je hoeft geen dure gedragstherapeut in de arm te nemen, er zijn op Social media mensen genoeg met voldoende kennis die je kunnen helpen. Als de oplossing die degene aandraagt goed voelt voor je ; ga er dan minimaal 4 weken mee aan de slag. Maak voor jezelf een “trainings” plannetje aan de hand van dit advies en ga kijken wat er wel en wat er niet werkt.
Overleg hierover met degene die je adviseert. Soms is een mening vanaf de zijlijn al voldoende om jou weer een nieuw inzicht te geven.
Ken je niemand of durf je niet iemand te benaderen. Zet je vraag dan op Facebook. Zet alle antwoorden op een briefje onder elkaar en streep weg wat je totaal niet aanspreekt. Zet een kruisje achter wat je al geprobeerd hebt en omcirckel wat je wil gaan proberen.
Neem desnoods contact op met degene die je dit heeft aangeraden, maar maak in ieder geval een trainingsplannetje hiermee voor de komende vier weken.
Let goed op hoe je hond hierop reageert en kijk hoe je dat zelf kunt bijsturen.

Gezond verstand

Iedere hondenliefhebber kan het probleem met zijn hond oplossen. Soms denk je te moeilijk of loop je vast omdat je het echt niet meer weet en is hulp vanaf de zijlijn welkom. Dat is prima, het gaat er uiteindelijk om dat je probleem met je hond wordt opgelost.
Blijf alleen bij elke tip die je krijgt je gezond verstand gebruiken en neem adviezen niet klakkeloos aan zonder te weten waar je mee bezig bent.
Je kunt echt heel veel zelf (met een beetje hulp) door je gezond verstand te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *