Verhuizing van een buitenlandse hond naar Nederland

De hond is een bofkont, als je de berichten mag geloven. Zijn koffertje is gepakt en hij mag naar Nederland. Jullie zijn de gelukkigen die dit bofkontje hebben geadopteert en vol verwachting kijken jullie uit naar zijn komst. Voor de hond is het echter allemaal alleen maar spannend en hij heeft totaal geen idee wat hem nu weer te wachten staat.

De reis

De hond wordt opgehaald uit zijn hok. Hoe slecht dit hok ook is, hoe slecht dit asiel ook is (of hoe goed want er zijn ook echt hele goede asiels) het is vooral zijn thuis op dit moment waar hij wordt weggetrokken.


Hij wordt in een box geduwd en wordt in het beste geval naar de luchthaven gebracht en in het slechtste geval gaat hij in een bus. De reis naar de luchthaven is vaak niet heel lang. Maar daarbij zijn er allerlei dingen die moeten gebeuren. In de eerste instantie ziet hij in de box alleen maar benen van heel veel mensen.

Daarna moet hij uit de box en wordt hij opgepakt door een vreemde, daarna weer in de box. Op een aanhangwagentje naar het vliegtuig en vervolgens in de buik van het vliegtuig met heel veel kabaal voor een paar uur. Daarna andere omgeving, allemaal nieuwe mensen die je willen zien en bekijken. Vervolgens ga je weer in een auto en kom je in een huis terecht.

Als je met de bus gaat wordt je in de bus gestopt en volgt er een enorme lange rit met allemaal onrustige en gestresste honden waardoor de hond zelf ook gestresst raakt. Vervolgens komt hij aan en staan er allemaal mensen om de bus heen. Hij gaat met vreemde mensen mee nogmaals in een  auto en vervolgens komt hij in een huis.

Al klinkt het voor ons niet zo, het heeft op de honden een enorme impact.

In het nieuwe huis

Jullie vinden het geweldig een nieuw hondje, maar voor het hondje is het verschil enorm. Ondanks dat hij misschien heel leuk en gezellig reageert is hij zeker nog niet echt rustig. Het kan echter ook dat hij alles gewoon heel spannend vindt en dat hij al direct begint met grommen en grauwen omdat hij het zo eng vindt.

Vermenselijken

Stel, er stopt vandaag een busje voor de deur en ze halen jou uit je huis. Of je nu wil of niet, je moet met deze mensen mee. Je verstaat ze niet en je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Je zit in een afgesloten ruimte en er is geen kans dat je er op welke manier dan ook uit kunt.
De mensen die je hebben opgehaald spreken jouw taal niet en reageren niet op je smeekbedes, je vragen en alles wat je zegt. Het enige wat ze doen is je af en toe over je hoofd aaien.

Onderweg komen er nog allemaal mensen bij die dezelfde paniek hebben als jou. Je verstaat ze niet maar je hoort ze roepen, vragen en je ziet dat ze ook proberen te ontsnappen.
De bus is volledig dicht, je kan niet zien waar je rijdt en je hebt geen idee waar je naar toe gaat.

Na een lange vermoeiende rit stopt de bus eindelijk en mag je eruit. Overal staan hekken en ontsnappen is uitgesloten. Je verstaat helemaal niemand. Je ziet een hele groep mensen staan en één van die mensen komt naar je toe. Ze praten tegen je in een vreemde taal en iedereen komt je bekijken. Ze aaien en strelen je overal.

Vervolgens ga je mee in een ander voertuig, dit keer ben je alleen met de mensen die als eerste naar je toe kwamen. Je stelt weer vragen maar ze lachen alleen maar en geven je af en toe een aai over je hoofd. Dan kom je bij een enorm huis met wederom hekken erom heen. Je wordt binnengelaten en je kijkt je ogen uit. Je hebt nog nooit een dergelijke inrichting van een huis gezien en je vraagt je af waar je terecht bent gekomen.

Nu kunnen er twee dingen gebeuren. Je voelt je vreselijk en je wil zo snel mogelijk naar huis. Dus wat deze mensen ook doen, je vindt niets leuk en je bent het zat dat ze steeds aan je zitten.
Het kan ook dat je avontuurlijk bent ingesteld en dat je er maar het beste van gaat maken. Dan zul je aardiger reageren en meewerkender zijn als dat je zo snel mogelijk naar huis wil.

Inleven

Ik hoop dat je je door het verhaaltje wat ik vermenselijkt heb een beetje kunt inleven in wat er gebeurt bij de hond. Dat het voor de hond op termijn beter is en dat hij bij jullie gelukkig zal worden dat weet ik wel zeker. Maar verwacht niet dat de hond direct blij zal zijn met jullie en als je dat al ervaren hebt weet dan dat dit de oorzaak is.
Ik hoop dat door dit verhaaltje jullie door de eerste periode heen helpt met je nieuwe hondje.

Aanpassingsvermogen

De meeste honden hebben een enorm aanpassingsvermogen. Maar dat wil niet zeggen dat het geen stress oplevert voor de hond. In de eerste instantie vertonen ze visite gedrag. En daarna gaan ze hun grenzen opzoeken. Pas als alles duidelijk is voor de hond. Pas dan zal de hond rustig aan rustiger worden

Help je hond door een stressvolle periode heen

Je kunt je hond door de eerste stressvolle periode heen helpen door hem te ondersteunen met een natuurlijk kalmeringsmiddel waarvan hij niet suf wordt maar waarvan hij heel snel verbetert in het zich kunnen concentreren op wat belangrijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *