uitvallende hond

Uitvallende hond

Je hond valt uit naar andere honden, maar misschien ook naar mensen, auto’s, joggers of fietsers en dat is een probleem wat niet binnen een dag op te lossen is.

Er zijn een aantal trainingen die vooraf gaan aan de training voor de uitvallende hond zodat je al wat meer controle over je hond hebt. Daarnaast moet je even gaan bedenken welk ander gedrag je in de plaats van het uitvallen wil gaan zetten.
Ik zou zelf ervoor kiezen dat de hond moet gaan liggen in de graskant.
In dat geval is het handig dat je je hond reflexmatig leert te gaan liggen in elke situatie en op elk moment.

Maar laten we beginnen met je hond die uitvalt.

 1. Het belangrijkste is dat je gaat letten op de signalen die je hond uitzend. Vaak start het met dat je hond stopt waar hij mee bezig was en strak in een bepaalde richting gaat kijken.
  Het staren komt voor het uitvallen, en soms is het maar een fractie dat ze staren maar wees beducht op deze signalen.
 2. Op het moment dat je ziet dat je hond gaat staren (of hij valt al uit in het geval dat je te laat bent) ga je achteruit teruglopen in de richting waar je vandaan komt.
 3. Zo gauw je hond naar je kijkt omdat hij zich afvraagt wat je doet klik je en geef je hem een snoepje.
 4. Het moment dat je hond naar je kijkt is ook het zogenaamde breekpunt. Het breekpunt is het punt waar de hond nog niet echt bang is van de andere hond en de andere kant op durft te kijken. Je bent dus ver genoeg van de andere hond verwijderd om te kunnen gaan trainen. Maar blijf achteruit lopen tot hij bij dat punt is, en dat punt is voor de ene hond sneller dan voor de andere hond. Sommige honden stoppen pas als ze de andere hond helemaal niet meer zien, dat is ook prima, probeer dan een hoekje om te gaan. Belangrijkste is dat je je hond beloond op het moment dat hij naar je kijkt.
 5. Vanaf het zogenaamde breekpunt ga je oefenen. Op het moment dat je ziet dat je hond gaat staren naar de andere hond, probeer je contact te maken door achteruit te gaan lopen, op het moment dat hij naar je kijkt (je mag hem lokken met een geluidje) klik je en beloon je je hond. Dan loop je weer naar voren en probeer je contact te houden met je hond, je mag wat mij betreft elke seconde een snoepje geven als hij maar naar je blijft kijken. Op het moment dat hij zich weer bemoeit met de andere hond zeg je 1x heel duidelijk Nee, reageert hij daar niet op ga je direct weer achteruit lopen en probeer je zijn aandacht te krijgen, vanaf het moment dat je zijn aandacht weer hebt klik je en geef je hem een
 6. Dit bovenstaande stukje oefen je keer op keer als je een andere hond tegenkomt. Verwacht geen resultaten in het begin, dit is voor je hond namelijk relfexmatig gedrag en reflexmatig gedrag stopt niet zomaar zoals ik al eerder heb uitgelegd.
 7. Nu kun je in een situatie komen dat je geen kant op kan, omdat je achter tegen iets aan staat of je kunt gewoon niet naar achteren of achter je komt ook een hond. Ga dan zo ver mogelijk aan de kant en ga op je hurken zitten, probeer je hond op die manier naar je toe te krijgen. Als je een hond hebt die uit paniek om zich heen gaat bijten dan kun je hem of muilkorven of je blijft staan, maar blijf proberen de aandacht van je hond te krijgen en BELOON op het moment dat hij ook maar 1 seconde naar je kijkt meteen klikken en belonen.
 8. Je zult zien dat na verloop van tijd de hond tijdens zijn uitval steeds vaker contact met je zoekt, dat contact moet je per direct gaan belonen, al kost het je een hele zak snoepjes, gewoon blijven belonen.
 9. Als je hebt geklikt omdat hij voor 1 seconde heeft gekeken dan MOET je ook belonen, ook al is hij op dat moment alweer aan het blaffen.
 10. NOOIT gaan schreeuwen, roepen of gillen, je zorgt dan namelijk dat je hond alleen maar hoger in zijn drift komt en nog harder gaat blaffen of nog feller gaat uitvallen. Blijf zo rustig mogelijk, hou je hond aan een zo lang mogelijke lijn maar wel zo kort dat hij uiteraard niet bij de andere hond kan. Hoe rustiger jij blijft hoe minder je je hond aanjaagt. Als je niet rustig kan blijven omdat je echt bang bent dat je hond de andere hond iets aandoet zorg dan dat hij een muilkorf op heeft zodat jij in ieder geval rustig kan blijven. Je weet dat hij op die manier geen schade aan kan richten bij de andere hond.
 11. Je hond terug trekken aan de lijn, naar hem gaan schreeuwen, hem ophangen aan de lijn het heeft allemaal geen zin, je zorgt alleen maar voor meer frustratie.
 12. Als je persé langs de andere hond moet en je hebt ruimte, zorg dan dat je een enorme grote boog om de hond heen maakt en probeer zelf tussen je hond en de andere hond te blijven.
 13. Luister niet naar andermans commentaar, de beste stuurlui staan namelijk aan wal. Als je het vervelend vindt dat mensen commentaar hebben of je “advies” geven, doe je hond dan een veiligheidsvestje aan en zet er met een markeerstift “IN TRAINING” OP, dat geeft voor veel mensen aan dat ze zich er gewoon niet meer moeten bemoeien.
 14. In plaats van dat je andere honden gaat vermijden ga je ze nu opzoeken op te oefenen. Als je een welwillende tegenligger krijgt vraag die dan te blijven staan, zodat de hond geen “succes” heeft met zijn weg jaag gedrag.
 15. Consequent blijven oefenen en consequent dezelfde reactie blijven geven zorgt ervoor dat je hond vertrouwen in je krijgt en weet waar je mee bezig bent, langzaam maar zeker zal hij zich aan jou durven gaan overgeven.

Ik wens je heel veel succes bij deze training en vergeet niet, iemand is de winnaar omdat hij gewoon nooit opgeeft!!