Trekken aan de lijn

home > problemen met honden > trekken aan de lijn

Trekken aan de lijn is een probleem wat sluipend erin is gekomen en wat pas opvalt als de hond groot en sterk is. Echter de hond heeft dan al zoveel succes gehad met zijn gedrag dat hij dit als normaal is gaan beschouwen.

Ik ga eerst wat achtergrond informatie geven.

Excuses

Bij honden die trekken aan de lijn wordt dit vaak afgedaan als enthousiasme. “Hij wil graag naar het losloopveld”, “hij wil graag naar de andere hond die hij ziet”,  baasjes zijn altijd bezig met “excuses” te verzinnen voor het trekgedrag van hun hond.

En inderdaad, voor de hond is er een trigger om te gaan trekken. Maar dat wil niet zeggen dat je daar als baas in mee hoeft te gaan.

Ik heb al alles geprobeerd

Dat is ook iets wat ik vaak hoor, ik heb een tuig gehad, een slipketting, een antitrektuig, een halti. Maar niets werkt. Ik heb training geprobeer, stil staan, achtjes gaan lopen. Ik heb echt al alles geprobeerd, maar het heeft niet geholpen.
Wat er echter vaak vergeten wordt is:

  • Doorzetten, dus ECHT IEDERE WANDELING hetzelfde reageren. Veel te vaak gaan mensen de fout in als ze de hond “even snel” uit moeten laten. Dan hebben ze geen tijd voor de training en dan mag opeens alles weer. Daar schuilt een groot probleem. Daar kom ik zo nog op terug
  • Belonen is ook iets wat vaak vergeten wordt. Door het trekken raken we zo gefrustreerd dat we het niet eens in de gaten hebben dat de hond een keertje aan de slappe lijn loopt. Maar minstens zo belangrijk als corrigeren is het belonen op het moment dat hij het goed doet!!!!!!

Zielig

En als je de training in gaat zetten is het belangrijk dat je de hond niet zielig vindt. Want zielig is een emotie waar de hond niets mee kan. En als jij het zielig vindt dat de hond geen 3 kilometer kan lopen omdat je bang bent dat hij dan zijn energie niet kwijt kan, of omdat je denkt dat hij dat nodig heeft en je accepteert dan dus het trekken daarbij dan toch maar omdat het niet anders kan is dat ook een reden voor je hond om te blijven trekken.

Zo!
De toon is gezet. Als je jezelf herkend in bovenstaande dingen maar je bent bereid die om te draaien dan kunnen we aan de training beginnen. Ben je niet bereid om je hond serieus te gaan trainen om bovenstaande redenen dan is het resultaat dat je hond blijft trekken en dat je wandelingen er niet leuker op worden.

Ik ga de training stap voor stap uitschrijven. Als je deze training gaat volgen ben ik er zeker van dat je over een paar maanden ontspannen met je hond kunt wandelen, zonder trekken.

Het allerbelangrijkste als je de training inzet is dat je zelf rustig bent en dat je niet boos of gefrustreerd raakt. Ga er vanuit dat je misschien de eerste keer helemaal niet weg komt of maar een klein stukje, en misschien de tweede en de derde keer ook nog wel. Blijf rustig.

Als je normaliter een half uur gaat wandelen heb je nu een half uur om te trainen en geloof me, je hond wordt daar net zo moe van als dat half uur wandelen.
Beloon hem ook iedere keer als hij het goed doet met een goedzo, of dat is netjes of keurig, gewoon heel vrolijk. In het begin zal hij direct opstaan als je tegen hem praat maar na verloop van tijd merkt hij dat dit geen effect heeft en zal hij op den duur blijven zitten.
Zorg daarna dat je een zak vol snoepjes bij je hebt om hem iedere keer te belonen als hij het goed doet.

  1. Allereerst zoek je een plaatsje uit waar de hond zijn behoefte kan doen wat op maximaal 1 minuut van je huis af is. Je gaat eerst je hond zijn behoeftes laten doen en daarna keer je terug naar huis. Je lijnt je hond af en doet zelf je jas uit. Na 5 minuten ga je starten met de training
  2. Je laat je hond zitten bij de deur waardoor je weggaat als je gaat wandelen. Je negeert hem terwijl hij springt, gek doet en je wacht net zo lang tot hij rustig is en gaat zitten. Als hij weer opspringt als je hem wil aanlijnen ga je weer rechtop staan en wacht je weer tot hij rustig is. Hij moet zitten als je hem de lijn omdoet en blijven zitten

Dit heeft als reden dat de hond anders al veel te hoog in zijn drift begint aan de wandeling. Hij is opgefokt en onrustig dus hij zal daarna naar buiten stuiven als je hem niet eerst rustig aanlijnt en dus al meteen succes hebben met het trekken aan de lijn. Dus je start het aanlijnen rustig en de hond zit.

 

  1. Je pakt de deurklink vast zolang de hond nog zit, als hij opstaat laat je per direct de deurklink weer los en blijf je wachten tot hij weer zit. Let op dit kan heel lang duren bij opgewonden honden, maar ooit valt het kwartje. Dus VOLHOUDEN.
  2. Als je de deurklink vast kunt pakken en je hond zit nog steeds dan doe je de deur open. Gaat hij staan, direct de deur weer dicht en wachten tot hij weer zit.

Hij zal nu vermoedelijk tegen de deur aan gaan zitten om te maken dat hij buiten komt als de deur een eindje open gaat, dus zet hem bij de deur weg zodat jij gewoon de deur kunt openmaken.

Als het lukt om de deur open te maken terwijl hij nog steeds zit, mag je zelf naar buiten stappen. Als je hond direct gaat staan als je naar buiten wil dan stap jij weer naar binnen doe je de deur dicht en begin je opnieuw. Net zo lang tot jij naar buiten kunt stappen en je hond netjes binnen blijft zitten.

  1. Als het gelukt is dat je hond nog binnen zit en jij staat buiten mag je hem bij je roepen en laat je hem direct weer zitten. Als dit niet gaat stappen jullie beiden weer naar binnen en start je opnieuw. Net zo lang tot hij naar buiten komt en bij je gaat zitten.
  2. Je trekt de deur dicht en je vraagt hem je te volgen. Op het moment dat hij direct in de lijn gaat hangen om te trekken draai je om en loop je terug naar de deur en laat je hem weer zitten. Is hij inmiddels te opgewonden, dan doe je de deur open en start je vanuit daar weer opnieuw.
  3. Ben je eenmaal aan de wandel, dan mag hij GEEN ENKELE KEER de lijn strak trekken. Doet hij dit wel dan ga je achteruit lopen en maak je een geluidje (niet zijn naam gebruiken). Op het moment dat hij naar je kijkt beloon je hem direct met een snoepje en je laat hem dat snoepje bij je halen zodat de lijn weer slap komt te hangen.

De meeste honden zullen hierna direct weer teruggaan in de lijn hangen, ze pakken het snoepje aan en proberen gelijk weer door te gaan met trekken. Jij gaat dan direct weer achteruit lopen tot maximaal 10 passen, dan draai je gewoon rigoreus om en loop je in de andere richting.

Het kan ook zo zijn dat je hond je gewoon voorbij loopt als je achteruit loopt en de andere kant op gaat trekken, prima, dan draai jij om en ga jij de andere kant op achteruit lopen.

Je hond heeft een bepaald doel in gedachten en het is zijn motivatie om daar zo snel mogelijk te komen, als hij opeens de andere kant op gaat trekken dan heeft hij daar weer een ander doel. Hij neemt de leiding over de wandeling en dat is nu net wat we niet meer willen. Dus het kan zijn dat je de eerste dagen niet verder komt dan 10 meter van je huis omdat je alleen maar aan het omkeren bent.
Het trekgedrag is niet van gisteren op vandaag ontstaan dus ook het oplossen ervan gaat niet binnen 1 dag. Het is prima als je niet verder komt dan de deur of dan 10 meter van je huis, als je hond maar gaat begrijpen wat je van hem wil en dat doe je door steeds als hij aan de slappe lijn loopt hem te belonen, steeds als hij contact met je maakt hem te belonen.

9. Het allerbelangrijkste is dat er vanaf nu geen enkele wandeling meer op een andere manier gelopen mag worden. Als je persé snel weg moet en je wil je hond snel uitlaten, dan koop je een lange lijn, zet je de hond in de auto en rij je naar een plaats waar je hem even aan de lange lijn kunt uitlaten. Maar in geen geval mag hij tijdens de “normale” wandeling nog trekken aan de lijn.

Bij het doorzetten had ik beloofd er nog even op terug te komen waarom veel trainingen mislukken.

We hebben namelijk bij een hond (maar ook bij mensen) te maken met extinction burst. En dat wil niet meer zeggen dan dat het gedrag van een hond uitdooft op het moment dat hij er nooit meer reactie op krijgt.

En dat werkt als volgt:

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + SOMS REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE=  HET GEDRAG WORDT EERST HERHAALT,  DAN WORDT HET GEDRAG 10X ERGERE OM VERVOLGENS HELEMAAL TE STOPPEN.

Je ziet dus dat bij soms reactie, het gedrag herhaalt wordt door de hond en dat wil dus zeggen dat iedere keer als je de hond laat trekken je weer opnieuw met je training kunt beginnen.
Daarbij stoppen veel mensen op het moment dat het gedrag 10x erger is geworden omdat ze bang zijn dat ze het gedrag in plaats van verbeterd, juist verergerd hebben.
NEE het zijn de laatste stuiptrekkingen van de hond in dit gedrag om te kijken of hij alsnog zijn zin kan krijgen, als hij snapt dat hij vanaf nu nooit zijn zit meer krijgt dan zal het gedrag volledig uitdoven.

Eerst training, de rest komt later

Als je serieus van het trekken af wil zul je als eerste deze training moeten gaan volgen. Omdat je hond vervolgens iets gaat missen in zijn wandelingen als hij niet meer mag trekken ga ik je in de loop van de weken tips en adviezen geven om de wandelingen voor je hond leuker te maken maar dan samen met jou in plaats van hij alleen met het trekken.
Hou dus je mailbox in de gaten voor alle leuke tips en adviezen die eraan komen.

Heel veel trainingsplezier, blijf rustig en heel veel succes.

Hulp nodig, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *