Trekken aan de lijn, relatief makkelijk op te lossen!!

Het is een veel voorkomend probleem wat relatief simpel te voorkomen is en eigenlijk ook relatief simpel op te lossen is.

Zelf begonnen

Ik ben op dit moment bezig met een hond die moet leren te lopen aan de  lijn. De hond weegt echter ongeveer 50 kg en heeft nog nooit aan een lijn gelopen. Dat betekend dat hij als een dolle stier begon aan de lijn. Want ja….. opeens heeft iemand de controle over je en kun je niet zelf de kant op die je zou willen. En dan iets om je nek waar dan ook nog een lijntje aan hangt, dat is niet iets waar je als hond op zit te wachten heeft hij me vandaag duidelijk gemaakt.

Het grootste probleem

Het grootste probleem bij trekken aan de lijn zijn de baasjes zelf. Waar iedere baas tegenaan loopt die te maken heeft met trekken aan de lijn is dat ze de hond zielig vinden omdat hij niet kan wandelen.
“Hij moet zijn energie kwijt,” “Hij moet toch uitgelaten worden,” en zo zijn er nog tal van redenen waarmee we het gedrag in stand houden. Volgens de baasjes moeten de honden zoveel waardoor we continu wel een excuus hebben om het gedrag in stand te houden.

Hoe dan wel

Ik ben begonnen met alleen de lijn vast te houden op het terrein (kan ook prima in de tuin)en als hij aan de lijn trok liet ik deze weer los. De reden: Ik wil niet dat hij gecorrigeerd wordt op de lijn. De lijn is er uitsluitend om hem tegen te kunnen houden op het moment dat hij iets “gevaarlijks” wil gaan doen of als het nodig is. Ik wil verder dat hij zonder te trekken met me mee loopt.

Ik liet dus de lijn los op het moment dat hij begon te trekken en ik pakte de lijn weer vast op het moment dat hij rustig was en beloonde hem uitbundig. Dat was voor hem een reden om me in de gaten te gaan houden, want ik had lekkers bij me. Zo leerde hij op het terrein heel snel met me mee te lopen aan de slappe lijn, want als de lijn strak trok liet ik hem los. Na een paar keer losgelaten te hebben bleef hij netjes bij me en gingen we verder oefenen in de sluis.

In de sluis liep hij voor de eerste keer “klem” aan de lijn omdat hij vooruit schoot en ik bleef staan. Verbaasd keek hij me aan, die gelegenheid nam ik gelijk door te klikken en hem te belonen, waardoor de lijn slap kwam te hangen en we een stukje konden lopen. Omdat hij sneller vooruit wilde dan dat ik ging trok hij al snel de lijn weer strak. Iedere keer als hij de lijn strak trok gaf ik nadat hij stil stond nog een stukje extra waardoor er geen druk op de nek kwam. Dan bleef ik staan en, óf hij keek naar me, of hij liep terug naar me. Beiden is wat mij betreft goed dus wordt beloond.

Na twee keer de lijn strak getrokken te hebben bleef hij me in de gaten houden, en iedere keer als hij naar me keek, klikte ik en kreeg hij een beloning. Zo konden we rustig aan lopen in de sluis en bleef hij op me letten omdat dat hem iets opleverde.

Vervolgens gingen we naar buiten de poort. Dat was een stukje spannender, en al snel trok hij de lijn weer strak. Ik speelde gewoon hetzelfde spelletje. Maar omdat het buiten spannender was keek hij nadat ik stil stond niet direct naar mij, maar hij scande de hele omgeving af. Ik heb hem rustig laten begaan en ben rustig blijven staan. Nadat hij had gekeken voor zover hij kon kwam ik weer in beeld en kon het spel met belonen opnieuw beginnen. We hebben een klein stukje gewandeld aan de lijn, waarbij hij tot drie keer toe de lijn strak trok en ik direct bleef staan of hem uitnodigde om mee de andere kant op te gaan, als hij op de uitnodiging in ging beloonde ik hem uiteraard rijkelijk.

Ervaring

Hij heeft nu alleen geleerd dat er een eind zit aan de lijn en dat als je naar het baasje kijkt tijdens het lopen dat iets lekkers oplevert. Hij heeft ervaren dat hij rustig alles kan bekijken wat spannend is of wat misschien leuk is en dat alles op zijn tempo gaat.
En nee, we hebben geen wandeling gemaakt. Ik wil namelijk niet dat hij de ervaring krijgt dat hij me vooruit kan trekken met de lijn. Ik wil dat hij de ervaring krijgt dat samen wandelen leuk is en dat het hem wat oplevert. Ik wil hem de ervaring geven dat hij de omgeving waar hij loopt “onder controle” heeft en dat hij zich daar kan ontspannen. Dat hij op mij kan vertrouwen.

Netjes aan de lijn lopen kun je je hond leren

Er is voor jou als baas geen enkele reden om je hond aan de lijn te laten trekken. Alle reden die nu bij je opkomen dat zijn reden die voor jou belangrijk zijn en daarmee hou je het gedrag van je hond in stand.
Als je een hond hebt die trekt aan de lijn, start dan vanaf vandaag eens helemaal opnieuw met je hond en ga niet wandelen, maar gaan trainen met je hond. Start gewoon voor de deur van je huis en kom je vandaag maar 10 meter ver, dan is dat zo. Als je hond maar leert om aan de slappe lijn te lopen.

Maar wil je persé met je hond die 5 kilometer gaan lopen en vind je het prima dat je hond je over straat sleurt dan is mij dat ook prima. Voor je hond is het niet nodig, het is een kwestie van omdenken en eerst je hond gaan trainen, en van trainen wordt hij even moe als van 5 kilometer lopen, en dan pas weer gaan wandelen.

 

Lukt het niet laat me dat onder deze post weten met de reden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *