Tips om je hond te helpen bij zijn angsten

Je hond is angstig en je weet niet hoe je hem eruit kunt halen. Dat is de frustratie van hondenliefhebbers met een angstige hond. Toch kun je je hond helpen door onderstaande tips en zul je merken dat je hond steeds vrijer en vrolijker wordt.

De tips op een rijtje:

  1. Vertrouwen hebben van je hond
  2. Je hond afhankelijk van je maken
  3. Zelf als leider optreden, zorg dat je duidelijk bent
  4. Weet zelf wat je wil
  5. Niet troosten maar ondersteunen
  6. Zorg voor afleiding

Vertrouwen hebben van je hond

Als je je hond wilt helpen bij zijn angsten is het belangrijk dat je hond je volledig vertrouwt. Het klinkt een beetje gek maar het is bijvoorbeeld belangrijk dat je hond onder je door durft te lopen. Een hond die geen vertrouwen in je heeft vindt het eng als je over hem heen staat of dat hij onder je door moet lopen.
Daarnaast moet hij naar jou komen als hij angstig is in plaats van wegkruipen.

Honden, en met name angstige honden, zijn vaak enorm aanhankelijk. Mensen zien dat onterecht aan voor vertrouwen van de hond in jou. Maar als het erop aankomt dan wordt hun oerinstinct wakker en vertrouwen ze alleen nog op zichzelf. Het is belangrijk dat de hond dus dat vertrouwen in jou gaat krijgen in plaats van uitsluitend in zichzelf.

Je hond afhankelijk maken

Je hond afhankelijk maken is dus een manier om vertrouwen te winnen van je hond. Geef hem eten uit de hand, altijd en overal. Als dat lukt en hij pakt op elk moment eten van je aan en overal dan heb je al een middel om te kunnen belonen. Laat hem ook werken voor zijn eten in plaats van hem het zo te geven. En dat werken hoeft niet moeilijk te zijn, laat hem zitten, liggen, gewoon wat gehoorzaamheidsoefeningen doen. Ook dat versterkt de band met je hond

Zelf als leider optreden en zorg dat je duidelijk bent.

Als jij je hond gaat laten bepalen zal zijn angst toenemen. Een angstige hond is niet in staat rationele beslissingen te nemen. Het is voor hem vechten of vluchten, meer gedragingen zijn er niet als hij angstig wordt. Het is dus belangrijk dat jij als leider ook de leiding neemt en geen enkele beslissing aan je hond overlaat. Daardoor haal je een stuk van zijn verantwoordelijkheid weg en heeft hij ruimte in zijn kop om te leren. Zorg ook dat je duidelijk bent. Je hebt gekozen voor rechtsaf, dan gaan we ook rechtsaf of er nu dingen staan waar jij bang van wordt of niet, we slaan ons er samen doorheen. Ga niet mee in zijn vermijdingsgedrag, maar wees duidelijk in wat je wil op het moment dat hij bang is. Zorg dus ook dat je zelf weet wat je wil.

Weet wat je wil

Je wil waarschijnlijk niet dat je hond rillend onder een kastje ligt als hij bang is, je helpt hem daar ook niet mee door hem daar te laten liggen. Je wilt misschien dat hij gewoon in zijn mand gaat liggen. Als je aan het wandelen bent en je hond is bang van iets, wil je niet omdraaien en de andere kant oplopen, je hebt een doel. Je wilde ergens naar toe, of een bepaald rondje maken. Je maakt dat rondje ook gewoon. Jij hebt de leiding. Door te laten zien dat jij dat prima kunt en dat je hond zich daar geen zorgen over hoeft te maken neem je hem een stukje verantwoording af, wat hij toch al niet aan kon.

Ik vertel altijd aan bange honden, als ze ergens van geschrokken zijn op hele vrolijke toon:”Dat ging goed he? Je bent nog niet dood. Je leeft nog en er is niets gebeurt.”  Je ziet dan de spanning lanzaam afvloeien, doordat ik hoog en enthousiast tegen ze praat.

Niet troosten maar ondersteunen.

Door mee te gaan in de emotie van de hond, bevestig je zijn angst. Door met hem mee te gaan om te kijken wat er nu zo eng is en door er aan te zitten, te laten zien, ondersteun je hem.
Klappen van vuurwerk kun je niet laten zien. Maar je kunt hem vlak na een klap wel bij je roepen en hem bijvoorbeeld laten zitten voor een snoepje. Als je ziet dat hij schrikt, en daardoor probeert te schuilen probeer hem dan terug te halen voor een korte oefening met beloning uiteraard als dat lukt. Door hem te roepen met de intentie dat je hem iets gaat laten doen, gebruik je een ander stemgeluid. Je gebruikt een andere energie. Daardoor zul je je hond na verloop van tijd sneller terug hebben uit zijn angst.

Zorg voor afleiding

Door te trainen met je hond, leert je hond dat het leuk is bij jou en veilig. Door met hem te trainen op dingen die hij al lang kan op het moment dat hij angstig is leid je hem af van hetgeen hij bang voor was. Als het iets is wat hij ziet kun je eerst proberen het voorwerp te gaan bekijken en hem daarna iets te laten doen. Als het gaat om bijvoorbeeld klappen van vuurwerk dan kun je hem roepen en voordat je hem gaat aaien eerst laten zitten, of liggen, dan beloon je namelijk niet zijn angst maar zijn “prestatie”

Bovenstaand zijn de punten waarop de meeste winst te behalen valt als je een angstige hond hebt.
Een hond is van nature niet angstig.
Hij is angstig gemaakt door allerlei dingen. Dat kunnen geluiden zijn die hem herinneren aan……….
mensen, of kleding die hem herinneren aan……….., voorwerpen die hem herinneren aan……………

Een hond leeft in het hier en het nu. Hij is niet angstig omdat hij zo angstig is, maar door een associatie met iets wat hem angst heeft aangejaagd.
Als een hond angstig is en niet bang van jou, dan wordt hij beloond voor zijn angstige gedrag. Een hond doet nooit iets voor niets.
Dit is voor sommige mensen een eye opener, maar voor sommige mensen ook een domper. Die gaan er namelijk niet vanuit dat ze dit gedrag zelf in stand houden en dat geloven ze ook niet.

Maar het is belangrijk te weten dat een hond gedrag herhaalt wat hem iets oplevert. En het kan goed zijn dat angstig gedrag hem aandacht oplevert. Hetzij positief doordat je eraan wil werken, hetzij negatief doordat je hem troost of anderszijds beloond.
Daarom is het veelgehoorde advies ook negeren.

Ik ben het met dat advies niet eens maar ik kan het me wel indenken. Als je het moeilijk vindt je hond niet te troosten, dan kun je hem beter negeren. Want met troosten geef je je hond aandacht waardoor hij zijn gedrag zal herhalen.

Ik ben gespecialiseerd in ongewenst hondengedrag en ik kan je door middel van gratis tips en adviezen heel veel handvaten geven voor je eigen hond.
Schrijf je hieronder in.

Schrijf in voor de tips en adviezen

* indicates required


Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer