“Speels” bijtgedrag

Een hot item wat ik veel bij mensen met herder hoor. Nu sta ik schijnbaar bekend als herderopvang dus krijg ik ook heel veel mensen die herders hebben die met problemen bij mij komen.  Het “speels” bijtgedrag is daarbij een veel voorkomende vraag.
De mensen noemen het vaak speels bijtgedrag maar hebben ondertussen soms echt wonden of complete blauwe plekken. Wat als de bijtrem bij je hond niet werkt?

Speels tussen aanhalingstekens

De mensen die mij benaderen met dit probleem benoemen het probleem altijd als speels bijtgedrag terwijl het voor mij al lang niet meer speels is.
Het wordt ook wel genoemd als dat de hond niet goed kan richten en per ongeluk in je handen of iets anders bijt.

1 ding, een hond kan heel precies richten waar hij moet bijten en als hij “per ongeluk” in je vingers bijt kan dat alleen als je het speeltje zodanig vast hebt dat hij het niet kan pakken zonder in je handen te bijten. Heb je het speeltje bijvoorbeeld vast en hangt er nog een groot deel los waar hij in kan bijten dan is het bijten in je handen niet per ongeluk maar gewoon EXPRES.
Een andere reden waarom de hond in je handen en kleding kan gaan bijten is omdat hij te hoog in zijn drift staat. Hij is dan zo opgefokt dat hij niet meer kijkt waar hij bijt. Op dat moment is het zaak het spel te stoppen en de hond te laten rusten.

Moederhond versus pups

Niet Iedereen heeft het geluk gehad om eens een nest te observeren. Om te kijken hoe broertjes en zusjes met elkaar omgaan en hoe een moederhond met de pups omgaat. Ik ben dan ook heel fel tegen de leeftijd van 7 weken dat een pup weg mag bij de moeder omdat ze van de moeder nog zo ontzettend veel leren, maar dat is een andere discussie.

Pups onderling spelen, vechten, rijden op elkaar en dat allemaal om te leren hoe hard je kan spelen met een soortgenoot, en onder andere om te leren hoe hard je kan bijten voordat de andere hond pijn heeft.

Je ziet in een nest ook dat het er soms best hard aan toe gaat maar op het moment dat een pup jankt dat het spelen meteen gestaakt wordt. De gebeten pup druipt af en het spel wordt per direct beeïndigd.
Ook als de moeder speelt met de pups gaat dit op dezelfde manier. Alleen de moeder jankt in dit geval niet meer snauwt de pup af en het spel wordt per direct beeïndigd.
Hieronder een mooi filmpje hiervan

Fanatieke honden

Het “speels” bijten komt vaak voor bij hyperactieve honden (link  hyperactieve hond ) Er zit en geen rem op de hond en naast dat de rem ontbreekt ontbreekt ook de bijtrem. Dus 2 dingen om aan te werken in dit geval.
Hierboven staat de link al naar hyperactieve hond. Ook al heb je niet de verdere problemen van een hyperactieve hond, door de adrenaline kan het wel dat de hond doorslaat in zijn fanatisme en kan de hond te hoog in zijn drift komen waardoor hij gestopt moet worden.

Te hoog in de drift

Laten we eerst naast de hyperactieve hond ook het stukje te hoog in de drift even aanhalen.
Een hond die drift opbouwt werkt als een motor. Hij start rustig op maar langzaamaan gaat hij een versnelling hoger, en nog eentje en nog eentje en nog eentje.


Echter in plaats van dat jij schakelt heb je een automaat in je hond zitten die automatisch omhoog schakelt en bij de bochten niet meer terugschakelt. Als jij dan meegaat in het omhoog schakelen dan zal de hond op den duur op de 200 (km per uur ter vergelijking) zitten. En op het moment dat hij zo hard gaat is het voor hem onmogelijk om nog te sturen (in de bochten ter vergelijking) en zal hij dus uit de bocht vliegen door in het wilde weg te gaan happen waarbij hij in dat geval dus inderdaad “per ongeluk” vingers meepakt of een stuk been of what ever. Maar dat kan ook niet anders als je zo hard gaat.

Omdat hij een kick krijgt van het zo hard gaan wil hij ook hard blijven gaan. Hij zal op het moment dat je dan stopt met spelen of iets weglegt simpelweg in jou bijten. Hij kan niet anders, want anders vliegt hij uit de bocht. Even simplistisch voorgesteld.

Je hond leren kennen

Het is dus zaak dat je heel snel je hond leert kennen en dat je ook heel snel ziet dat hij te hoog in zijn drift komt als je met hem aan het spelen bent. Eigenlijk is het het beste om de eerste tijd even geen drukke trekspelletjes met hem te doen, of spelletjes waarvan hij hoog in zijn drift komt maar eerst beginnen met de adrenaline te gaan laten zakken door hem te gaan laten rusten. Rustig leren op de plaats te liggen en hem “aan en uit” te gaan leren zetten.

Pas als je die controle over je hond hebt dan kun je weer wat wildere spelletjes met hem gaan doen en het spel stoppen op het moment dat je ziet dat hij te hoog in zijn drift komt.

Rust

Als je je hond volledig onder controle hebt en bovenstaande volgt zul je snel een hond hebben die je niet meer bont en blauw bijt maar die weet hoe ver hij kan gaan, en jij weet hoe ver je je hond kunt laten komen.

Politiehonden en pakwerkhonden

De hoge drift wordt bij de politiehonden en de pakwerkhond (sport) wel gebruikt om los te gaan op de pakwerker, maar die honden staan dan dusdanig onder controle dat ze niet gaan zonder dat ze daar toestemming voor krijgen. Het is dus belangrijk als je zoiets met je hond wil gaan doen dat je naar een erkende club hiervoor gaat en niet zelf gaat trainen met je hond. Want door je te laten bijten door je hond leer je hem echt niets aan dan alleen dat hij mag doen wat hij wil als hij daar zin in heeft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *