Recht op ongewenst gedrag!

Een hond heeft recht op ongewenst gedrag!

Waarom?

Omdat elke hond recht heeft op welzijn. Welzijn wordt bepaald door gezondheid en functioneren. Door de mogelijkheid om soorteigen en natuurlijk gedrag te tonen. Door je gemoedstoestand. Genoeg mogen doen met je koppie en je lijf is daarbij van onnoemelijk belang.

Helaas echter, wordt de meeste honden veel te weinig activiteit gegund.

De baas is immers druk. Hij werkt. Hij sport op de sportschool. Hij moet zijn sociale media bijhouden. Hij moet zijn sociale contacten bijhouden. En de hond. Die is toch zijn huisdier, die is dus (t)huis. Alleen.

Dat is niet fair.

Dus, jammer voor de baas, beste hond, maar dan maar je kaakspieren bewegen door het bankstel te versplinteren. Dus, jammer voor de buren, maar dan maar je soorteigen gedrag tonen, door de buren tot wanhoop te drijven met je geblaf. En zorg vooral ook voor je lichamelijke conditie, lieve hond, door eindeloos lang voor je baas uit te rennen als die je wil aanlijnen. Sleep hem tot slot zeker ook de hele wijk door op weg naar die ene plasplek. Dan span je je spieren in die vijf minuten nog wat meer aan.

Je hebt recht op ongewenst gedrag, beste hond!

Hoewel het me zeer spijt dat dat ongewenste gedrag zo veel vervelende neveneffecten heeft. Omdat het je lijf en je hoofd schaadt. Omdat je splinters van het bankstel achter in je bek kan krijgen tijdens het slopen, je stressniveau te hoog is tijdens het blaffen, je onder een auto kan komen als je van je baas wegrent, je nek en rug kapot gaan als je aan de lijn trekt.

Ongewenst gedrag mag dan je recht zijn, het geeft je niet genoeg gelegenheid om op een gepaste wijze je energie te verbranden. Het maakt je niet gelukkig. Het is jammer voor jou, dat je baas je geen ander recht geeft, dan het recht op ongewenst gedrag. Het is spijtig voor de buren, die geen rust vinden door je geblaf. Het is bijzonder vervelend voor die andere mensen in het park, die je omver rent. Ook zij hebben er niet om gevraagd. Maar met je baas heb ik geen medelijden. Niet. Totdat hij beseft dat je meer nodig hebt dan drie maal daags vijf minuten een standaard blokje om.

Lieve hond, je hebt recht op ongewenst gedrag. Maar eigenlijk heb je vooral recht op meer. Meer beweging is soms een kant-en-klaar oplossing voor ongewenst gedrag. Simpelweg omdat de meeste honden in Nederland de kans niet krijgen hun geestelijke en lichamelijke energie voldoende te verbranden. Dat is pech voor de bazen en de buren. Maar met name voor jou als hond.

Door Ir. Ineke R. van Herwijnen
Hondenbescherming.nl