Oplossingen voor probleemgedrag bij honden ALTIJD goed

 

Hoewel ik het met veel oplossingen niet altijd eens ben is het wel zo dat vrijwel iedere aangedragen methode de oplossing kan zijn. Heel vervelend gezegd ligt het ontstaan van het probleem van de hond vrijwel altijd bij het baasje. Maar het feit dat een aangeboden oplossing niet werkt die schuld ligt ook vaak bij het baasje en deels bij de gedragstherapeut of trainer. Wat er vaak mis gaat, ga ik je in dit artikel vertellen

Probleemgedrag van een hond

Het is voor ieder mens verschillend wat men als probleemgedrag ervaart. Voor de een is bepaald gedrag probleemgedrag terwijl voor de ander hetzelfde gedrag totaal niet tot problemen leidt. Probleemgedrag is dus erg persoonsgericht en ik vind dat er dan ook een persoonsgerichte aanpak op moet komen en geen aanpak die zogenaamd past voor elke hond.

Ontstaan van probleemgedrag bij de hond

Het ontstaan van het probleemgedrag is veelal de schuld van de baas. Uiteraard niet bewust want dan zou het niet ontstaan zijn. Veel probleemgedrag wordt pas opgemerkt op het moment dat het al lang aan de gang is en de baas opeens ontdekt dat er geen weg terug meer lijkt te zijn. Dan wordt de focus door de baas op het probleem gelegd waardoor het probleem groeit. Alles wat je aandacht geeft groeit namelijk. Op een gegeven moment is de maat vol en moet er iets gebeuren. Mensen gaan op zoek naar hulp in de vorm van een training of een gedragstherapeut.

Training of een gedragstherapeut voor honden

Het grootste gebrek van een gedragstherapeut of een trainer voor honden vind ik dat ze wel een beetje uitleg geven over hoe het probleem ontstaan is, maar vaak niet voldoende. Vervolgens krijgt het baasje handvaten om met het probleem om te gaan. Vaak zijn deze handvaten gericht op symptoombestrijding. Dat is op zich geen probleem omdat soms een snelle fix mensen vertrouwen geeft. Maar er moet ook wel iets gedaan worden aan het probleem op de achtergrond. Het probleemgedrag is niet voor niets ontstaan en het heeft een achtergrond. Als je als trainer of gedragstherapeut alleen voor een snelle fix gaat ben je verkeerd bezig

En waarom ben je dan verkeerd bezig? Mensen hebben tijd nodig om uit vaste gewoontes waar ze nu in zitten te komen. Ook honden hebben tijd nodig om uit vaste gewoontes te komen. Ze moeten zichzelf iets anders aanleren. En dat geldt zowel voor het baasje als voor de hond. Dat kost tijd maar bovendien moeten met name mensen de noodzaak inzien van deze vaste gewoonte te doorbreken en er een nieuwe gewoonte voor in de plaats te zetten.

Noodzaak van het uitleggen van een nieuwe gewoonte

Als je als trainer een nieuwe gewoonte bij mens en hond wil aanleren moet je hen ook vertellen waarom dit volgens jou gaat werken. Wat de eerste signalen zijn waaraan ze zien dat het werkt en hoe het zich in de tijd moet ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk de valkuilen te noemen waar ze tegenaan kunnen lopen.
Maar het belangrijkste is dat mensen die eerste verandering in de hond (her)kennen waardoor het vertrouwen in de methode stijgt en waardoor mensen langer bereid zijn deze gewoonte vol te houden. Daarnaast is het belangrijk ze te wijzen op de extinction burst (zie link) en het is belangrijk uit te leggen wat er precies bij de hond gebeurt volgens jou waardoor jouw methode werkt.

De methode moet bij de baas passen

Dan is het nog belangrijk dat je een methode kiest of een manier van werken die bij de baas past. Je hebt te maken met hondenbaasjes die alles met harde hand op willen lossen en je hebt te maken met hondenbaasjes die alleen maar lief tegen hun hond kunnen doen. Juist die laatste groep is er al snel van overtuigd dat ze niet de juiste baas zijn voor hun hond omdat ze methoden krijgen aangereikt die ze niet kunnen uitvoeren omdat dat niet in hun aard zit.

Als je een zachtaardige baas hebt zul je moeten gaan als trainer voor een zachtaardige training, die misschien iets langer gaat duren maar die ook effect heeft. Als je een zachtaardige baas vraagt keer op keer aan de riem te trekken als de hond trekt zal de correctie altijd te zachtjes zijn om effect te hebben en voelen ze zich daar ook nog eens niet prettig bij. De hond zal dit merken, de baas is niet consequent of neemt juist af in kracht op het moment dat hij corrigeert. De hond merkt dit feilloos op en zal daarop reageren met misschien nog wel veel feller gedrag.

Dan kun je er ook vanuit gaan dat een baas dit niet vol gaat houden. Het past niet bij ze en dus laten ze het langzamerhand versloffen waardoor ze terugvallen in het oude patroon.

Maatwerk

Als je als trainer maatwerk levert zul je zien dat je veel meer tevreden klanten krijgt. Maatwerk betekend dat je kijkt naar de hond (zachtaardig of harde hand nodig) naar de baas die het moet uitvoeren (zachtaardig of normaliter harde hand) Je zult het probleem wat er nu is begrijpelijk en inzichtelijk moeten maken voor de baas en je zult het resultaat begrijpelijk en inzichtelijk moeten maken voor een baas.
Je zult de baas bij de uitgelegde methode moeten observeren maar ook vragen of dit bij hem past en of hij dit een half jaar kan volhouden. Je zult hem ook moeten vragen hoe hij zich erbij voelt.
Daarnaast zul je er ook bij moeten vertellen wat er naast het resultaat nog aan ander “probleemgedrag” op kan duiken door deze methode en hoe ze dit direct kunnen omkeren

Kruip onder de huid van je hond

Tenslotte zul je als trainer het baasje moeten leren onder de huid van de hond te kruipen en door zijn ogen te kijken, ook dat zul je moeten oefenen met het baasje

Mijn mening

Als je als gedragstherapeut of trainer van honden op deze manier met baasje en honden om kunt gaan weet ik zeker dat je succesvol bent en weet ik zeker dat je een grote klantenkring hebt. Als je een gedragstherapeut of trainer bent die snel geld wil verdienen en de hond door overrulen kort op de rit kan zetten en het baasje continu de schuld geeft als het hem niet lukt dat op dezelfde manier te doen dan ben je in mijn ogen volledig verkeerd bezig wat ten koste gaat van vele honden die jouw praktijk bezoeken.

Wij als ervaringsdeskundige van honden

Wij werken met maatwerk. Ik baal er soms van dat mensen pas zo laat bij ons komen en dat ze pas bij ons komen als ze al vele honderden soms duizenden euro’s hebben uitgegeven aan gedragstherapeuten die niets bereikt hebben.

Heb je een probleem? Ik wil je graag proberen te helpen info@hondenopvang-pannehoeve.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *