Opleiding tot speurhond of detectiehond

Home > over ons > opleiding tot speurhond of detectiehond

For English click here

Wij leiden speurhonden op. De zogenaamde groene honden. In opleiding voor detection dog
Een groene hond wil zeggen dat we de hond leren speuren in iedere situatie en onder alle omstandigheden. De geleiders die op zoek zijn naar speurhonden willen uiteraard het liefst een hond die ze meteen op de stof kunnen zetten en die ze niet eerst nog alles aan moeten gaan leren. De honden die bij ons vandaan komen moeten het liefst zo snel mogelijk aan  het werk.

Groene honden

Groene honden wil dus zeggen dat de hond zover is dat hij kan speuren en weet wat het commando zoek betekend.
Een groene hond mag niet ouder zijn dan 2 jaar als hij bij ons start met training en niet jonger dan 8 maanden.
We trainen alle honden op een bal. Natuurlijk wordt de training opgebouwd van eenvoudig naar echt moeilijk. Er wordt bij ons op de Pannehoeve zowel binnen als buiten getraind. We hebben een aantal buitenvelden en een grote schuur waarin we speuren. De schuur is opgebouwd uit verschillende kennels, een groot open gedeelte, een speur “woonhuis” en een verdieping.
We starten in de kleinste kennel en gaan zo steeds een stukje verder.

Als de hond op eigen terrein goed speurt dan gaan we oefenen en speuren op andere locaties. Mijn man heeft een fabriek en die gebruik ik in de avonduren om met de honden te speuren. Complete nieuwe locatie, groot en met heel veel nieuwe geuren. Verder gaan we uiteraard naar het bos waar veel andere honden komen dus afleiding van luchtjes, en afleiding van wandelende mensen. We wonen vlak bij een vissershaven dus daar speuren we regelmatig, in de stad, op het dorp. We trainen de honden op zoveel mogelijk locaties zodat ze niet snel meer afgeleid worden.
Alle locaties waar we met de hond zijn geweest en de vorderingen daar worden bijgehouden in een logboek zodat we de nieuwe geleider volledig kunnen voorlichten over wat we met “zijn hond” al gedaan hebben en wat hij geleerd heeft.

Plezier

Het belangrijkste voor ons is dat de hond het met plezier doet. En dat ze het met plezier doen is wel heel duidelijk. We hebben een speurhond trainer en als die binnenkomt dan gaan alle speurhonden uit zichzelf bij de deur naar de schuur staan in de hoop dat ze mee mogen gaan speuren. De beloning is altijd een bal of een speeltje.

Om die reden nemen we ook alleen honden die op die gek zijn op een balletje, of een ander speeltje en waar ze indien nodig een half uur naar kunnen zoeken en het niet opgeven. Zo belangrijk moet het speeltje voor ze zijn.

Je kunt dit een hond niet aanleren. Hij heeft van nature de buitdrift. Als het erin zit kun je het alleen maar triggeren en gebruiken. Als het er niet in zit komt het er alleen in met veel dwang en dat is iets waar wij pertinent tegen zijn om de hond onder dwang te laten werken.

Waar gaan deze honden naar toe?

We hebben het afgelopen jaar een behoorlijk aantal “verkopers” van dergelijke honden bezocht. Over het algemeen allemaal verkopers die de honden naar Amerika transporteren. Dat is niet wat wij voor onze honden willen. Uiteraard mogen de honden in Amerika te werk worden gesteld maar dan wel met de juiste nazorg en de juiste controles.

Wij zijn hiervoor een rescue organisatie geweest en eigenlijk nog steeds. Onze honden worden niet speciaal gefokt hiervoor. Wij gebruiken afstandshonden maar ook buitenlandse honden die in het asiel niet wegkomen omdat ze te druk zijn bijvoorbeeld. Een echte werkhond is eigenlijk te druk voor in huis. Maar omdat deze honden vaak uit vervelende situaties of een asiel situatie komen is het niet de bedoeling dat ze van de regen in de drup komen. Wij vinden het dus belangrijk dat het bedrijf die de honden verkoopt dat op de juiste manier doen. Het welzijn van de hond moet dus voorop staan. Verder willen we graag dat de bedrijven die de honden verkopen ook zicht houden op de honden en weten dat de honden gewoon goed zitten.

Op dit moment werken we met twee bedrijven waarmee de samenwerking goed voelt. Ze hebben hart voor dieren en het welzijn van de honden staat op de eerste plaats. Ze weten precies waar de honden zitten, bij welke geleiders en hoe het met ze gaat.

Wat gaan de honden doen?

Het spreekt vanzelf dat de honden gaan speuren. Ze worden bij de bedrijven op stof gezet en dat wil zeggen drugs, explosieven, bedwansen, of andere stof waar op dat moment een gebrek aan speurhonden in is. Na die training worden ze gekoppeld aan een geleider en wonen ze over het algemeen ook bij die geleider. Het zijn dus naast werkhonden ook gewoon huishonden. Sommige honden lukt echt niet in een huis en verblijven ze in een kennel maar nog steeds wel bij de geleider thuis.

Allemaal blije honden

Onze missie is: allemaal blije honden en ik ben er zeker van dat de speurhonden die via ons geplaatst worden allemaal blije honden zijn. Ze mogen namelijk iedere dag doen wat ze het liefst doen en dat is zoeken en spelen met hun bal of hun speeltje. Daarnaast is iedere geleider gek van zijn hond(en) en wordt er uiteraard dagelijks getraind, maar ook gewoon uitlaten en knuffelen en spelen hoort bij het leven van een speurhond.

Lees ook:

Mijn blogpost over speurhonden

Informatie

Heb je een geschikte hond die niet bij je kan blijven of ben je op zoek naar een groene hond  Neem dan contact op met Jolanda via info@hondenopvang-pannehoeve.nl of 0647559799

Ben je niet op zoek naar een hond maar wil je met je eigen hond lekker gaan speuren?

Klik dan hier voor een workshop detectiespeuren