Mijn hond wil niet eten of mijn hond eet slecht

Mijn hond eet slecht

De ene hond is een slechtere eter als de andere hond. En dat is prima zo lang ze niet extreem mager zijn.
Als je de hond van pup af aan hebt en het is altijd een slechte eter geweest dan zou ik stoppen met me hier druk over maken.

Mijn hond eet maar af en toe

Bij veel honden die dit probleem hebben saat de voerbank een hele dag gevuld. Dat betekend dat de hond zelf kan bepalen of hij eet.
Hoeveel hij eet, en wanneer hij eet. Is dat bij jullie ook aan de hand en heb je het idee  dat je hond te weinig eet? Ga dan de voerbak overdag weghalen. Stel 2 eetmomenten per dag in. Iedere dag op nagenoeg de zelfde tijd. Laat de bak 10 minuten staan en als hij niet eet haal je hem weg.

Te veel aandacht aan het eten besteden

Soms heeft de hond er ook last van als er teveel druk is rondom het eten.
Hij voelt het over het prima aan dat jij je druk maakt over het eten. ( of eigenlijk het niet eten). Daardoor krijgt hij aandacht ,dat kan een reden zijn van niet eten.

of er is stress ontstaan rondom het eten. Dan kan het zijn dat de hond niet kan eten vanwege de druk en de stress rondom het eten.

Oplossing voor een hond die niet wil eten

Ga de hond 2x per dag voer geven en zet de bak bij je in de buurt maar negeer het feit dat hij niet eet.
Weeg het eten aan het begin van de dag, verdeel het in 2 porties en weeg het op het eind van de dag. Schrijf op hoeveel hij heeft gegeten (ook tussendoortjes) en hou dat 2 weken vol.

Verbetert het eten?

Zo ja, lekker zo doorgaan.
Zo nee, geef hem eens een andere brok (ga van geëxpandeerd naar geperst of andersom) Ga dan op dezelfde manier weer 2 weken aan de slag.
Eet hij dit beter of juist minder?

Testen als het nog niet opgelost is.

Switch eens over naar vers vlees, of doe een rauw ei over de voeding, of doe wat blikvoer door het voer. Test uit waarbij hij het beste eet. Hou alles wel 2 weken vol. Test ook uit of de hond beter eet als jullie in de buurt zijn. Of eet hij juist beter als jullie niet in de buurt zijn.

Tussendoortjes

Pakt de hond wel tussendoortjes aan? Zo ja wat zijn de tussendoortjes? Is het menseneten, worst of gewone droge snoepjes.
Weeg de tussendoortjes eens mee als hij die wel eet. Wat is de hoeveelheid die hij eet met tussendoortjes.

Probeer eens of hij zijn eigen eten misschien als tussendoortjes aan wil aanpakken. Het kan de manier van aangeven zijn die hem wel laat eten.

Hond wil niet eten  maar wel koekjes

Als de hond niet wil eten maar wel lekkere dingen  wil dan mag hij vanaf nu niet meer de koekjes die in de pot zaten  maar gaat er een pot met zijn eigen voer als koekjes op de plaats van de echte koekjes. Vanaf nu krijgt hij geen koekjes meer maar gewoon een brokjes van zijn eigen voer als tussendoortje.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

In principe kan een hond 100 dagen zonder eten. Uiteraard afhankelijk of hij goed op gewicht is. Als een hond niet goed op gewicht is en al erger mager is dan zal het uiteraard veel korter zijn. Maar een gezonde hond kan 100 dagen zonder eten.

Echter een hond zal uit zichzelf als hij  eten aangeboden krijgt geen 100 dagen gaan vasten. Dat hij waarschijnlijk niet graag en enthousiast eet dat zou kunnen maar hij zal geen 100 dagen zijn voer weigeren.

Hond is een kieskeurige eter

Er zijn honden die met weinig smaken en structuren van brokken in aanraking zijn geweest in hun vroege jaren. Het kan zijn dat een hond bepaalde structuren vervelend vindt in zijn bek of om op te pakken. Je kunt dat uittesten met gebakken brokken, geperste brokken en vers vlees.

Waar valt hij wel op aan en wat wil hij absoluut niet. Sommige honden (en met name kleine hondjes)
zijn inderdaad kieskeurig. Een paar dagen dit en dan weer een paar dagen dat. Voor hen kun je wat verschillende smaakjes kleine zakjes brokken nemen als je het lastig vindt dat je hond niet eet. Maar ook kieskeurige eters krijgen een keer honger en gaan dan gewoon eten.

Mijn hond wil echt niet eten

Nieuwe hond

Als een hond bij jullie nieuw in het gezin komt kan het zijn dat hij de eerste dagen niet wil eten. Het maakt niet uit of het een volwassen hond is of een pup. De eerste dagen zijn eng en spannend.

Een hond is echter volledig gefocust op zijn neus. Neem om die reden het eten van de vorige verblijftplaats mee voor de eerste weken. De hond zal zijn voer “veilig” vinden ruiken. Dit hoort tenslotte bij zijn “vorige” leven. Hij zal dan sneller en makkelijker gaan eten als dat hij compleet nieuw voer krijgt.

Hond die al langer bij jullie is

Heeft de hond altijd goed of in ieder geval normaal gegeten? Eet hij nu opeens minder dan normaal (voor langer dan een week) of wil hij opeens helemaal niet meer eten? Hij kan dan ergens last van hebben. Het is zaak om dan een dierenarts te raadplegen.

Zieke hond wil niet eten

Over de zieke en de oude hond die niet wil eten heb ik aparte artikelen gemaakt.

Mijn hond wil niet eten uit de voerbak

Een hond die niet wil eten uit de voerbak is een veelvoorkomend verschijnsel.
Vaak zijn het honden die wat angstig of schrikachtig zijn. Het kan verschillende oorzaken hebben.

  • De bak blinkt en geeft schaduw als hij met zijn kop dichtbij komt
  • De bak maakt geluid als deze verschuift
  • Er is iets gebeurt terwijl hij aan het eten was uit de bak (en nu durft hij niet meer)
  • De ruimte waar de bak staat is eng of spannend
  • De geur van de bak (of van het afwasmiddel) geeft hem een vervelende associatie

Hond wil niet eten

Het is een hot item bij hondenliefhebbers.
En ik snap het als een hond ziek is en plotseling niet meer eet (voor meerdere dagen). Dan is een bezoek aan de dierenarts ook heel belangrijk.
Verder is het helemaal niet zo’n probleem als de hond niet of weinig eet. Wij hebben verschillende moeilijke eters gehad maar als ze op gewicht blijven is het prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *