Mijn hond valt uit aan de lijn

Dit ziet er niet uit als uitvallen, maar hij bereid zich alvast wel voor door de omgeving te bekijken.

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: “waarom valt mijn hond uit aan de lijn en niet als hij los loopt?” Dit is het derde artikel in een serie artikelen over uitvallen van de hond.

Muppet

Muppet is mijn border collie die aan de lijn altijd loopt te vervelen. Niet alleen trekt hij enorm aan de lijn, maar als hij iets spannend vindt valt hij ook uit. Vanmorgen liepen we op het dorp en waren we aan het trainen in het speuren met hem. Hij loopt dan aangelijnd om zijn zoekgebied te verkleinen. Er komt een vrouw met een rollator aan en hij valt uit. Hij loopt normaliter altijd los en valt dan nooit ergens naar uit. Sterker nog hij gaat dan juist bij zulke dingen kijken. Maar hij blijft dan wel zelf in contact met mij door steeds naar me te kijken.

Contact


Een hond die uitvalt aan de lijn daar is vaak moeilijk contact mee te krijgen. Je hond heeft namelijk de focus al gericht op hetgeen hij ziet of hij scant de omgeving om te kijken of alles veilig is.

Hier een filmpje van Bassie die aan het scannen is en waar bijna geen contact mee te krijgen is.

Een hond aan de lijn heeft contact met jou. Niet zoals jij dat wil maar via de lijn staat hij in contact met jou. Hij hoeft dus niet te kijken of jij er nog bent. Dat voelt hij prima aan de lijn. Als hij echter los is van de lijn dan weet hij niet of jij hem nog “steunt”. Het kan zomaar zijn dat je opeens weg bent gegaan zonder dat hij dat in de gaten heeft gehad. Hij moet dus nu zijn aandacht verdelen tussen jou en de omgeving. Daarnaast kan hij er zonder lijn niet blind op varen dat jullie samen het “gevaar trotseren”.

Geen vrijbrief om je hond los te laten

Vaak ondervind je per ongeluk dat het beter gaat als je hond los is, doordat hij per ongeluk los loopt. Ik raad dan ook zeker niet aan als je hond uitvalt om het eens los te gaan proberen!!

Geen emoties via de lijn

Een ander punt waarom de hond het soms beter los van de lijn doet dan aangelijnd is dat je zelf ook geen emoties door kunt geven via de lijn. Je kunt nog zo je best doen om dat niet te doen maar je houdt je hond gewoon niet voor de gek. Één seconde je hoofd er niet bij en je geeft een signaal af.

Ik was afgelopen week met Bassie aan het trainen. Het ging eigenlijk heel lekker. Op het moment dat hij ging scannen liep ik direct terug en stukje bij beetje kwamen we vooruit. Opeens gaat hij focussen (hij ziet iets en gaat daar naar staren). Normaliter ga ik dan direct achteruit lopen of keer ik om en zorg dat hij er zo snel mogelijk uitkomt. Ik negeer een tegemoetkomende hond (of scooter, brommer, jogger etc net waar je hond op reageert) normaal gesproken en daardoor geef ik geen signaal af en handel ik alleen op zijn reacties. Ik heb hem daardoor altijd vrij snel uit zijn focus.
Ik had echter op dat moment op die plaats geen andere hond verwacht. Ik kijk dus op waar hij op focust in plaats van direct te handelen en ik zie een hond die we al heel dicht genaderd waren. Ongemerkt en ongewild geef ik toch een signaal af want op het moment dat ik de hond zie valt Bassie uit naar die hond. Ik had hem er snel weer uit door meteen te handelen maar ik wil daarmee aangeven dat ik dus op dat moment een signaal heb afgegeven wat hem of heeft getriggerd of heeft versterkt in zijn gedrag.

Geen mogelijkheid om te vluchten

Het laatste punt is dat je hond aan de lijn niet kan vluchten. Er zijn voor een hond maar twee opties bij dreigend gevaar en dat is vechten of vluchten. Vluchten aan de lijn is niet mogelijk dus kiest hij voor het vechten en met alles wat hij in zich heeft bereidt hij zich daar continu op voor.

Samengevat

Doordat de hond aan de lijn zit is er voor hem geen noodzaak om op een andere manier contact te maken. Hij heeft al contact via de lijn. Met de lijn kun je zelf onbewust en ongewild signalen afgeven die je hond triggeren. En aan de lijn kan je hond niet vluchten dus blijft alleen de optie vechten over.

Wat kan ik aan het uitvallen doen?

In het eerste artikel heb ik aangegeven dat je direct omdraait  op het moment dat je hond dreigt uit te vallen. Op het moment dat jij en je hond weer ontspannen zijn draai je terug in de richting van de andere hond. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn. Beloon je hond zolang hij met jou contact maakt. Om dat contact tot stand te brengen mag je een geluidje maken, maar NIET de naam van de hond noemen. Als hij gaat focussen (staren) naar de andere hond dan draai je direct om en loop je zover terug dat hij weer ontspannen is. Het stuk waar hij van ontspannen, overgaat in een gespannen houding is een soort break even punt. Op het moment dat je weet op welke afstand ongeveer het break even punt ligt dan kun je vanaf dat punt gaan trainen met hem en proberen steeds dichterbij te komen met hem in een ontspannen houding van zowel jou als je hond.
Je gaat dit stuk aanvullen met dat je ook contact met hem gaat maken als hij gaat scannen. Op het moment dat je hond de omgeving gaat “afzoeken” naar mogelijk gevaar haal je hem er direct uit door contact met hem te maken. Op het moment dat hij gaat scannen gaat hij zich namelijk ook klaar maken om hetgeen er op zijn pad komt wat hij niet wil aan te gaan vallen. Hij probeert er voor te zorgen dat hij niet verrast wordt door een tegemoetkomende hond of iets anders waar hij bang voor is.
Op het moment dat hij gaat scannen onderneem je ook direct actie en draai je om tot hij weer aandacht heeft voor jou. Op dat moment kun je weer terug draaien. Je zult in het begin zeker niet ver komen maar het is wel belangrijk dat je hond contact met jou heeft en daarbij bemerkt dat er niets engs gebeurt terwijl hij contact met jou heeft.

Is je probleem nu te groot om alle artikelen af te wachten?
Informeer dan naar de trainingsmogelijkheden of


kijk op deze pagina

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer


Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *