Mijn hond valt ineens uit

Uitvallen aan de lijn. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag:”Hoe kan het dat mijn hond ineens uitvalt?”
Dit artikel is het tweede artikel in een serie over uitvallen aan de lijn.

De hond valt ineens uit

In het eerst artikel zijn we begonnen met de vraag: “wanneer is het uitvallen begonnen?”
Ik heb daar zelf ook maar meteen antwoord op gegeven omdat ik uit ervaring weet dat bijna niemand kan vertellen hoe en wanneer het uitvallen van de hond is begonnen.
Toch is er een oorzaak. Als je het dagboek van ons hebt gelezen zie je dat bij Bassie de oorzaak is dat de andere hond plotseling overleed. Zijn steun en toeverlaat. Bassie had al die tijd niet meer op eigen benen gestaan en had geen idee hoe je een hond zelf moest benaderen. Dat is dus een veel voorkomend probleem bij  buitenlandse honden die vanaf pup af aan in het asiel hebben gezeten.

Angst en/of onzekerheid

Vaak is onzekerheid ten opzichte van een andere hond (een klein kind, fietsers, auto’s etc) de reden. De hond weet niet wat hij met de tegemoetkomende hond moet. Door gebrek aan leiding wordt hij bang. Als een hond bang wordt gaat het fight of flight mechanisme in werking. Vluchten kan niet want hij zit aan de lijn dus wordt het vechten.

Zelfde principe geldt voor de mens.

Als je op iemand toeloopt die je strak aanstaart en je ook blijft aanstaren voel je je niet op je gemak. Waarschijnlijk zul je zelf je hoofd wegdraaien of misschien “zie je” plotseling iets heel interessants wat je aandacht vraagt. Als je terugkijkt en de persoon kijkt je nog steeds strak aan en komt op je af…..
Dan wordt de onzekerheid bij jou waarschijnlijk ook steeds groter, afhankelijk van de signalen die deze persoon uitzend. Zijn die signalen dusdanig  “eng” en is er niemand die je kan helpen (denk dat je in een achteraf steegje staat) dan zul je kiezen om te vluchten als dat kan en anders zul je je minimaal voorbereiden op een confrontatie.

Afstandsvergrotende signalen

Dit gebeurt dus ook bij de hond. Een hond is in principe een conflict vermijdend dier. Vechten kost namelijk in de natuur onnodig energie. Hij zal dus in de eerste instantie kiezen voor afstandsvergrotende signalen en dat zijn ondermeer: grommen, blaffen en dreigen. Hij hoopt daarmee een grotere afstand te creëren tussen hem en de andere hond. Lukt dit niet dan zal hij overgaan tot vechten.

Succes

Ongetwijfeld gaat de andere hond “weg”. Het baasje van die andere hond loopt door dus de andere hond loopt ook door. Voor het gevoel van je hond heeft hij de andere hond weggejaagd. Voor je hond dus “bewijs” dat zijn aanpak werkt. Door dit succes zal hij de volgende keer hetzelfde gedrag laten zien. Hij zal ervaren dat dit gedrag hem keer op keer succes oplevert. Dit geeft hem zelfvertrouwen en hij zal feller worden. Daarna keer op keer succes zorgt voor “bewijs” dat hij het goed aanpakt. Zie het artikel van extiction burst

Trauma

Een trauma zoals bijvoorbeeld aangevallen worden door een andere hond kan ervoor zorgen dat hij opeens angstig is geworden van andere honden en dat hij schijnbaar vanuit het niets gaat aanvallen.

Wat kan ik aan het uitvallen doen

In het eerste artikel heb ik aangegeven dat je direct omdraait  op het moment dat je hond dreigt uit te vallen. Op het moment dat jij en je hond weer ontspannen zijn draai je terug in de richting van de andere hond. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn. Beloon je hond zolang hij met jou contact maakt. Om dat contact tot stand te brengen mag je een geluidje maken, maar NIET de naam van de hond noemen. Als hij gaat focussen (staren) naar de andere hond dan draai je direct om en loop je zover terug dat hij weer ontspannen is. Het stuk waar hij van ontspannen, overgaat in een gespannen houding is een soort break even punt. Op het moment dat je weet op welke afstand ongeveer het break even punt ligt dan kun je vanaf dat punt gaan trainen met hem en proberen steeds dichterbij te komen met hem in een ontspannen houding van zowel jou als je hond.

Is je probleem nu te groot om alle artikelen af te wachten?
Informeer dan naar de trainingsmogelijkheden of


kijk op deze pagina

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 
Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *