Jouw houding bij “enge dingen” voor je hond

Spiegelgedrag is iets  wat voor veel mensen bekend is maar wat mensen zelden betrekken op zichzelf. Over troosten van je hond bij “enge” dingen zijn de meningen verdeeld maar veel mensen vinden het zo zielig voor de hond dat hij zo bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk dat er ongemerkt emoties gaan meespelen.

Eigen angst/boosheid

Eigen angst is duidelijk voelbaar voor je hond. Veel mensen zijn niet echt heel bang voor vuurwerk maar vinden vuurwerk ook niet echt leuk.
Iemand die echter een hond heeft die bang is voor vuurwerk, die reageert al op de eerste klap die hij hoort met waarschijnlijk boosheid of frustratie.
Het feit dat jij reageert (al is het alleen maar in je hoofd) betekent dat je anders doet dan anders. Het betekent dus dat je (onbewust) je hond aangeeft dat er iets gebeurt. Je hond heeft de klap ook gehoord en zal het geluid associeren met je boosheid.

Wat je aandacht geeft, groeit

Omdat het vuurwerk al vroeg begint, al een paar maanden voor december, begint de frustratie over het vuurwerk al vroeg.
Hoe vaker er geknald wordt hoe meer de frustratie bij jou toeneemt. Vooral als je ziet dat je hond bang is. Maar juist door jouw frustratie zal je hond steeds meer reageren op de klappen, want wat jij aandacht geeft groeit voor jou en je omgeving.

Mijn idee

Het is belangrijk dat je zelf zo rustig mogelijk blijft. Ook al irriteert het vuurwerk je, ook al vind je je hond zielig. Het is belangrijk dat je zo weinig mogelijk met het vuurwerk bezig bent en je er zo weinig mogelijk van aantrekt. Verder is het belangrijk dat je je leven zo gewoon mogelijk laat doorgaan, ondanks de klappen, en de ergernis. Ondersteun je hond maar probeer dat zo opgewekt mogelijk te doen. Alleen dan geef je je hond de beste steun.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *