Je plicht als hondenbaas

Ik probeer op de Pannehoeve de opvanghonden maar zeker mijn eigen honden reflexmatig te trainen. Dat wil dus zeggen dat de hond die een commando krijgt niet anders meer kan dan het op te volgen. Gewoon omdat het zo in zijn systeem zit dat als hij het commando hoort dat hij MOET reageren. Als iedereen zijn hond zo zou trainen zou de wereld er een stuk beter uit zien.

En dan hoef je wat mij betreft niet ieder commando reflexmatig in te trainen, hoewel het in veel gevallen gewoon handig is dat je hond luistert, maar het commando HIER zou door iedereen die zijn hond los laat lopen reflexmatig getraind moeten zijn.

De baas roept hier, dus de hond komt hier. Zonder aarzelen, zonder andere dingen te gaan doen. Hier is hier.

Mijn hond moet gewoon hond zijn

Ja die van mij ook, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Jij bent toch ook gewoon mens, maar jij moet toch ook gewoon voor rood licht stoppen en op tijd bij je baas zijn en…… en……..
ben je daarom geen mens meer?

Ik vind dat altijd van die rare opmerkingen. Ik krijg ze van mijn cursisten ook wel eens:” Maar als ik ga wandelen wil ik dat mijn hond gewoon hond is.” Ja ? Wil je dat ook nog als een vrachtwagen de macht over zijn stuur verliest en afkomt op de plaats waar je hond aan het snuffelen is? Dan is het toch verdomd handig dat je hond per direct reageert op het commando: HIER.

Waarom zou je je hond niet zo ver trainen dat het commando er reflexmatig in zit? Om te beginnen is het handig voor jezelf. Daarnaast is het veilig voor de hond als je hem onder controle hebt. En als laatste, je hond vind het heerlijk om met je bezig te zijn, dus ga lekker met hem aan de slag en leer hem alles reflexmatig aan.

Ik vind het je plicht als hondenbaas, als je je hond los laat lopen dat je hem ook volledig onder controle hebt. Het is ergernis nummer 1 onder de hondenbezitters. Honden waarvan de baasjes roepen: dat doet hij anders nooit!!!
of honden die denken dat iedereen ze leuk vindt en bovenop iedere hond springen en een baas die dan roept: “hij wil alleen maar spelen”

Ik vind het je plicht tegenover de buitenwereld om je hond dusdanig opgevoed te hebben dat je hem onder controle hebt en ik vind het je plicht tegenover je hond om hem te leren wat hij nodig heeft om hond te mogen zijn in onze samenleving.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *