Ik ben opgelicht met deze hond

Onlangs hadden we iemand die afstand wilde doen van zijn hond. “want” zo begon hij zijn verhaal, “ik heb al 8 honden gehad en allemaal zelf opgevoed en deze hond daar hebben ze mee opgelicht”.

Verhaal

Wij waren natuurlijk reuze nieuwschierig waar hij dan precies mee opgelicht was. “Nou”, zo vertelde hij verder, “Jason gaat achter fietsers aan en hij valt ze ook aan, als hij los loopt in het bos dan blaft hij heel veel en ik denk dat hij ook andere honden aanvalt want hij blaft altijd enorm tegen ze.”
Dat wilden wij natuurlijk direct testen dus we hebben ons schatje Michou de rottweiler erbij gehaald en inderdaad in de eerste instantie flink blaffen. We deden de deur open om hen bij elkaar te laten want wij hadden al gezien dat het allemaal onzekerheid was en Michou is ontzettend goed met onzekere honden.
Dus de deur open en Michou loopt naar binnen en negeert Jason volledig. Jason staat in de eerste instantie ook een beetje verbaasd te kijken maar loop direct achter haar aan en begint aan haar te snuffelen. Na een beetje heen en weer te snuffelen ging het over in spelgedrag en was het ijs gebroken. Zo dat wisten wij en de baasjes dan ook weer, hij kan prima spelen met honden (wat niet gezegd is dat het met het gedrag wat hij vertoonde ook altijd goed gaat).
Langzaamaan werden deze mensen wat opener en duidelijker. Het probleem lag niet voornamelijk buiten maar lag voornamelijk binnen en was gericht op mannen. De vrouw des huizes was zijn alles en het irriteerde de man dat de vrouw “te lief” was voor de hond terwijl hij af en toe een goed pak op zijn donder nodig had volgens hem.

Wat zagen wij?


Anita was degene die deze hond heeft bekeken. Hij wilde niet werken dus voor het speurwerk was hij niet geschikt. Maar verder zag ze eigenlijk een hele onzekere hond die het alleen maar goed wilde doen en heel veel bevestiging kwam vragen. Inderdaad als hij iets eng vond ging hij naar zijn vrouwtje die hem dan ging aaien en eigenlijk een beetje troosten.
Daar tegenover stond de man die iedere “misstap” van de hond oploste met een klap.
Na een poosje kwam er dus ook uit dat hij de man probeerde aan te vallen op verschillende momenten en eerlijk gezegd, als je voor iedere fout die je maakt een tik of een klap krijgt zou ik ook die reactie hebben.

Het was een hond met een rugzakje en dat werd er niet beter op met klappen uiteraard. Daarnaast een vrouw die het inderdaad zielig vond voor de hond en hem dus extra verwende waardoor hij veel te dik was geworden.
Al met al een situatie waarbij ze vast zaten met de hond en waarbij ze eigenlijk bang geworden waren van de hond omdat hij zo op die man reageerde.

Oplossing

Een oplossing is er natuurlijk niet binnen een dag.
Het feit dat wij de hond niet gingen overnemen was een enorme klap voor hen. Ze hadden er volledig op gerekend.

“En nu dan” was de vraag.
We hebben ze verteld wat wij hadden gezien, en we hebben zo vooral verteld wat wij hadden gehoord in hun verhaal.
Een hond met een rugzakje waarvan eigenlijk wordt verwacht dat hij reageert als een “normale” hond. Maar verder ook een hond met een rugzakje waarin nog meer negatieve bagage wordt gestopt in de vorm van tikken en klappen. Wij waren er beiden van overtuigd dat er een super karakter in deze hond zat en dat met training op de positieve manier het een hele andere hond zou worden.
De man gaf direct aan dat hij niet ging trainen omdat hij daar het geduld niet voor had.
Toen ik het aan de vrouw vroeg of zij het zag zitten om te gaan trainen kreeg ik van de man antwoord: “Ze is veel te lief, ze weet niet wanneer ze hem aan moet pakken”
Ik heb die mevrouw toen uitgelegd dat “te lief” voor deze hond waarschijnlijk precies de goede aanpak was en met begeleiding van een goede trainer dat ze van deze hond een wereld hond kon maken. Ik zag haar gezicht met ieder woord opfleuren. Ik zag de hoop groeien bij haar.

Ik heb haar uitgelegd dat de hond durfde te bijten omdat hij onzeker was en omdat er totaal niet gelet werd op wat de hond aangaf maar dat hij MOEST luisteren terwijl hij niet wist wat er van hem verwacht werd. Maar ook dat hij haar verdedigde, tegen haar man. Volgens de hond was de man onbetrouwbaar en inderdaad waren de incidenten allemaal geweest als hij bij haar in de buurt kwam.

Hopelijk een happy end

Ik heb ze verteld dat dit gedrag niet in een paar dagen is omgedraaid maar dat ze binnen een jaar heel veel kunnen gaan bereiken. OP een gegeven moment stond de vrouw op en zei: “we gaan het gewoon doen, ik ga vanmiddag bellen en ik ga kijken bij die training” en we gaan er mee op training.

Na nog een aantal dingen te hebben laten zien aan deze meneer, waarom de hond deed wat hij deed. Raakt ook hij steeds meer overtuigd van het feit dat het misschien nog wel goed kon komen.
“maar” vroeg hij “ is het niet mogelijk dat iemand anders de hond traint en dat wij hem dan weer terugnemen?”  Gelukkig haakte zijn vrouw daar al op in.
Ik hoop heel erg dat ze dit inderdaad gaan doen en dat deze hond een leuk leven gaat krijgen. (er blijft nazorg niet van ons uit maar vanuit een andere organisatie)

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *